Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL de Alba: Parlamentul a adoptat azi Schema de ajutor la plata energiei pentru populație și operatorii economici

Ziarul Unirea

Publicat

în

După ce, în urmă cu mai puțin de o săptămână, Senatul a aprobat o serie de noi avantaje menite să sprijine atât populația României cât și sectorul economic național în fața creșterii prețurilor la energie Legea a trecut astăzi și de ultima etapă a dezbaterilor, fiind adoptată și de Camera Deputaților. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Prin adoptarea acestei legi ne vom asigura că românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Pe de o parte, se pune în practică un mecanism de compensare a facturilor, în același timp luându-se și măsura plafonării prețurilor la electricitate și gaze naturale. Sunt măsuri deosebit de importante, de care vor beneficia circa 70% din români.

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale. Prețurile plafonate sunt: 0,37 lei KWh – gaze naturale și 1 lei KWh – energie electrică , acestea fiind prețurile finale care pot fi facturate de către furnizori beneficiarilor de prevederile referitoare la plafonare!

În completarea plafonării, clienții casnici vor beneficia și de schema de compensare. Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație sunt următoarele: • 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022); • echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022). Trebuie menționat că se acceptă și o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10% din aceste valori, tocmai pentru a elimina cazurile în care, pentru un consum de 1 sau 2 kilowati in plus, față de cotă, cetățenii nu se mai puteau încadra în schema de compensații.

O altă serie de măsuri se aplică pentru IMM-uri. Astfel, pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

În ultimele zile am avut numeroase consultări, atât cu Ministrul Energiei și cu colegii mei din PNL, cât și cu colegii din opoziție, astfel încât să reușim să ajungem la o formă legislativă acceptată de toate părțile, care să ofere o protecție reală cetățenilor și IMM-urilor. Mă bucur că această lege a trecut într-o formă în care va fi de un real ajutor pentru cetățeni și pentru IMM-uri. Astfel de măsuri se iau și în celelalte țări europene, pentru că această criză a energiei este una care se resimte în toată Europa, nu doar la noi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea