Rămâi conectat

Economie

Costul forţei de muncă a crescut în trimestrul II din 2017 cu circa 19% faţă de anul trecut. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activitatea de învăţământ

Ziarul Unirea

Publicat

în

În trimestrul II din 2017, costul forţei de muncă a crescut cu aproape 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Faţă de semestrul precedent, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) era cu 6,63% mai mic, potrivit informaţiilor Institutulul Naţional de Statistică.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (7,91%, respectiv 19,99%), conform Agerpres.

Raportat la primele trei luni ale anului în curs, în trimestrul II din 2017, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activitatea de învăţământ (15,25%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită începerii vacanţei şcolare. Este urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,64%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,90%).

Creşterea cea mai mică a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în tranzacţii imobiliare (1,46%).

În trimestrul II 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 6,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,84%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 7,91%, respectiv 7,93%.

În trimestrul II din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activităţile de învăţământ (38,99%), sănătate şi asistenţă socială (38,93%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (36,47%) şi administraţie publică (26,30%).

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,83%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 18,56%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (18,65%, respectiv 19,85%) în perioada de referinţă.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea