Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum mai amendează unii din Poliția Locală din Alba Iulia: proces verbal de contravenție, anulat în justiție pe motiv că autoturismul surprins staționat nu avea numere de înmatriculare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum mai amendează unii din Poliția Locală din Alba Iulia: proces verbal de contravenție, anulat în justiție pe motiv că autoturismul surprins staționat nu avea numere de înmatriculare • Instanța a considerat că polițistul local nu avea cum să stabilească proprietarul mașinii decât pe baza numerelor de înmatriculare.

Un locuitor al municipiului Alba Iulia a obținut în instanța de judecată anularea unui proces verbal de contravenție, întocmit de un angajat al Poliției Locale, prin care a fost amendat cu suma de 580 de lei pentru că autoturismul acestuia ar fi fost surprins staționat pe Calea Moților, nerespectând semnalizarea “Oprirea interzisă”.

Amenda a fost aplicată în 1 februarie 2018, iar decizia de anulare a procesului verbal a fost pronunțată în 8 iunie. Petentul a solicitat instanței de judecată ”să dispună constatarea nulității aspectelor contravenționale semnalate în procesul-verbal și dispunerea anulării efectelor produse de respectivul procesul-verbal, întrucât nu cunoaște motivele pentru care i-a fost aplicată această sancțiune contravențională, deoarece nu este proprietarul autoturismului marca Skoda fără numere de înmatriculare, menționat în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției”.

Petentul (Ș. Ion Pavel) a arătat că nu înțelege care au fost documentele justificative care au stat la baza stabilirii faptului că este proprietarul autoturismului menționat.

Într-o situație tipică, acest aspect ar fi putut fi stabilit prin verificarea numerelor de înmatriculare ale autoturismului, însă în procesul-verbal de constatare a contravenției s-a precizat că autoturismul Skoda nu avea numere de înmatriculare, astfel că nu înțelege în ce modalitate s-a stabilit că este proprietarul acestui autoturism sau că ar fi fost autorul staționarii interzise, ori care sunt înscrisurile oficiale care să furnizeze date oficiale, sigure, prin care să se stabilească că autoturismul ar fi în proprietatea sa sau în posesia acestuia la data staționării.

Un alt motiv de contestare a fost faptul că procesul verbal nu a fost semnat de către un martor.

”Cu privire la probele administrate în prezenta cauză acestea nu confirmă cele reținute în procesul verbal contestat. Astfel, intimata susține că a identificat pe petent din verificările efectuate în baza de date a Serviciului de Înmatriculări Auto, fără însă să facă dovada acestui aspect sau a modalității prin care s-a ajuns la reținerea faptei în sarcina petentului. Mai mult decât atât, din planșa foto depusă la dosar reiese că autovehiculul marca Skoda sancționat nu are plăcuțe de înmatriculare, fapt recunoscut și de intimată în procesul verbal contestat, astfel încât instanța nu are reprezentarea reală cum s-au făcut aceste verificări în baza de data a Serviciului de Înmatriculări Auto din moment ce numerele de înmatriculare lipseau”, se precizează în motivarea magistratului de la Judecătoria Alba Iulia.

Din materialul probator administrat în cauză, instanța a reținut că nu se poate stabili vinovăția ”acuzatului” dincolo de orice îndoială rezonabilă, astfel cum s-a reținut de către agentul constatator prin procesul verbal de contravenție contestat, întrucât nicio probă aflată la dosar nu indică faptul că petentul este proprietarul autovehiculului sancționat, că ar fi condus și parcat autovehiculul pe Calea Moților în locul cu indicatorul “Oprirea interzisă”.

Prin urmare, instanța a admis plângerea contravențională formulată de către petent și a anulat procesul verbal și a exonerat petentul de la plata amenzii în cuantum de 580 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea