Rămâi conectat

Actualitate

Pensionarea anticipată: Cum se acordă și care sunt condițiile de îndeplinit pentru bărbați și femei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionarea anticipată: Cum se acordă și care sunt condițiile de îndeplinit pentru bărbați și femei

Pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

În principiu, pensia pentru limită de vârstă poate fi cumulată cu orice venit cu excepția veniturilor salariale realizate de femeile care au optat pentru continuarea activității.

Citește și: Formulă calcul pensie 2022: Fiecare român poate afla ce pensie va avea. Cum se calculează pensia?

Astfel, femeile pot opta să își continue activitatea până la împlinirea vârstei de 65 ani în baza aceluiași contract individual de muncă dar nu vor putea să cumuleze pensia pentru limita de vârstă cu veniturile salariale până la împlinirea acestei vârste.

Interdicția de a cumula pensia cu salariul până la împlinirea vârstei de 65 ani rezultă din decizia Curții Constituționale nr. 387/2018.

Opțiunea de a continuă activitatea trebuie să fie exprimată printr-o notificare transmisă angajatorului cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor pentru pensionarea la vârsta standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Dacă se optează pentru continuarea activității nu se încheie un alt contract individual de muncă. Atât femeile cât și bărbații pot beneficia de pensie anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate.

Citește și: Punctul de PENSIE crește de la 1 ianuarie 2022. Bugetul asigurărilor sociale, adoptat de către Guvern

În prezent pensia anticipată și cea anticipată parțial nu pot fi cumulate cu veniturile salariale realizate în baza unui contract individual de muncă.

Începând cu anul 2023, la intrarea în vigoare a Legii 127/2019, pensiile anticipate vor deveni pensii pentru limită de vârstă. Persoanele care depășesc stagiul complet de cotizare cu cel puțin 8 ani vor putea să se pensioneze pentru limita de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Totodată, pensiile anticipate stabilite conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vor deveni pensii pentru limita de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.

Citește și: Din 2022 valoarea punctului de pensie și indemnizația socială vor fi majorate

Tot la data intrării în vigoare a Legii 127/2019, pensia anticipată parțial cuvenită conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va deveni pensie anticipată.

Acest tip de pensie se va acordă, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea