Ziarul Unirea

CRIZA: AL DOILEA VAL!

Cu toate analizele făcute de misiunea FMI la Bucureşti şi cu asigurările date de către premierul Emil Boc că situaţia economico-financiară a ţării noastre este destul de stabilă în prezent, existând chiar premisele unor creşteri salariale în domeniul bugetar şi poate chiar a pensiilor în viitorul apropiat, nu cred că ne putem culca pe-o ureche. Asta deoarece aşa după cum se observă, criza îşi face încă de cap tot mai mult pe mapamond. Astfel, imediat după aprobarea, la mijlocul săptămânii trecute, de către Congresul SUA a creşterii plafonului de îndatorare publică cu peste 2.500 de miliarde de dolari deoarece se ajunsese la falimentul statului american, dar mai ales după decizia de vineri a agenţiei de rating Standard & Poor de a retrage (pentru prima dată în istorie!) Statelor Unite prestigiosul rating „AAA”, bursele internaţionale au luat-o imediat la vale. Bursele asiatice au avut ieri scăderi foarte mari în primele ore de după deschiderea şedinţelor de tranzacţionare. De asemenea, preţul petrolului a scăzut drastic în comerţul electronic din Asia. Cotaţia barilului de ţiţei a scăzut cu peste doi dolari pe aceste pieţe. Declinul burselor asiatice nu a putut fi stopat nici măcar de declaraţiile încurajatoare ale liderilor G7. Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 s-au angajat ieri „să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară şi creşterea economică în faţa amplificării tensiunii pe pieţele financiare”. China şi Japonia au făcut un apel de urgenţă la o cooperare mai strânsă după căderea pieţelor bursiere, provocate de teama reîntoarcerii recesiunii în SUA, precum şi de criza datoriilor statelor din zona euro. Analiştii apreciază că ambele state, importanţi creditori ai SUA, ar suferi efecte economice majore dacă se ajunge la o contagiune serioasă în zona Asiei.
Tensiunea de pe pieţele asiatice a continuat şi în Europa. Şi bursele europene au deschis ieri în coborâre, potrivit Reuters. Uniunea Europeană se pare că este şi ea conştientă de aceste pericole, astfel că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a avut în weekend-ul trecut mai multe runde de convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierul spaniol Jose Luis Rodrigues Zapatero, precum şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Pentru a oferi o minimă protecţie împotriva contagiunii pieţelor financiare, preşedintele Băncii Central Europene a hotărât să menţină dobânda cheie la 1,5 la sută şi să ajute băncile, oferindu-le lichidităţi suplimentare. Totodată, potrivit lui Trichet, BCE a luat decizia de a relua achiziţiile de obligaţiuni emise de statele din zona euro, cumpărând de pe piaţa secundară obligaţiunile publice emise de către statele aflate în dificultate financiară, îndeosebi ale Spaniei şi Italiei, aflate foarte aproape de colapsul financiar
Aşa se face că situaţia devine tot mai tensionată pe pieţele financiare după ce planurile de salvare ale statelor nu au dat rezultatele scontate, dovedindu-se că plata facturii crizei a fost în bună parte doar amânată. Într-un raport al WEF intitulat „Riscurile globale ale anului 2011″, între altele se spune:”Criza financiară internaţională a golit cuferele publice şi buzunarele cetăţenilor, lăsând lumea într-o situaţie deosebit de vulnerabilă, care cu greu ar mai rezista unei noi recesiuni”. Directorul acestui forum de conducere, Robert Greenhill, atrage în mod deosebit atenţia asupra a două riscuri globale: inegalitatea economică şi proasta guvernare sau aplicare a politicilor publice. În cadrul aceluiaşi raport se mai arată că „volatilitatea cursului de schimb, crizele fiscale, datoriile bugetare sau dezechilibrele din balanţele comerciale se numără printre problemele economice majore cu care se confruntă omenirea.(…) În plus, creşterea puternică a populaţiei mondiale va mări cererea de alimente, apă şi energie, acestea urmând să crească cu până la 50 la sută în următorii 20 de ani”. WEF mai atrage atenţia şi asupra pericolului renaşterii naţionalismului, populismului şi a fragmentării sociale.
Aşa încât, avertismentul consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care referindu-se la anul electoral 2012, a spus că „E pericol! Întotdeauna în anii electorali noi am scăpat hăţurile din mână!!”, ar trebui luat la modul cel mai serios de către întreaga clasă politică românească.
Tinu MATEŞ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419