Rămâi conectat

Actualitate

Contravențiile din trafic ar putea fi constatate de către polițiști, în urma filmărilor realizate de șoferi. Proiectul de lege, depus la Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Contravențiile din trafic ar putea fi constatate de către polițiști, în urma filmărilor realizate de șoferi. Proiectul de lege, depus la Parlament

O inițiativă legislativă a fost depusă la Parlament, conform căreia contravențiile în trafic vor putea fi contestate de către polițiști, pe baza unor mijloace video folosite de către participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale.

Deputatul USR Mihai Botez a depus la Parlament, inițiatorul proiectului a explicat că „propunerea legislativă presupune a da posibilitatea poliţiştilor să emită procese-verbale de contravenţie pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord. Ştim că în ultima perioadă foarte mulţi conducători auto îşi montează camere de bord şi înregistrează foarte multe abateri. (…) Faptul că ele nu sunt sancţionate decât foarte rar duce la acest număr foarte mare de accidente. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi.

Până pe 20 septembrie eram în top cu 1.202 români care şi-au pierdut viaţa pe străzile din România în peste 3.500 de accidente. Iar eu sper cu acest proiect că vom putea cu toţii să participăm la o mai mare siguranţă în trafic. Acest proiect nu înseamnă delaţiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alţii, dar înseamnă să sancţionăm atunci când participanţii la trafic încalcă regulile de circulaţie”.

Deputatul îi cheamă pe participanţii la trafic să facă sesizări către Poliţie în situaţia în care constată încălcări ale regulilor de circulaţie.

„Vreau să fac din acest proiect un manifest şi vreau să-i chem pe toţi participanţii la trafic, pe toţi care au sau vor să-şi monteze camere de bord să ajute la o mai mare disciplină în trafic şi să nu aştepte cadrul legislativ, ci să facă ei sesizări şi să adauge înregistrările şi să le trimită la Poliţia Română atunci când constată încălcări ale regulilor de circulaţie”, a adăugat Botez.

Potrivit proiectului, „constatarea contravenţiilor se poate face şicu ajutorul unor mijloace video folosite de participanţii la trafic ori de autorităţile administraţiei publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Pentru constatarea contravenţiei este necesară şi declaraţia pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenţii şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării video furnizate de către acesta”.

De asemenea, proiectul prevede că procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

Falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date sau împrejurări, dacă a fost urmată de folosirea de către făptuitor a înregistrării ori de încredinţarea acesteia unei alte persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează folosirea unei înregistrări falsificate în vederea producerii unei consecinţe juridice, mai stabileşte proiectul.

Dacă fapta are ca obiect o înregistrare tehnică, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează folosirea unei înregistrări tehnice falsificate în vederea producerii unei consecinţe juridice, mai prevede actul normativ.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea