Rămâi conectat

Actualitate

CRESC vânzările de arme la nivel global: Care este contribuția României pe această piață

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRESC vânzările de arme la nivel global: Care este contribuția României pe această piață

Vânzările de arme au crescut la nivel global, pentru al șaptelea an consecutiv, în ciuda problemelor cu lanțul de aprovizionare.

Vânzările de arme și servicii militare ale celor mai mari 100 de companii de apărare din lume au crescut cu 1,9%, până la 592 de miliarde de dolari în 2021. Creșterea vânzărilor a avut loc în ciuda problemelor legate de lanțul de aprovizionare, care au oprit livrările de componente critice, potrivit noilor date de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), citate de AlJazeera.

În perioada 2019-2022, creșterea s-a accelerat, marcând al șaptelea an consecutiv de creștere a vânzărilor globale de arme. În 2021, aprovizionarea a devenit o problemă, iar războiul din Ucraina o agravează, arată reprezentanții SIPRI.

„Ne-am fi așteptat la o creștere și mai mare a vânzărilor de arme în 2021, fără probleme persistente ale lanțului de aprovizionare”, a declarat Lucie Béraud-Sudreau, directorul Programului SIPRI de Cheltuieli Militare și Producție de Arme, într-un comunicat. „Atât companiile de arme mai mari, cât și cele mai mici au spus că vânzările lor au fost afectate în timpul anului. Unele companii, cum ar fi Airbus și General Dynamics, au raportat, de asemenea, probleme cu forța de muncă.”

Invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a sporit, de asemenea, provocările lanțului de aprovizionare pentru companiile de arme din întreaga lume, se arată în raportul SIPRI.

Companiile care au dominat piața

Surprinzător, Rusia este un furnizor important de materii prime utilizate în producția de arme pentru țările occidentale, arată datele institutului. Spre exemplu, sancțiunile internaționale îngreunează pentru producătorii de acolo accesul la semiconductori și la plățile din străinătate, arată sura citată.

Companiile din Statele Unite au dominat piața, vânzările celor 40 de companii americane incluse în listă totalizând 299 de miliarde de dolari în 2021, deși vânzările au fost ceva mai mici, în termeni reali, ca urmare a inflației ridicate.

Continuând un model stabilit în 2018, cele cinci firme aflate în fruntea listei sunt din SUA: Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman și General Dynamics.

Dar raportul SIPRI a remarcat o creștere mare a vânzărilor de la producătorii chinezi, cele opt companii chineze de arme de pe listă având vânzări totale de arme de 109 miliarde de dolari, o creștere cu 6,3% față de anul precedent. Patru dintre producătorii săi au fost în Top 10.

„A existat o consolidare pe piață în industria armelor din China de la mijlocul anilor 2010. În 2021 , CSSC din China a devenit cel mai mare constructor de nave militare din lume, cu vânzări de 11,1 miliarde de dolari, după o fuziune între două companii existente”, a declarat Xiao Liang, cercetător la SIPRI, într-un comunicat.

Producătorii sud-coreeni au înregistrat, de asemenea, o creștere peste medie a vânzărilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români O echipă de programatori români a dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologii de recunoaştere a vocii şi inteligenţă artificială (AI) care permite automatizarea părţi din scrierea de cod pe bază de comenzi vocale, scrie AGERPRES. Inovaţia a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea