Cornel Țălnar: “Ce se întâmplă acum, depășește orice imaginație!” | ”Pandemia de coronavirus este mai periculoasă ca un război”, afirmă reputatul antrenor albaiulian

Cornel Țălnar, antrenorul albaiulian în vârstă de 62 de ani, a trecut prin multe de-a lungul existenței legate de “sportul rege”, dar este extrem de îngrijorat de pandemia de coronavirus ce bântuie întregul mapamond.

A prins ca jucător perioada de dinainte de ‘89, cu celebrul episod “Hamburg”, când a fost eroul “câinilor roșii”, Epoca de Aur, a trecut peste Revoluție, cu toată perioada tulbure ce a urmat căderii comunismului, a fost antrenor în epoca “patronilor” gen Borcea, Nețoiu, Copos etc, a văzut multe la viața sa însă ce se întâmplă acum efectiv îl șochează. “Această pandemie de coronavirus depășește orice imaginație, mai ceva ca un război! Este un lucru scăpat de sub control. Nimeni nu a luat-o în seamă, nu a privit-o serios, a abordat-o în derâdere și s-a ajuns undeva unde nu ne închipuiam vreodată. E greu de acceptat această izolare, să nu vezi oameni pe stradă, să nu poți să ieși din casă, să nu îți vezi familia”, a explicat “Țânțarul”. Experimentatul tehnician originar din Cetatea Marii Uniri este în această perioadă în izolare la un hotel la Poiana Brașov, bucurându-se de liniștea naturii. “Noi, cerul, brazii și urșii. Ne plimbăm, stăm în casă, vorbim cu cei dragi și așteptăm să fie bine”, a spus Țălnar.

ELIT

*”Episodul” Cernobîl, trecut cu ușurință!

În 1986, la “episodul” Cernobîl, din 26 aprilie, Cornel Țălnar era, concidență, tot la Brașov, component al formației locale FC. Și-a amintit că trebuia să joace un meci la începutul lunii mai, în Divizia A, la Ploiești, partida suspendându-se fără prea multe explicații. Accidentul nuclear și radiațiile au rămas necunoscute o bună bucată de vreme, antrenamentele au continuat iar fotbalul s-a reluat după amânarea unei etape, în 10 mai. “Ce măsuri de avertizare… ce protejarea populației, nici vorbă, nu era niciun fel de informație! Am aflat după un timp ce s-a întâmplat și ne-a cuprins pe toți panica. A fost mai bine că nu am știut atunci, imediat. A existat și teamă, dar parcă nu a fost ca și acum, când lucrurile sunt extrem de grave”, și-a amintit fostul antrenor al lui Dinamo și Unirea Alba Iulia.

*”Ne întoarcem la amatorism”

Colaborator al Federației Române de Fotbal, Cornel Țălnar susține că este foarte greu de anticipat când se va relua campionatul și care este perspectiva. “Părerea mea este că până în vară nu o să riște nimeni! Se poate îngheța campionatul, să se înceapă din iulie-august, iar eu prefigurez că până în toamnă nu vom vedea fotbal. Problema maximă este cea economică, totul este închis și efectele vor fi radicale și dureroase în timp pentru întreaga societate. O să fie implicare zero în sport, nu numai în fotbal! În 3-4 ani o să revenim la amatorism, se prefigurează așa ceva, jucătorii să muncească până la ora 16.00 și apoi să facă antrenamente”, a anticipat fostul component al naționalei României, din perioada 1979-1981, când i s-a cântat imnul în 7 rânduri.

Gigi Țălnar oferă o radiogradie a situației dramatice pe care o parcurgem și speră ca lucrurile să revină la firesc în câteva luni de zile. “Trăim această dramă și să ajungem să ne bucurăm de ceva simplu, să vedem totul cu alți ochi. Nu-mi vine să cred ce se întâmplă, depășește orice imaginație. Dacă mă întrebai așa ceva la începutul lunii, ziceam că ești nebun”, a adăugat, îngrijorat, fostul mare fotbalist.

Acum viața noastră de zi cu zi, atacată de un element nou, COVIsD-19, are alte valențe de abordare a viitorului, unul aproape indescifrabil în acest moment. “Sper ca după acest șoc oamenii să devină mult mai buni, să se întoarcă în urmă cu zeci de ani, când nu era atâta răutate. Să se scuture, să se trezească, pentru că trăim pe propria piele o schimbare a ideii de a supraviețui”, a transmis Țălnar, unul dintre cei mai talentați fotbaliști dați de Alba de-a lungul timpurilor.

Dan HENEGAR

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...