Ştirea zilei
Comunicat de presă: Primăria Alba Iulia crește impozitele și taxele locale în vreme de pandemie
Primăria Alba Iulia crește impozitele și taxele locale în vreme de pandemie
”Foamea de bani” a Primăriei municipiului Alba Iulia nu are limite, iar consilierii locali ai PNL au votat ceea ce și-a dorit viceprimarul cu atribuții de primar, Paul Voicu, respectiv creșterea tuturor impozitelor și taxelor locale, în plină pandemie. Este, de altfel, o decizie luată la nivel local, asemenea măsurilor pe care Guvernul PNL le ia la nivel central.
Consilierii PNL au votat, în ședința de consiliu local de la finalul lunii aprilie, proiectul de hotărâre privind indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal următor care prevede, în fapt, o creștere cu 3,8% a acestora. Consilierii Partidului Social Democrat au votat împotrivă. Au propus, de asemenea, amânarea acestei majorări, care nu doar că era posibilă sau oportună, ci chiar obligatorie, în contextul în care viitorul economic este incert.
Cu alte cuvinte, toate impozitele și taxele locale, taxele speciale și amenzile, ce constituie venit la bugetul local și care vor fi plătite de către albaiulieni în anul următor, se majorează cu 3,8%, din cuantumul stabilit în anul 2020.
Majorările vor afecta inclusiv mediul privat – și așa lovit de actualul context epidemiologic. Este de neînțeles cum, într-o perioadă în care multe firme își plătesc cu greu angajații, solicită reduceri de chirii și reeșalonări de credite bancare, Primăria Alba Iulia alege să crească dările locale. De altfel, trebuie să precizăm că Primăria Alba Iulia nu a fost niciodată prietenoasă cu societățile comerciale din cauza că a ales, mai mereu, cotele maximale de impozitare. Operatorii economici s-au stabilit, astfel, în alte orașe și pe teritoriul comunelor din vecinătatea municipiului, unde primarii au înțeles că nu trebuie să ”pui bâta” pe cel care trage. În urma acestei politici au pierdut, în primul rând, albaiulienii, obligați să facă naveta spre locul de muncă, dar și municipalitatea, care a vrut totul sau nimic.
Se pare că indiferent de persoana care se află la cârmă, Primăria municipiului Alba Iulia este condusă în același spirit, prevalându-se de orice pentru a aduna cât mai mulți bani de la oamenii harnici ai municipiului. Nu ne-am fi opus acestui proiect dacă Primăria Alba Iulia nu ar fi stabilit cotele maximale de impozitare și dacă nu ar fi existat actualul context epidemiologic – care va genera, de asemenea, și o criză economică. Este una dintre deciziile ce păstrează, îndeobște, spiritul și litera măsurilor luate de Guvern, care în loc să susțină operatorii economici, îi ajută să se închidă și în loc să ajute oamenii să achiziționeze materiale sanitare de protecție, le oferă amenzi mari și multe.
Situațiile speciale impun, deopotrivă, și măsuri în consecință! De la începutul pandemiei, Paul Voicu nu a luat nici o măsură pentru operatorii economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Alba Iulia. Și, când au cea mai mare nevoie de ajutor, sunt împovărați. Toate acestea, lipsa de viziune și strategie, arată că Paul Voicu nu este pregătit să gestioneze situații de criză și, implicit, să ocupe funcția de primar. Demonstrează, încă o dată, că pălăria pe care o poartă nu i se potrivește!
Bogdan Medrea,
Liderul de grup al consilieriilor locali ai PSD din Consiliul local a Municipiului Alba Iulia
Ştirea zilei
Un tânăr din Alba a furat de sub ochii vânzătorului o brățară de aur, în valoare de 700 de lei. S-a ales cu amendă penală din partea Judecătoriei Sebeș
Un tânăr din Alba a furat de sub ochii vânzătorului o brățară de aur, în valoare de 700 de lei. S-a ales cu amendă penală din partea Judecătoriei Sebeș
Un bărbat care a furat o brățară de aur, chiar de sub ochii vânzătorului, dintr-o bijuterie, în valoare de 700 de lei, s-a ales cu amendă penală în valoare de 3.600 de lei.
În data de 12 august 2022, în jurul orei 13:40, în timpul programului de funcționare al societății, persoana vătămată, în calitate de administrator, se afla în incinta bijuteriei împreună cu un client căruia îi arăta diverse bijuterii, timp în care în interior a intrat inculpatul însoțit de către concubina acestuia.
Timp de câteva minute, cei doi s-au uitat la vitrinele din sticlă în care se aflau expuse la vânzare diferite bijuterii, dar și la o brătară din aur care se afla pe una dintre vitrinele din partea stânga față de accesul în magazin.
La un moment dat, inculpatul a luat în mână o brățară pe care administratorul o lăsase, anterior, deasupra vitrinei, întrucât o arătase unui client.
