Rămâi conectat

Actualitate

Cum s-ar putea sfârși pandemia de COVID-19: Infecția va arăta și se va simți precum gripa sezonieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum s-ar putea sfârși pandemia de COVID-19: Infecția va arăta și se va simți precum gripa sezonieră

Eliminarea completă a virusului care cauzează COVID-19 ar fi foarte puțin probabilă, însă va veni și ziua în care SARS-CoV2 nu va mai fi o pandemie, atunci când cazurile nu vor mai fi scăpate de sub control, iar spitalele nu vor mai fi copleșite de pacienți. Experții prevăd că infecția cu COVID-19 va arăta și se va simți precum gripa sezonieră.

Este însă mai puțin clar modul în care se va ajunge la acest stadiu.

„Nu există măsurători care să spună că ceva este o epidemie sau o pandemie. Toate acestea sunt subiective – iar asta face parte din problemă”, spune dr. Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan.

„Asta nu se bazează pe reguli. Se bazează de obicei pe ceea ce trebuie să faci pentru a controla un focar. Ceea ce este diferit aici este faptul că vaccinurile noastre sunt mult mai eficiente decât ceea ce avem de obicei”, spune el.

Vestea bună, potrivit lui Monto, este eficacitatea vaccinurilor. Vestea proastă este capacitatea virusului de a se schimba și de a evolua.

„Odată cu schimbarea tiparelor de transmitere, pe măsură ce au apărut noi variante – eu o numesc o paradă a variantelor – acum vedem o transmitere mult mai extinsă și o răspândire mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca declararea sfârșitului pandemiei să fie mai dificilă”, a spus Monto.

Monto și alți specialiști din domeniul sănătății publice anticipează că, în viitor, lumea ar putea monitoriza răspândirea SARS-CoV- la fel cum este monitorizată gripa sezonieră.

„Majoritatea virusurilor respiratorii încep să se comporte ca evenimente sezoniere”, a spus Monto.

„Există precedentul unui model sezonier pentru unele dintre coronavirusurile care au infectat oamenii. Nu știm dacă SARS-CoV-2 va începe să se comporte așa, dar cel puțin ne oferă un scenariu posibil”, a adăugat el.

În opinia sa, trebuie să „așteptăm și să vedem” cum ar putea arăta o fază endemică a coronavirusului.

Endemic înseamnă că o boală are o prezență constantă într-o populație – dar nu afectează un număr alarmant de mare de oameni, așa cum se întâmplă de obicei într-o pandemie. Chiar și la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia creștea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au prezis că noul coronavirus „poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre” și că nu va dispărea niciodată.

„În timpul unei pandemii, ai întâi o fază pandemică, urmată de o fază de decelerare, de o fază de control, apoi speri că va veni faza de eliminare și poate de eradicare”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

„Sperăm să ajungem la un nivel atât de scăzut încât, deși nu este complet eliminat, virusul nu are un impact major asupra sănătății publice sau asupra modului în care ne ducem viața”, a spus Fauci.

„Așadar, dacă vom vaccina mai mulți oameni la nivel global, sperăm că într-o perioadă rezonabilă de timp vom ajunge la acel punct în care ocazional ar putea apărea focare, dar nu ne va domina viața, așa cum se întâmplă acum”, a adăugat el.

Deși SUA se confruntă în continuare cu un număr mare de infectări, oficialii federali din domeniul sănătății se gândesc deja la cum să măsoare sfârșitul pandemiei și cum să monitorizeze coronavirusul odată ce acesta devine endemic.

Pentru a trece de la pandemie la faza endemică, SUA trebuie să-și dezvolte imunitatea la coronavirus, ceea ce înseamnă că mult mai mulți oameni trebuie să se vaccineze, spune dr. Philip Landrigan, medic pediatru și epidemiolog la Boston College.

Dar unii americani care încă refuză să se vaccineze și să poarte mască, așa că tranziția ar putea dura mai mult timp. În prezent, aproximativ 58% din populația totală a SUA este complet vaccinată împotriva COVID-19.

Cu astfel de situații se confruntă și unele țări europene, inclusiv România.

O posibilitate este ca, atunci când coronavirusul va deveni endemic, să existe un sistem de monitorizare similar cu cel pentru gripă.

„Am putea gestiona cazurile la fel cum facem cu gripa sezonieră – unde putem spune că știm că vom vedea o serie de cazuri în sezonul de iarnă și putem avea personalul necesar, putem avea medicamentele necesare și suntem pregătiți să facem față”, a spune dr. Stephen Parodi, lider pentru boli infecțioase al companiei Kaiser Permanente.

„Avem mult mai mult de lucru pentru a ajunge acolo unde vrem să ajungem și cred că vom vedea această tranziție în anul 2022. Dar pentru unele locuri, unde există mai puțină imunitate, va fi o perioadă mai lungă”, adaugă el.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs de Ziua Națională, la recepția oferită la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat, în discursul rostit, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, deoarece vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Iohannis a precizat că rezultatele acestui vertabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

„Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri”, a spus președintele.

„Votul e singurul instrument democratic prin care decidem viitorul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a atenționat șeful statului.

Citește și: VIDEO| Mugur Mihăiescu, de 1 Decembrie, în orașul Marii Uniri: ”Unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”

Klaus Iohannis a evidențiat importanța strategică, în actualul context, a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.

„România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”, a susținut președintele.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare