Rămâi conectat
Gabriel Pleșa - Crăciun Fericit!2

Politică Administrație

Comunicat de presă privind „taxa pe soare”: Ca regulă generală prosumatorii nu mai plătesc nici o taxă, cu excepția anumitor condiții. Care sunt acestea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă privind „taxa pe soare”: Ca regulă generală prosumatorii nu mai plătesc nici o taxă, cu excepția anumitor condiții. Care sunt acestea

Pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul Romaniei a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

CITEȘTE ȘI: ”Taxa pe soare”, o ordonanță emisă de Guvern: Oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu.

Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare si reamintim ca prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanta ce a introdus posibilitatea compensarii cantitative a energiei produse de prosumatori, numarul acestora a crescut exponential in cursul anului 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: De când se aplică ”taxa pe soare”. Precizări ale Ministerului Energiei

Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxari a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regula generala prosumatorii nu platesc nici o taxa, insa Directiva 2018/2001 vorbeste de introducerea unei taxe pentru prosumatori in anumite conditii, acestea regasindu-se la art 21 din Ordonanta.

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

Asa dupa cum se vede si din text, posibilitatea introducerii unei taxe este indepartata, in orizontul de timp al finalului anului 2026 si ea presupune indeplinirea mai multor conditii.

Mai mult, la nivelul Comisiei Europene si a Parlamentului European, se discuta despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directiva ce va aduce alte modificari in sensul accelerarii implementarii energiei regenerabile si a promavarii acesteia.

OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, mesaje de Crăciun pentru români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, mesaje de Crăciun pentru români

„Să întâmpinăm Nașterea Domnului cu bucurie și cu credință – bucuria de a-i simți aproape pe cei dragi și credința în forța mântuitoare a compasiunii și a solidarității. Spiritul acestor Sfinte Sărbători să ne lumineze sufletele, să ne inspire să îi ajutăm pe cei care au nevoie de sprijin și să ne aducă împreună, pentru că doar uniți suntem mai puternici. Crăciun fericit și multă sănătate, dragi români”, este mesajul președintelui Klaus Iohannis transmis cu prilejul Crăciunului.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi de Crăciun

Premierul Nicolae Ciucă îi îndeamnă pe români, în mesajul transmis de Crăciun, să aibă încredere în viitor: „Cred în puterea faptelor bune de a alina în momentele de cumpănă și de a schimba vieți în bine”, spune Nicolae Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Administrație social-democrată eficientă la Ciuruleasa: Noi proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Administrație social-democrată eficientă la Ciuruleasa: Noi proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor!

În comuna Ciuruleasa avem un alt exemplu concret că o administrație social-democrată este o administrație eficientă, care lucrează în interesul cetățenilor și pentru bunăstarea tuturor. Primarul Ioan-Marius Cioara, continuă proiectele fostului primar, RaduTuhuț și începe altele noi, cu fonduri guvernamentale și europene.

În acești doi ani, de la ultimele alegeri locale, au fost continuate lucrările de infrastructură rutieră pe Programul Național de Dezvoltare Locală II, care prevăd modernizarea de drumuri și străzi, fiind depuse proiecte noi pe ”Anghel Saligny” pentru îmbunătățirea infrastructurii în satele Morărești, Bodresti și Boglești. A continuat modernizarea drumurilor vicinale, s-au continuat lucrările de reparații la poduri și au fost continuate demersurile de extindere și modernizare a sistemelor de alimentară cu apă.

De asemenea, s-a continuat extinderea rețelei de iluminat public, în satul Mătișești, pe o lungime de 1,5 km și în Ghedulești, pe o distanță de 700 de metri, aici fiind efectuate și lucrări de modernizare prin montarea unor corpuri cu iluminare LED.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un al proiect al fostei administrații, care continuă în prezent cu succes, vizează extinderea internetului prin cablu, în zonele neacoperite din satul Ciuruleasa, dar și în satele Bodrești și Bidicești. De asemenea, a fost extinsă și aria de acoperire cu semnal a telefoniei mobile, extrem de necesară pentru oamenii din zona de munte.

De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliențe au fost aprobate proiecte privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei, la Școala Gimnazială din Ciuruleasa, respectiv reabilitarea și modernizarea clădirii primăriei. În faza de evaluare se află un proiect menit să aducă un plus de siguranță în spațiul public, prin montarea unui sistem inteligent de monitorizare și supraveghere a spațiului public. În aceeași fază, tot cu finanțare prin PNRR, se află un proiect ce vizează construirea unui centru de colectare deșeuri prin aport voluntar. De asemenea, se depun eforturi pentru achiziția a două stații de încărcare mașini electrice și pentru achiziționarea unui microbuz școlar.

Prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, cu sprijinul direct al Grupului de Acțiune Locală Valea Ampoiului și Valea Arieșului, va fi achiziționată o autoutilitară, necesară pentru acțiuni de deszăpezire, dotată cu sărăriță. Aceasta va fi utilizată de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

La Compania Națională de Investiții a fost depus un proiect privind modernizarea, dotarea și extinderea așezământului cultural al comunei Ciuruleasa.

Continuă interesul de modernizare adispensarului medical, fiind depus un proiect pentru obținerea de finanțare în vederea achiziției de echipamente și îmbunătățire a infrastructurii clădirii. Cu această ocazie, transmitem mulțumiri pentru implicare medicului de familie Mera Cristian, un om deosebit pentru comunitatea din Ciuruleasa.

Atât în mandatele trecute, cât și în prezent, s-a investit în cultură, în portul popular, în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor. Mândria comunei este Ansamblul folcloric ”Citera cu Dor” care, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a primit numeroase invitații de a participa la spectacole, inclusiv din județe vecine.

În 22 decembrie, la căminul cultural din Ciuruleasa, va avea loc un spectacol de colinde, denumit ”Întâlnirea cu Moș Crăciun”, la care sunt invitați toți cetățenii comunei.

Astfel, cu o administrație PSD eficientă, Ciuruleasa este o comună frumoasă, cu biserici și instituții de învățământ îngrijite, cu drumuri publice bune, cu servicii medicale de sănătate eficiente, cu posibilități de practicare a sportului, cu oameni vârstnici respectați și premiați la ceas aniversar.
Primarul Marius Cioara, viceprimarul Nicoleta Cioara, alături de echipa Consiliului Local, transmit tuturor sărbători fericite, cu sănătate și armonie!

Comunicat de presă,
Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: Am obținut bani pentru construcția de creșe în Alba Iulia! Amendamentul meu la Legea bugetului de stat a fost aprobat!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: Am obținut bani pentru construcția de creșe în Alba Iulia! Amendamentul meu la Legea bugetului de stat a fost aprobat!

Alba Iulia se confruntă de foarte mulți ani cu lipsa locurilor la creșe. Această problemă acută se va rezolva în curând. Am obținut, din bugetul de stat pe anul viitor, 1,7 milioane de lei (340.000 de euro) pentru construcția și dotarea unor creșe modulare.

Sute de părinți au fost puși, ani la rând, în situații extrem de dificile în contextul în care au început munca, după terminarea concediului de îngrijire a copilului, însă fără ca cel mic să beneficieze de un loc la creșă. Am fundamentat în fața colegilor parlamentari și a guvernanților necesitatea construcției de creșe modulare în municipiul nostru și mă bucur că am avut succes.

Cu acești 1,7 milioane de lei pe care i-am obținut pentru Alba Iulia vor putea fi construite creșe modulare cu o capacitate totală de peste 100 de locuri. Înainte de a depune acest amendament am vorbit cu părinții, am verificat situația locurilor de la creșele din Alba Iulia, am analizat rezultatele finale ale înscrierilor, iar ani la rând peste 100 de copii au fost respinși.
De altfel, în urma sondajelor pe care le-am derulat alături de colegii social-democrați, o problemă majoră din municipiu este tocmai lipsa locurilor la creșe. În campania electorală mi-am luat angajamentul de a sprijini familiile tinere și mă țin de cuvânt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vreau ca Alba Iulia să fie un oraș dinamic, atractiv pentru familiile tinere, în care copiii să se poată bucura de activități constructive, educative și interactive, parcuri de joacă sigure și frumoase. Toate acestea încep, însă, cu un rezultat ”admis” la creșă. Voi lupta, în continuare, pentru Alba Iulia, în Parlamentul României!

Senator PSD de Alba,
Călin Gheorghe Matieș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea