Rămâi conectat

Politică Administrație

Consiliul Județean transferă 200.000 de lei societăţii Drumuri şi Poduri Locale (DPL) Alba pentru plata ratelor la bancă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Societatea Drumuri şi Poduri Locale (DPL) Alba beneficiază de un sprijin financiar din bugetul public al județului în valoare de 200.000 de lei pentru a-și putea plăti ratele de leasing la un împrumut bancar, cu care a achiziționat în anul 2010 utilaje și mijloace de transport marfă (autobasculante, autogredere, buldoexcavatoare, etc).

În acest sens, consilierii județeni au aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al DPL Alba cu suma amintită.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, “achizițiile în active imobilizate, pe termen scurt, (este vorba despre utilajele achiziționate din împrumutul bancar) sunt consumatoare de resurse, însă pe termen lung ele vor crea surplus de capacitate de finanțare.

Pe trimestrul I al anului 2013, datorită volumului scăzut al lucrărilor de întreținere pe timp de iarnă a drumurilor județene, nu au putut fi create surse suplimentare pentru susținerea ratelor de leasing”, fapt pentru care SC DPL Alba a solicitat CJ Alba majorarea capitalului social, în vederea asigurării lichidităților curente necesare investițiilor efectuate în utilajele de drumuri și mijloace de transport marfă.

În ședința de CJ Alba din luna martie, consilierii județeni au adoptat un proiect de hotărâre privind bugetul de cheltuieli al SC DPL Alba pentru anul 2012 și bugetul estimat al societății pentru anul 2013. Potrivit documentului pentru anul 2013, Societatea comercială “Drumuri şi Poduri, Locale Alba“ SA a estimat un  buget constituit la partea de venituri în sumă totală de 20 de milioane de lei, veniturile din exploatare deţinând ponderea cea mai mare de 99,97% din total venituri. La partea de cheltuieli este prevăzută suma de 19.980.000 de lei, cheltuielile de exploatare reprezentând 99,49% din totalul acestora.

Principalele caracteristici, ale bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 supus aprobării sunt:

Indicator Prevederi 2013 – Venituri totale, din care: 20.000.000  lei

Venituri din exploatare (activitatea de bază) 19.995.000 de lei

Cheltuieli totale, din care: 19.980.000 de lei

Cheltuieli de exploatare 19.880.000 de lei

Cheltuieli financiare 100.000 de lei

Profit brut 20.000 de lei

În ședința din martie, legat de situația societății, al cărui acționar unic este CJ Alba, consilierul județean Simion Crețu (PNL) a făcut câteva comentarii pertinente. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că societatea locală de drumuri și poduri înregistrează o scădere semnificativă a veniturilor, solicitând din partea administratorilor firmei o analiză economică pentru a identifica cauzele problemelor financiare ale DPL Alba.

“Realitatea ne spune că Adunarea Generală suntem noi și semnăm convocatorul foarte repede și votăm. Dacă ne uităm pe bugetul acesta, practic la nivelul prevederilor vedem că acolo este o scădere destul de mare.

Deci bugetul scade cu o treime. La realizări scade numai cu 20%, pentru că era anul trecut undeva la 25 de milioane, iar pentru anul 2013 este de circa 20 de milioane. Se poate observa pe proiecția bugetară multi anuală că se va ajunge la un buget de 25 de milioane doar în anul 2015. Cred că aici trebuie să discutăm cu administratorii care au fost selectați și propuși cu responsabilitate, să ne prezinte o analiză, să vedem care este situația acestei firme.

În cazul în care mergem așa tot mai șchiopătând, să vedem care sunt măsurile pentru a sprijni sau ce întrevedem noi că se va întâmpla cu această societate în condițiile reale de existență”, a declarat în urmă cu o lună Simion Crețu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea