Rămâi conectat

Cultură Educație

Contraatac al primarului Horaţiu Josan împotriva secretarului de stat Oana Badea: edilul Aiudului vrea un consorţiu care să includă toate şcolile

Publicat

în

    „Este neapărată nevoie de constituirea unui consorţiu care să includă toate şcolile din Aiud”, declară primarul Horaţiu Josan. În cadrul discuţiilor despre planul de şcolarizare pentru anul viitor, unde şi şcolile generale şi-au făcut propriile propuneri, primarul Aiudului a declarat ferm că este nevoie ca toate unităţile de învăţământ din Aiud să se constituie într-un consorţiu, care va permite mobilitatea cadrelor didactice care vor putea preda în mai multe şcoli din cadrul acestui consorţiu, folosirea eficientă a spaţiilor, a fondurilor, odată cu diminuarea cheltuielilor, precum şi dezvoltarea fiecărei instituţii de învăţământ.
 „Prin acest consorţiu, idee la care ţin mult, se pot dezvolta proiecte care să vină în întâmpinarea tuturor elevilor din Aiud, fiind mai mult decât posibilă reînfiinţarea unui club sportiv şcolar, dorinţă pe care doamna Daciana Mihăilă, director la Şcoala Generală „Axente Sever” şi-a exprimat-o, dar pe care nu a argumentat-o deloc, neştiind să dea nici cel mai mic detaliu despre proiect. Apreciez orice idee care răspunde nevoilor şi dorinţelor elevilor, dar doamna Mihăilă ştie, cred, că un proiect trebuie argumentat. Aştept argumentele, cred într-un club sportiv şcolar pentru toţi elevii din Aiud, dacă asta e ceea ce îşi doresc copiii, şi voi susţine orice proiect, atâta timp cât are fundamentare”, a declarat edilul-şef al Aiudului.
Referitor la declaraţiile recente ale Oanei Badea, primarul Mihai Horaţiu Josan a subliniat faptul că nu intră în polemici cu nimeni, mai ales atunci când afirmaţiile sunt exclusiv filozofic-electorale: „Clubul Sportiv Şcolar al Şcolii Generale „Axente Sever” a funcţionat din 1972 până în 1998 la această şcoală, iar în 1998 a fost preluat de Clubul Copiilor, subordonat direct Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, care, în 2002, când nu eram eu primar, a decis să desfiinţeze clubul sportiv şcolar din cauza lipsei de performanţă. Primarii nu fac şi desfac chiar tot în lumea asta, indiferent de ce cred sau spun unii şi alţii. Dacă o şcoală din Aiud doreşte să îşi creeze un club sportiv propriu, poate prelua modelul Grupului Şcolar Agricol „Alexandru Borza”, care şi-a înfiinţat Asociaţia Sportivă „Viitorul”, ce funcţionează ca un ONG, personalul din unitate fiind primul susţinător cu acei 2% din impozit din impozit pe care îl dă asociaţiei. Totuşi, la nivel de consorţiu, un astfel de club sportiv şcolar ar avea într-adevăr utilitate. Iar dacă aiudenii se uită cu jind la performanţele în materie de sport din alte localităţi din Alba, alte oraşe, şi nu sunt puţine, se uită cu jind la performanţele aiudenilor în materie de fotbal, karate, triatlon, tetratlon, cros şi ar mai fi. Administraţia locală susţine financiar orice asociaţie sportivă, cum e Clubul Sportiv Municipal «Metalul» Aiud sau Clubul «Dojokan Aktiv», dar nu o să argumentez eu acum o realitate arhicunoscută de aiudeni.
Doamna Badea a început campania, e firesc, vrea să candideze pentru ceva şi-atunci caută probabil motive să îşi facă imagine, dar dacă e interesată de Aiud, ar fi bine să îşi facă temele, din respect pentru oamenii cărora li se adresează. Sau, dacă doreşte doar să se exprime evaziv, datorită vreunei eventuale dorinţe de a candida la preşedinţia CJ Alba, are deplina libertate să o facă. Pot să-i înţeleg nevoia de a fi remarcată, dar, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, aş sfătui-o ca, înainte să „admonesteze” administraţiile locale că nu sprijină performanţa în sport, să explice de ce, în mandatul domniei sale, orele de educaţie fizică au fost drastic reduse şi de ce proba din această materie a fost eliminată de la bacalaureat. Datoria faţă de elevi e în primul rând a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru că autorităţile locale, cel puţin cele din Aiud, sigur şi-au făcut şi îşi fac în continuare datoria”, a conchis primarul Horaţiu Josan. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare