Crește salariul mediu brut: La ce sumă va ajunge venitul de la 1 ianuarie 2022
Crește salariul mediu brut: La ce sumă va ajunge venitul de la 1 ianuarie 2022
Începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit noilor norme legislative adoptate de Guvern, câștigul salarial mediu brut se va majora până la 6.095 de lei.
Prin urmare, de la 5.380 de lei cât este în prezent, câștigul salarial brut va crește și va ajunge la valoarea de 6.095 de lei.
Potrivit Legii 263/2010, majorarea salariului mediu brut va influența în mod direct și valoarea ajutorului de deces, acesta din urma calculându-se în funcție de valoarea salariului.
CITEȘTE ȘI: Pensionarea anticipată: Cum se acordă și care sunt condițiile de îndeplinit pentru bărbați și femei
Deducerea personală
Pe de altă parte, salariații care au persoane în întreținere și venituri salariale brute mai mici de 3.600 de lei pot beneficia de o deducere personală. Deducerea se acordă lunar și nu este suportată de angajator.
Mai precis, salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat:
CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor, după ce Legea Bugetului a fost atacată la CCR. Anunțul ministrului Muncii
– 510 de lei, dacă nu are pe nimeni în întreținere;
– 670 de lei, dacă are o persoană în întreținere;
– 830 de lei, dacă are două persoane în întreținere;
– 990 de lei, dacă are trei persoane în întreținere;
– 1.310 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.
Dar deduceri personale se pot acorda și celor care au venituri brute de la 1.951 de lei în sus, dar doar până la 3.600 de lei (cei care câștigă mai mult de atât nu beneficiază de deduceri), scrie Avocatnet. Pentru că a crescut salariul minim, nivelul maxim al deducerii personale de care poate beneficia cineva care lucrează cu normă întreagă și primește salariul minim pe economie este:
– 330 lei, pentru cineva care nu are nicio persoană în întreținere;
– 490 lei, pentru cine are o persoană în întreținere;
– 650 lei, dacă sunt două persoane în întreținere;
– 810 lei, pentru trei persoane aflate în întreținere și
– 1130 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.
Cine sunt persoanele luate în întreținere?
Sunt considerate persoane aflate în întreținere soțul/soția contribuabilului, copiii acestuia, precum și alți membri de familie până la gradul al doilea inclusiv (nu e necesar să existe un domiciliu comun cu cel aflat în întreținere).
Dar nu pot fi luați în întreținere dacă aceștia au venituri peste 510 lei lunar (cu excepția pensiilor de urmaș, care pot fi mai mari de atât fără a afecta deducerea, precum și a altor câtorva categorii de venituri exceptate, cum sunt bursele școlare sau universitare, de pildă). Mai există și alte condiții care afectează dreptul la deducere, cum este deținerea de terenuri agricole și silvice.
Oricum ar fi, copiii sub 18 ani sunt întotdeauna considerați întreținuți. Iar deducerea se poate acorda fiecăruia dintre părinți, potrivit normelor Codului fiscal.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune