Rămâi conectat

Actualitate

Crește salariul mediu brut: La ce sumă va ajunge venitul de la 1 ianuarie 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Crește salariul mediu brut: La ce sumă va ajunge venitul de la 1 ianuarie 2022

Începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit noilor norme legislative adoptate de Guvern, câștigul salarial mediu brut se va majora până la 6.095 de lei.

Prin urmare, de la 5.380 de lei cât este în prezent, câștigul salarial brut va crește și va ajunge la valoarea de 6.095 de lei.

Potrivit Legii 263/2010, majorarea salariului mediu brut va influența în mod direct și valoarea ajutorului de deces, acesta din urma calculându-se în funcție de valoarea salariului.

CITEȘTE ȘI: Pensionarea anticipată: Cum se acordă și care sunt condițiile de îndeplinit pentru bărbați și femei

Deducerea personală

Pe de altă parte, salariații care au persoane în întreținere și venituri salariale brute mai mici de 3.600 de lei pot beneficia de o deducere personală. Deducerea se acordă lunar și nu este suportată de angajator.

Mai precis, salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat:

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor, după ce Legea Bugetului a fost atacată la CCR. Anunțul ministrului Muncii

– 510 de lei, dacă nu are pe nimeni în întreținere;

– 670 de lei, dacă are o persoană în întreținere;

– 830 de lei, dacă are două persoane în întreținere;

– 990 de lei, dacă are trei persoane în întreținere;

– 1.310 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.

Dar deduceri personale se pot acorda și celor care au venituri brute de la 1.951 de lei în sus, dar doar până la 3.600 de lei (cei care câștigă mai mult de atât nu beneficiază de deduceri), scrie Avocatnet. Pentru că a crescut salariul minim, nivelul maxim al deducerii personale de care poate beneficia cineva care lucrează cu normă întreagă și primește salariul minim pe economie este:

– 330 lei, pentru cineva care nu are nicio persoană în întreținere;

– 490 lei, pentru cine are o persoană în întreținere;

– 650 lei, dacă sunt două persoane în întreținere;

– 810 lei, pentru trei persoane aflate în întreținere și

– 1130 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.

Cine sunt persoanele luate în întreținere?

Sunt considerate persoane aflate în întreținere soțul/soția contribuabilului, copiii acestuia, precum și alți membri de familie până la gradul al doilea inclusiv (nu e necesar să existe un domiciliu comun cu cel aflat în întreținere).

Dar nu pot fi luați în întreținere dacă aceștia au venituri peste 510 lei lunar (cu excepția pensiilor de urmaș, care pot fi mai mari de atât fără a afecta deducerea, precum și a altor câtorva categorii de venituri exceptate, cum sunt bursele școlare sau universitare, de pildă). Mai există și alte condiții care afectează dreptul la deducere, cum este deținerea de terenuri agricole și silvice.

Oricum ar fi, copiii sub 18 ani sunt întotdeauna considerați întreținuți. Iar deducerea se poate acorda fiecăruia dintre părinți, potrivit normelor Codului fiscal.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în lunile ianuarie și februarie 2025, o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor”. Spectacolul „promis” de Marte Patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea