Cum mai amendează unii din Poliția Locală din Alba Iulia: proces verbal de contravenție, anulat în justiție pe motiv că autoturismul surprins staționat nu avea numere de înmatriculare

Cum mai amendează unii din Poliția Locală din Alba Iulia: proces verbal de contravenție, anulat în justiție pe motiv că autoturismul surprins staționat nu avea numere de înmatriculare • Instanța a considerat că polițistul local nu avea cum să stabilească proprietarul mașinii decât pe baza numerelor de înmatriculare.

Un locuitor al municipiului Alba Iulia a obținut în instanța de judecată anularea unui proces verbal de contravenție, întocmit de un angajat al Poliției Locale, prin care a fost amendat cu suma de 580 de lei pentru că autoturismul acestuia ar fi fost surprins staționat pe Calea Moților, nerespectând semnalizarea “Oprirea interzisă”.

Amenda a fost aplicată în 1 februarie 2018, iar decizia de anulare a procesului verbal a fost pronunțată în 8 iunie. Petentul a solicitat instanței de judecată ”să dispună constatarea nulității aspectelor contravenționale semnalate în procesul-verbal și dispunerea anulării efectelor produse de respectivul procesul-verbal, întrucât nu cunoaște motivele pentru care i-a fost aplicată această sancțiune contravențională, deoarece nu este proprietarul autoturismului marca Skoda fără numere de înmatriculare, menționat în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției”.

ELIT

Petentul (Ș. Ion Pavel) a arătat că nu înțelege care au fost documentele justificative care au stat la baza stabilirii faptului că este proprietarul autoturismului menționat.

Într-o situație tipică, acest aspect ar fi putut fi stabilit prin verificarea numerelor de înmatriculare ale autoturismului, însă în procesul-verbal de constatare a contravenției s-a precizat că autoturismul Skoda nu avea numere de înmatriculare, astfel că nu înțelege în ce modalitate s-a stabilit că este proprietarul acestui autoturism sau că ar fi fost autorul staționarii interzise, ori care sunt înscrisurile oficiale care să furnizeze date oficiale, sigure, prin care să se stabilească că autoturismul ar fi în proprietatea sa sau în posesia acestuia la data staționării.

Un alt motiv de contestare a fost faptul că procesul verbal nu a fost semnat de către un martor.

”Cu privire la probele administrate în prezenta cauză acestea nu confirmă cele reținute în procesul verbal contestat. Astfel, intimata susține că a identificat pe petent din verificările efectuate în baza de date a Serviciului de Înmatriculări Auto, fără însă să facă dovada acestui aspect sau a modalității prin care s-a ajuns la reținerea faptei în sarcina petentului. Mai mult decât atât, din planșa foto depusă la dosar reiese că autovehiculul marca Skoda sancționat nu are plăcuțe de înmatriculare, fapt recunoscut și de intimată în procesul verbal contestat, astfel încât instanța nu are reprezentarea reală cum s-au făcut aceste verificări în baza de data a Serviciului de Înmatriculări Auto din moment ce numerele de înmatriculare lipseau”, se precizează în motivarea magistratului de la Judecătoria Alba Iulia.

Din materialul probator administrat în cauză, instanța a reținut că nu se poate stabili vinovăția ”acuzatului” dincolo de orice îndoială rezonabilă, astfel cum s-a reținut de către agentul constatator prin procesul verbal de contravenție contestat, întrucât nicio probă aflată la dosar nu indică faptul că petentul este proprietarul autovehiculului sancționat, că ar fi condus și parcat autovehiculul pe Calea Moților în locul cu indicatorul “Oprirea interzisă”.

Prin urmare, instanța a admis plângerea contravențională formulată de către petent și a anulat procesul verbal și a exonerat petentul de la plata amenzii în cuantum de 580 de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Ics 18 august 2018 at 8:08

Si uite asa Dorel a creat precedentul. Șeful suprem Havele pavele e nespus de încântat.

Respecta legea bunului simt! 18 august 2018 at 10:56

Cocalarilor … in tara asta teleormanizata preocuparea suprema a cetatenilor este „cum sa fenteze legea din orice pozitie” si daca sunt prinsi „ce chichita sa mai gaseasca ca sa scape”! Cred ca daca vrem normalitate ar trebui sa ne comportam normal noi iar apoi sa ne ridicam impotriva celor care nu respecta legea. Daca o lege nu e buna, iesiti in starada si protestati dar daca o lege e data atunci respectati-o!
Politia locala trebuia sa-i traga o caramida in parbriz contravenientului si sa nu se mai oboseasca cu scrisul de proces-verbale! E plin orasul de rable abandonate!

mizeria 18 august 2018 at 11:16

Sa fi vazut dvs.i cum amendeaza uniformistii pe bani locali, din Sebes ! In 19.07.2018 au intocmit procese verbale tuturor autoturismelor parcate pe strada Mircea cel Mare, gata tiparite, invocind incalcarea prevederilor unor indicatoare rutiere care de fapt NU EXISTA instalate pe acea strada !!! Cativa dintre cei sanctionati au luat legatura cu institutia (daca se poate numi asa) anuntind ca vor actiona in instanta pt anularea acestor procese verbale aiuriste. Au primit raspuns sa nu o faca, pentru ca acele procese verbale sunt NULE DEJA! Mai grav este insa faptul ca au omis sa sanctioneze anumite persoane dintre colegii lor de uniforma aflati in aceeasi situatie si nci macar nu au bagat de seama camioanele supraincarcate cu lemne, care nu aveau ce cauta pe acea strada si nici macar in oras, cu acel tonaj. Probabil ca habar nu au ce sarcini le revin ! Bine ca incaseaza insa salariile , norma de hrana, etc. etc. !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...