Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă|Mircea Hava: A crede că un bec sau un ochi de aragaz, care merg mai puțin cu o oră pe zi, vor rezolva problema nu e o opțiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Comunicat de presă|Mircea Hava: A crede că un bec sau un ochi de aragaz, care merg mai puțin cu o oră pe zi, vor rezolva problema nu e o opțiune

La Bruxelles, se desfășoară Consiliul extraordinar al Energiei. Personal, atât ca membru EPP dar mai ales ca și cetățean, îmi doresc ca acest moment să fie tratat cu măsura fixă a seriozității și solidarității de care avem cu toții nevoie.

Salvarea energetică, dacă doriți să o numim așa, nu are ce căuta în bagajul cu soluții individualiste sau în traista cu subiectivism. Problema trebuie tratată pragmatic, de la producție, până la transport și de la achiziție, până la prețul din factură.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Avem, în România și-n restul țărilor din UE, suficiente exemple că deciziile luate pe genunchi ne-au prins, mai devreme sau mai târziu, pe picior greșit. De bună seamă că suntem obligați să facem lucrurile diferit și să ne asumăm, în numele țărilor pe care le reprezentăm, variante ce oferă soluții, nu recomandări transformate, mai târziu, în obligații.

Am asistat cu toții la negocierile pentru „soluția Iberică”. După o perioadă în care Spania și Portugalia au fost nevoite să se descurce pe cont propriu, spre deosebire de alte economii care s-au încărcat cu gaz din Rusia, au ajuns să pretindă și să obțină derogări de la Comisia Europeană pentru desprinderea prețului la energie electrică de cel al gazului, pe motiv că gazul este parte din producția de curent. Este ceea ce, înțeleg, că și ministrul român al energiei va solicita în consiliu. O abordare susținută și de EPP, la pachet cu plafonarea prețului pentru gazul rusesc, dar ce pare insuficientă pentru situația în care se află România și românii.

Sunt nevoit să atrag, public, atenția în legătură cu semnalul de alarmă pe care-l trag primarii din România. Pentru că această dramă individuală riscă să devină una colectivă, a comunităților. Ofer o singură speță: azi, aproape nicio primărie din România nu mai poate cumpăra curent electric de pe bursă pentru că nimeni nu ofertează, iar singura alternativă indusă de lege sunt Furnizorii de Ultimă Instanță. Fără a intra în detalii tehnice, care oricum nu apar public și nu sunt discutate, s-a ajuns la un preț insuportabil înspăimântător: de aproximativ 5000 de lei/MW (de la 342 lei, în luna iunie 2022). Rețineți că până la 500 de lei/MW se achită de către administrația locală, diferența fiind plătită de guvern! Iar asemenea creșteri sunt și în cazul gazului! Fără suportul guvernului care, oricum, înregistrează datorii de miliarde de euro către furnizorii de ultimă instanță, orice primărie va intra în incapacitate de plată. Ne vom confrunta cu o pandemie a frigului și întunericului, ce va ține copiii online, acasă, dacă și asta va mai fi considerată o opțiune. Experimentăm la nivel de țară ce au trăit bolnavii și copiii Timișoarei anul trecut? Adăugați lipsa de predictibilitate pentru agenții economici, indiferent că ne raportăm la agricultură sau industrie. Absolut tot ce li se întâmplă acestora va fi îndurat de populație!

Prin urmare, în acest moment nu ne permitem să ratăm analiza la ce a mers prost și unde s-a greșit. Mai ales în perioade de criză profundă, liderii europeni trebuie să caute soluții fiabile și durabile pentru sute de milioane de cetățeni ai Uniunii. A crede că un bec sau un ochi de aragaz, care merg mai puțin cu o oră pe zi, vor rezolva problema nu e, în opinia mea, o opțiune. Mai mult, discuțiile de azi trebuie să devină urgent baza măsurilor practice de mâine, mai ales pentru țara noastră. Pentru că debutul acestei crize a fost punctat cu mult înainte de războiul din Ucraina, iar entuziasmul liberalizării pieței la pachet cu excluderea combustibililor fosili și dorința de a reduce dependența de Rusia, în energie, s-a dovedit un obiectiv care, pentru mulți locuitorii ai Europei și ai țării noastre, au adus mai mult întuneric și buzunare goale. Am să păstrez deschis acest subiect, asupra căruia voi reveni cu detalii și solicitări adresate tuturor celor obligați să dea soluții.

Mircea Hava

Europarlamentar PNL, membru al PPE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Municipiului Alba Iulia în programului Intelligent Cities Challenge: Proiect susținut de Comisia Europeană, pentru ajutarea orașelor la tranziția verde

Bogdan Ilea

Publicat

în

Municipiului Alba Iulia în programului Intelligent Cities Challenge: Proiect susținut de Comisia Europeană, pentru ajutarea orașelor la tranziția verde Provocarea Orașelor Inteligente (ICC) este o inițiativă a Comisiei Europene menită să sprijine orașele europene în tranziția lor către economii locale mai verzi și digitale, prin intermediul Parteneriatelor Verzi Locale (Local Green Deals). ICC ajută orașele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea