Ziarul Unirea

Crize şi laxative

Când, în 1987, urmăream la video filmul „Wall Street”, mai mult pentru Michael Douglas şi Charles Sheen decât pentru acţiunea propriu-zisă, imposibil de înţeles pentru cineva care nu ştia (mai) nimic despre jocul la bursă, nici nu visam că peste 24 de ani mă vor preocupa situaţia burselor de pe mapamond şi starea indicelui comercial Dow Jones. Nu pentru că acum aş şti mare lucru despre burse, ci pentru că am văzut în ce hal poate să bulverseze mapamondul creşterea sau scăderea acestora ca indicator sensibil al stării de sănătate a economiei globale. Iar economia globală, vrem – nu vrem s-o recunoaştem, ne-a afectat şi pe noi, românii, şi suntem la discreţia ei în continuare, chiar dacă politicienii autohtoni se raportează la ea exclusiv în funcţie de interesele lor electorale.
Bine instalat în trend, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit marţi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu premierul Boc şi cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Apoi seara, domnia sa a ieşit pe sticlă şi a spus că respectiva reuniune nu a fost una de criză. „Nu mi-e frică de acest cuvânt”, a declarat preşedintele şi îl cred pe cuvânt. Problema este că nouă, muritorilor de rând, ne este mai frică de criză decât de Bau-Bau pentru că, în prima ei fază, din care nici nu am apucat să ieşim bine, aceasta a fost mai rea şi mai sângeroasă decât Jack Spintecătorul hăcuind procente vitale din salarii, pensii, locuri de muncă şi alte lucruri de care depinde sănătatea fizică şi psihică a naţiunii. Ieri dimineaţă mă pregăteam să scriu că, după măcelul din Norvegia şi având în vedere evenimentele din Marea Britanie, noi nici nu stăm chiar aşa de rău la capitolul violenţe dar, din păcate, urmărind posturile de ştiri, preţ de 6 ceasuri, am văzut un tânăr cocoţat pe un stâlp din apropierea Palatului Cotroceni învârtind în aer un pistol şi ameninţând că se va sinucide dacă preşedintele Traian Băsescu nu va veni să stea de vorbă cu el. Tot ieri, un alt tânăr s-a aruncat pe casa scării, de la etajul cinci al clădirii Parchetului General din Bucureşti. Acum (miercuri, ora 15.23), citesc o titrare incredibilă a Realităţii TV, potrivit căreia „Pistolarul a fost coborât cu laxative. Negociatorii i-au pus laxative în ceai”. Iată o soluţie ŕ la roumaine la o situaţie care i-a ţinut cu sufletul la gură pe telespectatori încă de dimineaţă. Când mă gândesc că protestatarul de la Cotroceni milita, la modul declarativ cel puţin, pentru respectarea drepturilor omului, îmi vine să mă duc de urgenţă la mormântul lui Caragiale şi să-i povestesc ce s-a întâmplat. Să fie, totuşi, adevărat? Poate că nu-i decât o tentativă a postului Realitatea TV de a intra cumva în graţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a fost drăguţ cu presa marţi şi a rugat-o să nu bage populaţia în sperieţi cu ştiri panicarde. „Îmi permit pentru prima oară să fac un apel la presă, având în vedere importanţa factorului psihologic, să încerce să fie la rândul ei prudentă cu etichetările. Şi în ceea ce priveşte evoluţiile internaţionale şi în ceea ce priveşte România”, a cerut politicos dl Traian Băsescu.
După cum am văzut, multă lume s-a executat, înmormântarea bietului miliardar G. Naghi din Călăraşi ocupând spaţii ample în foarte multe buletine de ştiri. Televiziunile şi-au scotocit bine arhivele şi au scos la lumină şi alte imagini triste, dar blânde, cu morţi de notorietate care au lăsat în urma lor averi mai mult sau mai puţin disputate de urmaşi.
Maria Lucia MUNTEANU
P.S. Revenind la criza mondială evocată la începutul acestor rânduri, îmi fac datoria de a vă spune, stimaţi cititori, că exact aşa cum a anticipat preşedintele Traian Băsescu, bursele din toată lumea au avut ieri creşteri liniştitoare, iar Dow Jones o duce foarte bine.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

13 Comentarii

observator 11 august 2011 at 8:32

Inteligent, subtil ,ironic ,asa este stilul acestui editorial marca MLM. Multumesc,
doamna.

vigilante 11 august 2011 at 9:03

Circ ieftin cu laxative preluat de televiziunile prietene cu opozitia care au gasit inca odata prilejul de a incerca sa transforme un show al unui tip dezechilibrat psihic in „protest”. Nebunul asta e sprijinit de stat, i se ofera medicamente gratuite, casa si masa de 800 de lei. Cati pensionari de la tara primesc banii astia dupa ce au muncit la C.A.P. toata viata? Daca eram intr-o tara civilizata nebunul ala era coborat in 5 minute (mai ales ca flutura un pistol potential real). Nu statea nimeni 6 ore sa blocheze circulatia si sa se piarda o gramada de bani de la buget. Gloante de cauciuc, sprayuri lacrimogene si tasere (electrosocuri) si in 5 minute era jos. La noi circul e in strada, fara bilet de intrare. Ce sa mai zic de inmormantarea omului de afaceri cu datorii de mil de euro la finante? Bine ca nu s-a decretat doliu national. Avioanele mai aveau voie sa zboare pe deasupra Calarasiului. Statuie si erou national. Eu daca nu-mi platesc 10 lei la finante primesc plicuri cu amenintari de executare silita si „carnatul” asta cu datorii imense la stat e televizat si transformat in erou national. In ce tara traim..televiziuni si stiri de 2 lei.

Doru 11 august 2011 at 9:09

URMARESC DE VREO TREI ANI SI CEVA , INMARMURIT, CE SE SCRIE , SI MAI GRAV , CE SE DECLARA IN ROMANIA, DESPRE CRIZA !! SINT TREI ANI SI JUMATATE, DE CIND , AICI, IN TARA DE UNDE A PORNIT CRIZA ,DATORITA COMUNISTULUI URECHEAT, CARE O CONDUCE, SE INCHID ZILNIC ZECI DE FIRME, MILIOANE DE OAMENI RAMIN ZILNIC , FARA JOB-URI, IAR IN ROMANIA , DE TOT ATITA TIMP SE ANUNTA CA AMERICA A IESIT DIN CRIZA….!!!SI ACEST SINGUR PRESEDINTE COMUNIST PE CARE L-A AVUT AMERICA, VREODATA..SI VAD CA S-A INSPIRAT DUPA BASES…TE, CIND A VAZUT CA A SCOS ROMANIA DIN CRIZA PE 1 APRILIE…..

vigilante 11 august 2011 at 9:27

Prietene tu ai citit ce ai scris? De unde ti-a rasarit ideea ca din Romania a plecat criza? Milioane de oameni raman zilnic fara joburi? Pai la cata po*ulatie activa e la noi in 2 zile ar ramane toti someri. Si ce legatura are ce scrii tu acolo cu Caps Lock cu articolul? Esti off topic si cu Caps Lock „ON”.

Doru 11 august 2011 at 12:23

PRIETENE, TU NU CRED CA AI CITIT CE AM SCRIS… CRIZA AM SPUS: A PORNIT DIN AMERICA ! BASESCU SI ISARESCU AU AFIRMAT IN 2008 CA „ACEASTA CRIZA NU VA AFECTA ROMANIA”… SI APROAPE ATI MURIT 22 MILIOANE( CUM VA PLACE VOUA SA VA NUMARATI….), IN ULTIMII TREI ANI !!! CU ‘MILIOANELE”, VORBEAM DE AMERICA……” SO PLEASE, TRY TO UNDERSTAND WHAT I’M TRYING TO SAY”…..

Robespierre 11 august 2011 at 10:59

Dle Vigilante,
Subscriu aproape in intregime la cele spuse de dvoastra.
Am spus aproape in intregime pentru ca „televiziunile prietene cu opozitia” ataca din rasputeri aceasta opozitie. Daca ve-ti urmari atent emisiunile unor Adrian Ursu, Oana Stancu, Victor Ciutacu sau chiar teribilul pamflet al lui Mircea Badea, ve-ti constata ca are si opozitia partea ei, si nu putina, de critica.
In schimb daca ve-ti urmari emisiunile de pe B1 sau TVR1 ve-ti observa atacuri imunde la adresa aceleiasi opozitii in timp ce portocalii sunt ridicati in slavi. In ce priveste presa scrisa, singurul ziar care ataca puterea este Jurnalul National ( care are referiri critice si cu privire la opozitie), pe cand Romania libera, Adevarul si indeosebi Evenimentul zilei sunt total aservite puterii.
Sunt insa de acord cu pozitia dvoastra vis a vis de circul ieftin facut de toate televiziunile relativ la acel tembel de pe stalp sau la inmormantarea milionarului Naghi. Ca si cu privire la copiii primarului din Timis sau zeci si zeci de astfel de asazise stiri.
In ceea ce priveste articolul doamnei Munteanu, desi ideologic ma despart de aceasta eu fiind un om de stanga ( deh revolutia franceza, dle!), jos palaria!
Comparati, de exemplu, acest articol, sau cele ale dlui Hantulescu, cu omagiul adus ieri primarului Hava in acest ziar, sau cu alte zeci de articole searbade, inodore , cu limbaj de lemn, in care se aduc omagii conducatorilor iubiti, senatorului pestilor, depatatului molidului, dumitrelului, romanului sau darzului, si pozelor tepene a acestora aproape in fiecare numar de ziar.
Cu respect,
„R”

vigilante 11 august 2011 at 13:15

Stimate domn eu sunt apolitic. Si asta datorita faptului ca acum la 20 de ani de la Revolutie constat (de fapt am constatat demult acest fapt) ca nu avem clasa politica in Romania. Am criticat de nenumarate ori ceea ce a facut primaria vis a vis de parcul Custozza, practic Hava si-a calcat cuvantul dat si si-a vazut de treaba in continuare fara sa tina seama de protestele care s-au desfasurat in diverse moduri. Ca o paranteza, nu cred ca albaiulenii au fost incantati de distrugerea acestui colt de verde din inima municipiului doar de dragul „modernizarii” alias pavare si daca o sa aveti curiozitatea sa intrebati cetatenii pe care ii vedem zilnic in parcul din fata catedralei carandu-si bancile in cautarea unui petic de umbra o sa vedeti ca am dreptate. Pe de alta parte nu pot sa nu apreciez ceea ce s-a facut desi rezultatul final al lucrarilor realizate cu multi bani (chiar foalte multi) este discutabil. Ar putea fi un succes dar ar putea fi si un esec din punct de vedere turistic. Am contestat de asemenea ca in orase cu administratie portocalie se „arunca” banii pe lucrari de fatada (modernizari parcuri, fantani arteziene, instalatii de fitness) in vreme ce nu sunt platiti salariatii spitalelor din lipsa de fonduri. Consider aceste lucrari necesare dar nu prioritare tinand seama de criza economica virgula cu care ne confruntam astazi. Poate acei bani puteau fi mai bine directionati spre atragere de investitii in scopul crearii unor locuri de munca. Pe de alta parte nu pot sa nu constat ca opozitia nu este o alternativa la guvernare, nu are solutii reale si concrete si politicile de asa zisa „stanga” sunt in contradictie cu masurile cerute de situatia actuala de criza. Cat priveste televiziunile, ma refer cu precadere la cele 2 posturi aservite total opozitiei , mani*ularea exercitata asupra cetateanului de rand este grosolana si nesimtita de-a dreptul. Asa zisii moderatori ar trebui sa manifeste o mult mai mare impartialitate. Principiul e simplu. „da-te tu jos sa ne asezam noi” si pentru asta utilizam orice mijloc chiar trecand peste limitele moralitatii si bunului simt. Acelasi lucru as putea spune si despre articolele elogioase la adresa puterii, articole aparute intr-un ziar independent cum este „Unirea”: nu fac decat sa-mi lase un gust amar si constatarea ca banul e deasupra orcarei probleme de constiinta. Cat priveste articolul doamnei Munteanu: felicitari. ca intotdeauna la obiect.

Robespierre 11 august 2011 at 13:54

La fel de stimate domn,
Principiul ” da-te tu jos sa ne asezam noi” inseamna „alternanta la guvernare”, unul dintre principiile de baza ale democratiei… Ca vin la guvernare niste fiare la fel de flamande, sau chiar mai nesatule, asta intradevar e o problema. Desi mai flamanzi ca acesti portocalii nu se poate sa existe. pentru ca, draga dle, astia au pustiit tot… Dupa ei potopul… De aceea , nici eu nu sunt de acord cu masurile populiste, indiferent din ce parte vin. Pentru ca sarcina celor ce vin dupa portocalii, indiferent cine sunt acestia, e una imposibila, dramatica, asa cum le va fi si soarta. La dezastrul economic, social, moral pe care aceste lacuste portocalii l-au produs in tara, la gradul de indatorare, la lipsa de orizont, la saracia lucie si la gradul enorm de pauperizare a peste 90% din populatie, nimeni nu va putea face minuni. Or, pentru aceasta stare de lucruri vina e a lui Basescu si gastii lui, indiferent ce vor spune unii si altii. Pentru ca economia in mandatul lui s-a prabusit ( chiar daca pe fondul crizei mondiale) iar dezastrul moral al societatii tot acum a fost desavarsit.
Vorbeati de limitele moralitatii si ale bunului simt. Stimate domn, daca credeti ca aceasta guvernare are vre-o farama de moralitate si un dram de bun simt atunci va inselati amarnic…
Credeti ca aceasta sleahta de nemernici vor reconstrui economic si moral aceasta nefericita tara, pe care, in principal, ei au distrus-o? Exclus, stimate domn. Si atunci care e solutia? Grea si dureroasa intrebare. La care nu cred ca apoliticul din noi va raspunde vreodata.
Singura cale, in opinia unuia care si-a pierdut capul pentru visele lui in luciul ghilotinei, e o resurectie, o revolutie morala care sa scoata, daca mai exista, fibra buna a sufletului romanesc si omenesc din noi. Nu stiu daca e posibil. Stiu doar ca nu acesti portocalii pot sa faca acest lucru.Pentru ca ei au ridicat coruptia, dezastrul moral, inechitatea si hotia, delatiunea si suspiciunea, la un nivel neatins de catre nimeni. Deci mai rau nu cred ca se poate.Asa ca sa speram dar sa nu asteptam minuni.
Cu respect,
„R”
P.S. Nu am de gand sa raspund unor tembeli ideologizati, gen Ciprian de la PDL. Nu merita.

vigilante 12 august 2011 at 9:10

Dati-mi voie sa va contrazic: aceasta situatie din tara nu a creat-o in intregime actuala guvernare. Ea se perpetueaza de 20 de ani. Haideti sa nu ne imbatam cu apa rece si po*ulisme de stanga. Stiti foarte bine in ce perioada s-au desfasurat cele mai mari jafuri din tara combinate cu angajari pe pile si spagi in institutii platite de la buget, ajutoare sociale peste ajutoare sociale, (cunosc o persoana care timp de vre-o 15 ani a muncit fix 7 luni dar are o vechime pe cartea de munca de peste 10 ani), acordari de „compensatii” de valori nesimtit de mari pentru unii disponibilizati, FNI, Caritas, jaful industriei si agriculturii. Evident ca nici cei de azi nu stau cu mainile in san dar eu nu vad o alternativa pentru ca ceea ce avem noi nu poate fi numita clasa politica. Alternanta la guvernare? De acord dar nu oricum. Opozitia nu vine cu propuneri concrete. In afara de o mare galagie gen Donald Duck pe televiziunile de partid nu am vazut nici un program concret care sa propuna o alternativa viabila. In aceste conditii..e o mare dilema. Probabil ca vor avea de castigat procente oportunistii, „izbavitorii” neamului. Exemplele ca un cioban, o agramata, un „furios” sau un spagar si afacerist in Parlamentul Europei m-au determinat sa realizez ca la noi totul e posibil. Nu ma mai mira nimic dar nici nu astept minuni. Intre un rau si un mai putin rau oricine ar alege a doua varianta.

Robespierre 12 august 2011 at 10:45

Va dau voie sa ma contraziceti, voie de la mine ca de la voda, vorba ceea. Dar nu mi-ati spus care e raul si care e mai putin raul.
In rest de acord cu dvoastra: si ceilalti au furat.

icsulescu 11 august 2011 at 16:37

„…bursele din toată lumea au avut ieri creşteri liniştitoare, iar Dow Jones o duce foarte bine.” Iar noi putem dormi linistiti! Amin!
P.S. Mamma mia, ce bine e in Romania… :)))))

vigilante 2 12 august 2011 at 9:45

Stimata d-na Maria Lucia Munteanu
D-lui presedinte Traian Basescu nu-i este frica de criza deoarece pentru dinsul si portocalii d-lui nu exista criza.Are dreptate d-ul vigilante cind afirma ca in orasele cu administratie portocalie se arunca cu banii nostri pe lucrari de fatada,exemplul foarte semnificativ este si in municipiul Blaj.S-a inceput modernizarea unei strazi
importante din acest oras cu turnarea unui zid de beton peste care cetatenii care locuiesc in zona respectiva pentru a intra in curti si garaje trebuie sa treaca cu scara.Aceasta nu ar fi o problema ca se poate rezolva pina la urma dar la aproximativ o luna dupa turnarea zidului au inceput darimarea lui.
Intreb si eu ca si platitor de taxe si impozite locale \isi mai bat mult joc de bani nostri aceasta putere portocalie?\.
Poate ca d-voastra veti putea afla cine si cit va trebui sa plateasca pentru faptul ca o lucrare facuta \prost\ trebuie darimata si refacuta .Aceasta cred ca este doar o picatura in furtul groaznic care este la nivelul intregii tari si pe care sint sigur ca il vom plati insa nu chiar toti (portocalii cred ca mai putin sau deloc).
Cu respect

Dorin 12 august 2011 at 10:20

De ce te ingrijorezi ca portocalii cheltuie bani pentru lucruri de care nu au nevoie alegatorii ? Iaca , nu vor mai fi alesi . Dar daca apreciaza aceste investitii ? ei , aici e chestia .

Comentariile sunt oprite