Ulterior, inculpatul i-a solicitat concubinei sale să părăsească bijuteria, gesticulând cu mâinile în acest sens și indicându-i ușa de acces în bijuterie, aceasta părăsind incinta la indicația inculpatului.
În continuare inculpatul s-a poziționat în fața vitrinei pe care se afla o brățară din aur de 14K, în greutate de circa 2 grame, cu spatele spre tejgheaua unde se afla administratorul, iar într-un moment în care a observat că acesta nu este atent la el (întrucât era ocupat cu un alt client), a luat cu mâna stângă brățara, după care a părăsit bijuteria.
Întreaga activitate infracțională a inculpatului a fost înregistrată de camerele de supraveghere video amplasate în incinta bijuteriei.
„În baza art. 228 alin. 1 Cod penal raportat la art. 396 alin. 1, 2 și 10 Cod procedură penală şi art. 61 alin. 1, 2 ,3 şi 4 lit. c) Cod penal, condamnă pe inculpat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei stabilită prin înmulţirea unui număr de 180 zile amendă cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
În baza art. 397, art. 19, art. 23 și art. 25 Cod procedură penală rap. la art. 1357 şi urm. din Cod civil, ia act de recunoașterea integrală de către inculpat a pretenţiilor cu care persoana vătămată s-a constituit parte civilă în cauză, sens în care obligă pe inculpat la plata către aceasta a sumei de 700 lei, reprezentând contravaloarea bunului sustras.
În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat, din care suma de 300 lei reprezintă cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sebeș.
Ştirea zilei
Dotări pentru două corpuri ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Licitația de aproape 200.000 de lei, lansată în SEAP
Dotări pentru două corpuri ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Licitația de aproape 200.000 de lei, lansată în SEAP
Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizare echipamente pentru corp D și corp H în cadrul obiectivul de Investiții „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din cadrul corpului D si a corpului H a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia”. Valoarea totală estimată a investiției este de 189.808,28 de lei
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie,precum şi a procesului educaţional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educaţiei terţiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar şi la nivel naţional şi chiar international, nivel menit sa duca la creşterea accesibilităţii ocupationale in regiunile de dezvoltare menţionate dar si pe plan national si international, contribuind totodată la imbunatatirea generala a nivelului de trai a populaţiei din regiunile menţionate, precum si a situaţiei economico – sociale de ansamblu.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Extinderea suprafeţei destinate exclusiv spatiilor de invatamant din cadrul corpului D cu 417,76 mp până la sfârşitul perioadei de implementare, menite sa acopere intr-o mai buna măsură necesităţile educaţionale de ordin practic ale unui număr de 191 studenţi si masteranzi/an la capacitate nominala de utilizare, din cadrul specializării Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (ECTS) si Administrarea Afacerilor in Comerţ, Turism si Servicii (AACTS).
2. Dotarea integrala a spaţiului educational multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara, reabilitarea corpului H al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia” cu echipamente adaptate cerinţelor de formare in acord cu piaţa muncii, până la sfârşitul perioadei de implementare;
3. Susţinerea activităţilor educaţionale destinate promovării a cel puţin 2 doua domenii de specializare inteligenta conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020/ Strategiei de Dezvoltare Economică 2020 în întreaga perioada de implementare si de monitorizare a proiectului;
4. Dezvoltarea acordurilor de colaborare strategice cu alte entitati (instituţii, agenţi economici, agenţii locale si naţionale si altele) pentru susţinerea organizării de manifestări ştiinţifice, activitati comune de educaţie, consiliere si orientare in cariera,transfer tehnologic,precum si alte forme de colaborare directa, menite sa asigurare un cadru institutional eficient si stabil pe termen mediu si lung, cu scopul facilitării realizării obiectivului general si al obiectivelor specifice ale proiectului.
Beneficiile anticipate de Universitatea 1 Decembrie 1918
Extinderea suprafeţei totale destinate exclusiv spatiilor de invatamant de la 5.708,7 m.p. utilizate in prezent la 9.216,46 m.p. respectiv cu 417,76 mp in cadrul corpului D (extindere propriu-zisa) si cu 3.090 mp m.p. in cadrul Corpului H (prin dotare).
Fata de situaţia actuala, in care nu exista niciun fel de dotări educaţionale in cadrul Corpului H si nici nu sunt asigurate resurse de finanţare adecvate pentru întregul obiect, proiectul propune dotarea integrala a spaţiului educational multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara. Reabilitarea corpului *H* al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia ” cu echipamente/dotări educaţionale
Produse solicitate
LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa
E-marketing simulation game
Soft simulări de afaceri
Soft simulări de afaceri 2
Soft simulări marketing
LOT 2 – Soft Statistică
E-views Base License 5 Concurent Use license Pack-Academic Volume
LOT 3 – Sistem de traducere simultană
Sistem de traducere simultană 3 interpreţi şi 50 de delegaţi
LOT 4 – Sistem de videoconferință în suport pentru predare online
Cisco TelePresence SX20+Server+Software
Software telefonie IP+Server+Router+Controller+Telefon IP+Software acces call center
Ştirea zilei
VIDEO| Mierea DUO – Cum poți să bagi 2 tipuri de miere în același borcan. Sfaturi de la un apicultor din Alba
Dănuţ Pintea şi fiul său, Adrian, din Vingard, comuna Şpring, sunt doi apicultori care produc și vând o gamă variată de sortimente de miere, dar şi propolis şi ceară.
De la miere de salcâm la mierea cu nucă sau miere cu turmeric, de la miere de rapiţă la miere de zmeură, de la miere polifloră la miere cu propolis, cumpărătorii au avut de unde alege din produsele obţinute în stupina familiei din Vingard.
Pe eticheta fiecărui borcan sunt trecute informaţii despre miere. De exemplu, mierea cu turmeric ajută la cura de detoxifiere, îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, iar mierea cu scorţişoară la dureri de cap şi anemii. Apicultorul face şi cremă de miere, formată din trei tipuri, respectiv miere polifloră, de rapiţă şi de floarea soarelui.
Un borcan aparte este cel cu miere duo, cu două feluri de miere aşezate vertical în recipient. „Se pune una din ele mai devreme cu două – trei săptămâni, se cristalizează, se ţine la orizontală. După aia, o ridicăm şi completăm cu restul. Se pot consuma din acelaşi borcan două tipuri de miere”, a explicat Dănuţ Pintea.
Apicultorul spune că împreună cu fiul său realizează o gamă variaă de produse, de la propolis, ceară, faguri, la amestecuri cu nucă sau cătină. La Sărbătoarea mierii au participat pentru prima dată, din cauza pandemiei, în schimb au participat la alte târguri din țară. Nu este o muncă ușoară, sunt multe nopți nedormite, trebuie să încarci ,să descarci, ”mai avem probleme și cu ursul, ne mai ajută și el câteodată”.
Numele firmei este o combinație între numele de familie Pintea și denumirea în limba engleză a albinelor, ”bees”. Pe site-ul PinBees clienții pot găsi oferte și reduceri la toată gama de produse, iar Andrei Pintea se străduiește ca brand-ul familiei să fie cât mai vizibil și atractiv pentru iubitorii de miere.
Pentru a avea o gamă atât de diversificată, este mult de muncă. Bărbatul ne-a spus că sunt nopţi nedormite, multe drumuri de făcut şi că, uneori, au mai fost probleme şi cu urşii. „Dar e OK”, a adăugat apicultorul.
De exemplu, pentru a obţine mierea de salcâm, apicultorul merge cu stupii la Ceru Băcăinţi, dar şi în alte judeţe – Timiş şi Vâlcea. Pentru cea de tei, merge în pastoral până în Caraş-Severin, iar pentru a obţine miere de rapiţă, până în Arad. Are şi miere de zmeură, pentru care trebuie să se deplaseze cu albinele în preajma unor pepiniere din Cluj. „Ajungem acasă în octombrie”, ne spune Dănuţ Pintea.
El ne-a povestit că se ocupă de apicultură de vreo 15 ani, după ce a ajutat pe cineva să îşi transporte albinele. A citit apoi despre calităţile mierii şi a aflat că o miere naturală este ca un medicament. „Am început cu 3 roiuri daţi de cineva. Am ajuns la 120-130, încet, pas cu pas, tot mai mult. La început am făcut doar miere polifloră. Apoi, am început să mergem prin ţară (în pastoral – n.a.). Nu poţi să faci dacă stai acasă. Dacă staţionezi, nu poţi să faci. Dacă mergi, faci treabă”, spune bărbatul.
Aşa a prins gustul şi acum îl are alături şi pe fiul său, Adrian, pasionat şi el de albinărit. Tânărul s-a ocupat şi de site-ul afacerii de familie, unde pot fi văzute toate sortimentele, iar cei doritori să îşi aleagă mierea preferată, fiind făcute livrări în toată ţara: „E o muncă frumoasă şi sănătoasă”, au concluzionat cei doi.
Ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, „Sărbătoarea Mierii” a avut loc sâmbătă şi duminică în Blaj. Din cauza pandemiei de coronavirus, târgul nu s-a mai putut desfăşura din 2019.
-
Sănătatea și naturăacum 23 de ore
CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
-
Sportacum 20 de ore
VIDEO: GT Sport Alba Iulia, campioană județeană și la Under 14! Săptămână de vis pentru gruparea albaiuliană
-
Actualitateacum 21 de ore
FOTO| Dezastru într-un cimitir din Alba Iulia: Accesorii furate de pe morminte și munți de deșeuri care înconjură locurile de veci
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Bărbat din Alba, ARESTAT preventiv pentru VIOL: Ce au decis magistrații la încercarea de a scăpa de arest
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Pas important pentru realizarea centurii ocolitoare pe partea de vest a municipiului Sebeș: A fost aprobat Studiul de fezabilitate