Rămâi conectat

Ştirea zilei

Contractul de aproape 50 de milioane euro pentru transportul public din Alba Iulia, atribuit la a treia ”strigare”: Cine a câştigat licitaţia

Publicat

în

Contractul pentru serviciul metropolitan de transport călători pentru Alba Iulia şi alte şapte comune limitrofe a fost atribuit abia la a treia ”strigare”, după ce Asociaţia Intracomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA-TL) a finalizat licitația.

Câştigătorul contractului este Societatea de Transport Public SA, care realizează acest serviciu în municipiul Alba Iulia de peste 10 ani. Proiectul serviciului metropolitan datează din 2012, contractul fiind prelungit cu doi ani, în 2018, pe motiv că nu s-a putut organiza procedura de delegare.

Contractul a fost atribuit doar la a treia ”strigare”, precedentele două proceduri de licitaţie au fost anulate după ce la prima nu a fost depusă nicio ofertă, iar la a doua a fost înregistrată una singură, din partea actualului prestator al serviciului, Societatea de Transport Public SA. La sfârşitul lunii martie 2020 a fost anulată şi cea de-a doua procedură, în timpul analizei ofertei STP, care a fost considerată neconformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În august 2020 a fost demarată a treia procedură, iar preţul contractului a fost majorat cu 35%, respectiv cu mai mult de 60 de milioane de lei. Astfel, valoarea estimată a contractului a ajuns la 229.748.691 de lei, fără TVA. Contractul încheiat în 7 ianuarie 2021, pentru următorii şase ani, este în valoare de 229.598.145 lei (circa 47 milioane de euro), fără TVA, cu 150.546 lei mai mică decât cea estimată. În afară de Alba Iulia, transportul metropolitan se mai derulează în Ciugud, Sântimbru, Mihalţ, Galda de Jos, Cricău, Ighiu şi Întregalde cu o populaţie totală de aproape 98.000 de locuitori.

CITEȘTE ȘI: Groapa de gunoi de la Galda de Jos are în sfârșit operator: Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul firmei Polaris

Fiecare administraţie locală va plăti anual o cotă parte reprezentând subvenţia pentru persoanele care beneficiază de scutiri sau reduceri la plata tarifului (pensionari, elevi, studenţi, şomeri, veterani de război etc). Cea mai mare parte a subvenţiei va fi achitată de municipiul Alba Iulia. În 2020, de exemplu, valoarea totală a subvenţiei a fost de 21.400.000 de lei. În noile condiţiile contractuale, este de aşteptat ca această sumă să fie şi mai mare.

Obligaţiile operatorului de transport

Pe perioada derulării contractului, STP se angajează să reamenajeze terminalul pentru autobuze din zona Gării CFR a Municipiului Alba Iulia cu mobilier urban, panou publicitar şi panouri pentru informarea dinamică a timpilor de plecare în cursă a mijloacelor de transport în comun şi să amenajeze înc ele opt UAT-uri cel puţin 24 de staţii de autobuz cu mobilier urban, echipate cu panouri pentru informarea dinamică a timpilor de sosire a mijloacelor de transport.

De asemenea, ar urma să implementeze o aplicaţie disponibile pe sistem de operare IoS şi Android, începând din al 2-lea an de contract, care sa asigure în limba română şi engleză informaţiile disponibile pe site, inclusiv sa asigure posibilitatea plaţii biletului prin intermediul aplicaţiei. Operatorul va înlocui anual începând cu anul 2020 10% din autobuze, iar 30% din acest procent trebuie să fie în acord cu prevederile Legii 37/2018 privind promovarea transportului ecologic

Operatorul de transport public va avea în vedere şi posibilitatea de a primi în gestiune 13 autobuze electrice, în contextul implementării parteneriatului dintre Municipiul Alba Iulia şi MDRAP, asumate conform H.C.L. 281/27.07.2018. În situaţia în care se va materializa acest parteneriat autobuzele electrice de aproximativ 12 m respectiv 4 staţii de încărcare rapidă şi 13 staţii de încărcare lentă vor intra în proprietatea municipalităţii, acestea urmând a fi preluate de către operator pentru a deservi rutele 104 şi 103 (Gară – Centru – Ampoi 3 – Cetate – Gară respectiv Gară – Cetate – Ampoi 3 – Centru – Gară).

De asemenea, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014- 2020, există posibilitatea ca staţiile de biciclete „bike sharing” materializate prin proiecte să fie date în gestiunea operatorului privat şi să le integreze în sistemul de transport public în comun (16 staţii de biciclete sunt astfel prevăzute a fi materializate la nivelul municipiului Alba Iulia începând cu anul 2020, cu un total de 460 locuri).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 mai. Târgul întreprinderilor de economie socială, ediția I, în Alba Iulia: Eveniment de promovare a produselor și serviciilor locale generatoare de bunăstare socială

Publicat

în

28 mai. Târgul întreprinderilor de economie socială, ediția I, în Alba Iulia: Eveniment de promovare a produselor și serviciilor locale generatoare de bunăstare socială

Economia socială contribuie la dezvoltarea comunităților locale, creează locuri de muncă, dezvoltă incluziunea și coeziunea socială, tranziția către economia circulară și inovarea socială, implică persoane din grupul vulnerabil în activități cu caracter social sau în activități economice și facilitează accesul persoanelor din grupul vulnerabil la resursele şi serviciile comunității.

În județul Alba și-au început recent activitatea peste trei sute de astfel de întreprinderi, în diverse domenii. Ceea ce au în comun toate acestea este implicarea în viața comunității, faptul că intervin pentru oameni și întorc din ceea ce câștigă înspre comunitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avem convingerea că întreprinderile de economia socială sunt generatoare de bunăstare socială, iar în această perioadă au mare nevoie de suportul fiecăruia dintre noi, pentru a deveni și rămâne sustenabile. Un bun răspuns la efortul depus de aceste întreprinderi este să le susținem activitatea prin orice formă și mijloc avem la îndemână.

Primăria Municipiului Alba Iulia, Xerom Service SRL și Asociația GAL Alba Iulia Incluzivă organizează Sâmbătă 28 mai, în Șanțurile Cetății Alba Carolina, Ediția I a Târgului întreprinderilor de economie socială, eveniment de promovare a produselor și/sau serviciilor pe care le furnizează întreprinderile de economie socială, pentru a le face vizibile și pentru a crea spațiul de interacțiune dintre acestea. Acest demers este parte din acțiunile de promovare a economiei sociale la nivel local, de susținere activă a acestor membrii ai societății civile care contribuie la dezvoltarea locală, cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială.

Invităm comunitatea Alba Iuliei să viziteze târgul dedicat întreprinderilor de economie socială iar achiziția unor bunuri și/sau servicii este un răspuns de apreciere pentru scopul nobil al acestora.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare hidrologică: COD GALBEN de INUNDAȚII pentru Alba și alte județe până joi, la ora 12:00. Zonele vizate

Publicat

în

Avertizare hidrologică: COD GALBEN de INUNDAȚII pentru Alba și alte județe până joi, la ora 12:00. Zonele vizate

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod Galben de inundații pentru județul Alba și alte județe, valabil până joi, la ora 12:00.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca, Târnava – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Blaj, județele: Alba, Hunedoara și Sibiu.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp

Publicat

în

L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp

Bărbatul de 43 de ani, suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp din Bihor, este căutat de poliţişti. Aceştia au transmis semnalmentele lui şi cer ajutorul populaţiei.

”Cu privire la sesizarea din data de 23 mai a.c., prin apel 112, la nivelul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, referitoare la o femeie de 30 de ani, din municipiul Târgu Mureş, care ar fi plecat în prezenţa lui Bone Ferenc, în vârstă de 43 de ani, din municipiul Arad, poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării acestuia”, a transmis IPJ Cluj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Poliţiştii au transmis fotografia bărbatului şi semnalmentele: înălţime aproximativă: 1,80, 75-80 de kg, ochi căprui, păr brunet, faţa ovală.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre bărbat sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112”, au mai transmis poliţiştii.

Anterior, aceştia au dat urmărire maşina cu care s-au deplasat femeia şi bărbatul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare