Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Corneliu Olar: Firma minieră Cupru Min Abrud poate fi relansată de statul român după „modelul CFR”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ÎNTREBARE adresată de deputatul Corneliu Olar domnului Lucian BODE, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în legătură cu situaţia CUPRU MIN S.A. Abrud. 

 Stimate domnule ministru, în calitatea mea de deputat ales al Munţilor Apuseni vreau să vă aduc la cunoştinţă că locuitorii Munţilor Apuseni sunt îngrijoraţi şi panicaţi de posibilitatea privatizării CUPRU MIN Abrud. În acest moment, după cum cunoaşteţi, societatea are un număr de 490 de angajaţi, fiind în funcţiune o singură linie tehnologică de măcinare şi flotaţie. Pentru a fi pusă în funcţiune o a doua linie tehnologică ar fi necesar un credit garantat de stat în valoare de 80 de milioane de euro, prin care se vor putea asigura rezolvarea problemelor de mediu, retehnologizarea cu echipamente pentru uzina de preparare şi carieră, lucru care ar duce la dublarea capacităţii de producţie, asigurându-se astfel o funcţionare a societăţii pe un timp îndelungat şi majorându-se semnificativ şi numărul locurilor de muncă, CUPRU MIN aducând astfel un venit mult mai mare la bugetul de stat (prin redevenţă, impozite, taxe, etc).
Ţinând cont de situaţia actuală, vă rog să aveţi bunăvoinţa de a îmi răspunde la următoarea întrebare:
– Ce posibilitate există de a rezolva situaţia datoriilor pe care CUPRU MIN le are la FDEE Transilvania Sud, de circa 14 milioane euro, iar aceasta să-şi continue activitatea ca şi societate de stat patronată de către Ministerul Economiei?
– Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi CFR-ul, dar cu o datorie la bugetul de stat mult mai mare, iar Guvernul României a găsit recent soluţia în acest caz ca, printr-o ordonanţă de urgenţă, să facă conversia în acţiuni a datoriei CFR de circa un miliard de euro. În condiţiile în care CUPRU MIN Abrud poate genera o rată a profitului anual poate mai mare decât a CFR, consider că Guvernul României ar lua o decizie înţeleaptă dacă ar lua hotărârea de a face conversia în acţiuni şi a datoriei CUPRU MIN Abrud. Eu cred că stă în puterea şi capacitatea statului român de a retehnologiza SC CUPRU MIN şi de a rezolva problemele de mediu existente, iar mineritul din Apuseni să fie relansat, generând astfel noi locuri de muncă în zonă şi îmbunătăţind astfel traiul de zi cu zi al moţilor, care prea mult au fost umiliţi şi batjocoriţi de mai bine de 20 de ani încoace.
Solicit răspuns scris.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea