Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Copiii din centrele educaţionale, în tabăra „Floare de Colţ”, la Durău

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un scriitor francez spunea odată că tinereţea, în speţă – frageda copilărie, este vârsta care trebuie şi e firesc să fie fericită, ca un zâmbet curat spre viitor, spre nădejdi mai senine. Nu întotdeauna, însă, bucuria şi voia bună sunt părţi integrante din viaţa celor mici. Greutăţile familiei, situaţia socială precară, sărăcia şi lipsurile de zi cu zi au meschina menire de a şterge de pe faţa copiilor zâmbetul purtător de sensibilitate, de inocenţă, de optimism, întristându-le chipul până la durere. Pentru copiii fără zâmbet, cu situaţii şi nevoi speciale, pasibili de abandon şcolar şi deraiere pe căi nu tocmai facile pentru dezvoltarea lor intelectuală, Asociaţia Filantropia Ortodoxă, prin proiectul Reţea interregională de centre educaţionale, vine în sprijinul lor, înfiinţând, pe parcursul lui 2010 şi 2011, 16 centre educaţionale în judeţele Timiş, Alba şi Mureş, cu 500 de copii în îngrijire, unde primesc zilnic hrană, burse sociale lunare, sprijin la realizarea temelor pentru acasă, susţinere în dezvoltarea personală, în formarea, ca oameni, după principii moral-creştine sănătoase şi în comunicarea eficientă între ei, totul în vederea unei bune integrări în societate.
Şi pentru că este vacanţă şi şcoala mai are de aşteptat până în septembrie, copiii din centrele educaţionale au parte de distracţie şi aventură în taberele organizate special pentru ei la Durău, jud. Neamţ, în cadrul Activităţii de dezvoltare de acţiuni specifice pentru îmbunătăţirea şi promovarea abilităţilor sociale în scopul facilitării integrării sociale, acţiune integrată în acelaşi proiect, amintit mai sus. Prima tabără (16-22 august), aflată în desfăşurare, a pus în pas de aventură toţi cei 75 de copii din trei centre educaţionale: Centrul Educaţional „Sf. Mina” Luduş – 25 copii + 3 însoţitori; Centrul Educaţional „Sf. Varvara” Baia de Arieş – 25 copii + 2 însoţitori şi Centrul Educaţional „Sf. Ierarh Nicolae” Roşia de Secaş – 25 copii + 2 însoţitori. În tabăra organizată în această perioadă, copiii vor participa la ateliere tematice, vor face orientare turistică, se vor aventura în tiruri cu arcul, vor cânta, vor participa la ateliere de pictură, dans, origami, comunicare, teatru, fotografie, vor participa la întreceri sportive şi, ca distracţia să fie completă, vor avea parte de vânători de comori în inima munţilor.
Cei 75 de copii, împreună cu însoţitorii lor, se vor întoarce acasă în 22 august, urmând să se reintegreze în programul zilnic al centrelor educaţionale de care aparţin.
Proiectul Reţea interregională de centre educaţionale este cofinanţat din Fondul Social European prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Direcţia Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”, OIRPOSDRU MECTS şi are ca scop prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 500 de elevi din regiunile Centru şi Vest prin crearea unei reţele de centre educaţionale. Proiectul este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu DGASPC Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Arhiepiscopia Timişoarei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin. (I.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea