Comunicat de presă| Mircea Hava: Fără valori creștine, unitatea statelor europene ar fi lipsită de trăinicie
Comunicat de presă| Mircea Hava: Fără valori creștine, unitatea statelor europene ar fi lipsită de trăinicie
Azi, s-a încheiat, la Roma, reuniunea grupului PPE, întâlnire care a avut ca temă viitorul Europei și rolul creștinismului. Cetatea Eternă pare să fie locul cel mai potrivit pentru ca reprezentanții unor țări democratice, pline de principii profund laice, să se aplece asupra valorilor creștine fără de care socot că unitatea statelor europene ar fi lipsită de fundament și trăinicie. O dezbatere asupra creștin-democrației, în vremuri în care modernitatea grandioasă nu poate da la o parte simplitatea tradițională, nu mă refer la dogmă și conduită, ci acele valori creștine care sunt, de altfel, universale în lumea democrată, rațională: toleranță, libertate, pace, egalitate în fața legii așa cum suntem egali în fața lui Dumnezeu.
Am luat parte, alături de colegii mei, la dezbateri deosebit de interesante. Am apreciat, în mod special, prezența cardinalulului Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. În 2022, acesta a făcut o vizită pastorală la Blaj, Sighetu Marmației și Cluj-Napoca unde a primit și titlul de Doctor honoris causa în teologie, din partea Universității „Babeș-Bolyai”.
În cadrul reuniunii , Manfred Weber, președintele grupului PPE, a subliniat că „timpurile se schimbă și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Trebuie să ne modelăm stilul european de viață. Procedând în acest fel, trebuie să prețuim și să susținem valorile noastre. Fără aceste valori creștine, stilul nostru de viață european își va pierde sufletul, Europa își va pierde sufletul.”
De asemenea, am avut privilegiul de a-i avea printre noi și pe episcopul Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE), Riccardo Paterno’ Di Montecupo, marele cancelar al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, precum și pe episcopul Mirosław Stanisław Wachowski, subsecretar pentru Relații cu Statele al Sfântului Scaun.
Într-o lume măcinată de războaie, probleme economice și sociale, îmi vin, mai mereu, în minte, cuvintele adresate, de Paște, de Papa Francis. Un îndemn la la solidaritate umană, la empatie și, de ce nu, speranță. Iată: „Să ne grăbim ca să depășim conflictele și dezbinările și să ne deschidem inimile în fața celui care este mai nevoiaș. Să ne grăbim să parcurgem cărările păcii și ale fraternității. Să ne bucurăm pentru semnele concrete de speranță care ajung la noi din atâtea țări, începând cu cele care oferă asistență și primire celor care fug din fața războiului și a sărăciei. De-a lungul drumului, mai sunt, însă, pietre de poticnire care fac ca graba noastră către Cel înviat să fie anevoioasă și grea. Către El ne îndreptăm rugămintea noastră: ajută-ne să alergăm în întâmpinarea Ta, ajută-ne să ne deschidem inima!”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Democrația și dublul standard: SOS și AUR. Cristian Păun, originar din Alba: „Joc de glezne abil cu agenda Rusiei”
Democrația și dublul standard: SOS și AUR. Cristian Păun, originar din Alba: „Joc de glezne abil cu agenda Rusiei” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din Alba, lansează un semnal de alarmă cu privire la dublul standard aplicat în deciziile importante care vizează democrația, în România. Citește și: „Marcel […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum o zi
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume