Rămâi conectat

Curier Județean

Condiții de schi excelente la Arieșeni și Șureanu, în minivacanța de Anul Nou

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Condițiile de schi se anunță foarte bune, la Șureanu și Arieșeni – cele două stațiuni montane din județul Alba, pentru perioada minivacanței de Anul Nou. Ninsorile abundente și gerul au făcut ca pârtiile să fie pline de zăpadă proaspătă.

•Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)
– Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 12 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: ultima perioadă, marcată de ninsori și viscol, a făcut ca Domeniul Schiabil Șureanu să pară, în momentul de față, un loc extrem de sălbatic. Mai exact, troienele imense de omăt de pe marginea drumului, accesul dificil și vremea aspră au transformat zona Șureanu într-un loc adresat, mai degrabă, iubitorilor de extrem. Cu toate astea, pârtiile sunt într-o stare excelentă pentru acest final de an. Zăpadă există suficientă atât pe pârtii, cât și în off-piste și, dacă nu ar mai ninge deloc, considerăm că s-ar schia fără probleme pe omătul existent până la final de sezon.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit în urma ninsorilor extreme, dar există încă multe porțiuni cu șleauri, gropi și zăpadă frământată. Cea mai dificilă porțiune este între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, unde drumul îngust și abrupt, acoperit de zăpadă, provoacă multe ambuteiaje. Sunt absolut necesare lanțurile pentru roți, mai ales că urmează ninsori.

Pârtii și instalații de cablu: sunt amenajate și bătătorite 9 din cele 10 pârtii ale domeniului schiabil, asta însemnând peste 10 km de spațiu schiabil disponibil în momentul de față. Întrucât a nins enorm, zăpada bătătorită de pe pârtii măsoară, deja, peste 50 cm. Starea pârtiilor este impecabilă, perfect schiabilă. În off-piste, omătul este arhisuficient pentru ieșiri freeride. Atenție, însă, dacă viscolul va fi intens, telescaunul va fi oprit, ceea ce va închide accesul pentru cele 3 pârtii de pe vârful Aușel. De asemenea, e posibil ca ninsorile care vor urma să acopere pârtiile proaspăt bătătorite, așadar nu vă așteptați ca liniile de ratrack să fie vizibile în permanență. Instalațiile vor funcționa în regim normal, dacă vremea o va permite.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 29 decembrie 2018 – 03 ianuarie 2019, ninsori puternice, viscol și vizibilitate scăzută. Temperaturile se vor încadra între -18 și -4 grade Celsius. Va viscoli puternic, afectând starea pârtiilor.

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

•Arieşeni

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală a pârtiilor existentes: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: iarna este la fel de vie și la Arieșeni, unde pârtiile ultraîncărcate de zăpadă fac ca sezonul să continue în cele mai bune condiții. Vor urma ninsori, ger și viscol intens, așadar pregătiți-vă pentru un final de an cu iarnă aspră.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2). Zăpada este arhisuficientă, stratul bătătorit măsurând în jur de 60 cm. Totodată, instalațiile de transport pe cablu funcționează în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 29 decembrie 2018 – 03 ianuarie 2019, ninsori abundente și vreme foarte rece. Valorile termice generale se vor încadra între -13 și -2 grade Celsius.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.

Sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție Joi, 25 aprilie, pompierii din Alba Iulia, intervin pe Calea Moților, în jurul orei 11:30, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție. Potrivit IPJ Alba, detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în mun. Alba Iulia, Calea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea