Contribuția la PENSIE: Ce trebuie să știi despre ea, cine o datorează și când o plătește

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, odată cu „Revoluția Fiscală” aplicată de fostul premier Mihai Tudose, în legislație, au rămas trei contribuții sociale. Contribuția la pensii este una dintre ele și este datorată, în principal, pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor, conform Codului fiscal.

  • 25% – cotă datorată exclusiv de salariat;
  • 4% – cotă suplimentară datorată exclusiv de angajator, dacă este vorba de condiții deosebite de muncă;
  • 8% – cotă suplimentară datorată exclusiv de angajator, dacă este vorba de condiții speciale de muncă.

Mai exact, în mod normal, trebuie achitat la CAS 25%. Totuși, în cazul condițiilor mai dificile de muncă, se adaugă 4% sau 8%, ajungându-se la un total de 29% sau de 33%.

„Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor, în țară și în alte state, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”, se precizează în Codul fiscal.

Baza lunară de calcul include, printre altele, veniturile din salarii (în bani și/sau în natură), sumele reprezentând participarea salariaților la profit sau indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, în afară de cheltuielile de transport și cazare, acordate în perioada delegării/detașării, scrie avocatnet.ro.

„Pentru persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale o reprezintă suma câștigurilor brute (…), realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuția, pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă”, dispune actul normativ.

Trebuie precizat că, deși salariații datorează în exclusivitate CAS, obligația de a declara, a calcula, a reține și a achita la stat contribuția la pensii rămâne în continuare la angajatori.

Prevederile Codului fiscal privitoare la acest subiect sunt cât se poate de clare: „persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor”.

Potrivit sursei citate, declararea CAS se face lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, prin intermediul „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (formularul 112), termenul fiind și cel de plată efectivă a contribuției. Momentan, acest formular fiscal încă n-a fost actualizat astfel încât să reflecte reorganizarea contribuțiilor sociale obligatorii.

Totuși, prin excepție, formularul 112 poate fi depus, de către anumiți angajatori, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului. Mai precis, depunerea trimestrială constă în completarea și depunerea a trei declarații 112, câte una pentru fiecare lună din trimestru. Tot prin excepție, plata CAS se poate face și ea trimestrial.

Menționăm că plata noii CAS se va face pentru prima oară în februarie 2018, pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2018. În ianuarie 2018, angajatorii achită tot vechea CAS, pentru veniturile aferente lunii decembrie 2017.

În cazul salariaților care lucrează în regim part-time sau cu plata în acord, CAS datorată se achită în continuare la nivelul salariului minim brut în vigoare: 1.900 de lei. Regula nu se aplică dacă persoanele în cauză au mai multe contracte part time și câștigă lunar, în total, cel puțin 1.900 de lei brut.

Sursa: bugetul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...