Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii acuzat de plagiat

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Arheologul Constantin Inel, director adjunct al muzeului Unirii din Alba Iulia este suspectat de plagiat.

Site-ul www.plagiate.ro, administrat de Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR ) a adăugat  sâmbătă 12 mai 2012, pe lista operelor şi autorilor suspectaţi de plagiat un articol semnat de Constantin Inel, precum şi opera originală. Este vorba de  ”Inel, C., Ritualul incinerarii cu referire la izvoarele scrise ale antichitatii, In: Patrimonium Apulunse, Ed.Altip, Alba Iulia, 2003, p.43-49.”, respectiv “C. Amnegui, A. Jodin, E. IIobregat, P. Rouitlard, J. Uroz, La necropole iberique de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura, In: Coleccion Patrimonio – 17, Alicante), Madrid – Alicante 1993, p.315-319”.

Articolul semnat de Constantin Inel precizează însă preluarea, chiar din titlul lucrării, unde marchează cu un asterix o trimitere în susbsolul paginii cu precizarea  următoare: Observaţiile din prezentul material sunt făute pe baza studiului prof. Gilles Grevin, cuprins în Monografia La necropole iberique de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura, Alicante), Madrid – Alicante 1993, p.315-319”.

Pe platforma de informare sunt ataşate şi cele două lucrări ştinţifice în format pdf, iar partea suspectată de plagiat este haşurată pentru a se putea observa textul la care se face referire. (http://www.plagiate.ro/Probatoriu/inel.2003a.pdf; http://www.plagiate.ro/Probatoriu/inel.2003a.grevin.1993a.pdf)

La secţiunea  Precizări,  site-ul răspunde la o întrebare care atinge  parţial situaţia prezentată mai sus. Doar că, în cazul directorului adjunct indicarea operei din care a fost preluată informaţia s-a făcut încă din titlul articolului.

Se considera opera plagiata, lucrarea pentru care in text nu se face referire la locul de provenienta a informatiei preluate dar lucrarea autentica apare in bibliografia generala a lucrarii? Indicarea unei lucrari in bibliografia generala a lucrarii nu este o autorizare a preluarii informatiei din lucrare. Dacă preluarea este neautorizată in mod explicit, nu este delimitata in mod lipsit de echivoc si nu este pusa in relatie cu lucrarea de provenienta, atunci plagiatul este prezent iar opera rezultata este una plagiata.”

În cazul de faţă, rămâne de datoria specialiştilor să stabilească, potrivit reglementărilor juridice şi academice actuale în ce măsură este vorba despre plagiat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea