Rămâi conectat

Curier Județean

COMUNICAT DE PRESĂ/ FOTO: Castelul Jidvei și podgoriile Târnavei „sub lumini de Oscar”

Publicat

în

Cei aproximativ 100 de pasionaţi de film şi fotografie, înscrişi la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar”, au ajuns, marţi, la Jidvei şi Cetatea de Baltă, în zona viticolă a Târnavei. Cursanţii au încercat să descopere prin obiectivul aparatului de fotografiat şi al camerei video misterele Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei, dar şi frumuseţea podgoriilor din zonă. Misteriosul castel a fost un loc perfect pentru cursurile practice de fotografie şi film, iar podgoriile au fost o provocare, în special pentru pasionaţii de fotografii peisaj.

aslo005Cea de-a doua zi a Festivalului de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar” a continuat, marţi, cu work-shop-uri practice la Jidvei şi Cetatea de Baltă. Cursanţii au fost provocaţi să descopere misterele şi arhitectura impresionantă a Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei. Sesiunile de fotografie şi film au continuat în podgoriile de la Jidvei, unde cursanţii au învăţat secrete şi tehnici pentru cele mai inspirate fotografii de peisaj. Cei aproape 100 de pasionaţi de film şi de fotografie veniţi din întreaga ţară la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” au fost primiţi la Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă de preşedintele companiei Jidvei, Claudiu Necşulescu. Acesta a povestit cum compania pe care o conduce a cumpărat castelul de la urmaşii nobilului Haller, cum l-a restaurat şi cum a reuşit în câţiva ani să îl readucă la o formă cânt mai aproape de cea iniţială.

Ceea ce pot sa va spun este că familia de la care am cumpărat castelul este o familie absolut onorabilă şi cu care am rămas în relaţii de prietenie adevărate. Şi ca să înţelegeţi ce înseamnă o familie aristocrată vă spun că  tot ceea ce au dobândit ulterior din domeniul pe care l-a avut familia Haller a fost vândut tot către mine în ideea de a păstra proprietatea într-un mod unitar(…)Am evitat accesul individual în castel pentru că într-o anumită manieră ar fi dus la degradarea a tot ceea ce este înăuntru”, a spus Claudiu Necşulescu.

Electrica Furnizare Discount

*Castelul Jidvei – o bijuterie a Transilvaniei

Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este pe drept cuvânt o bijuterie a Transilvaniei devenind în prezent imaginea companiei Jidvei, unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri din România. Castelul are o istorie extrem de zbuciumată şi păstrează încă mituri şi legende care se împletesc cu istoria unor importante familii de nobili din Transilvania. Construit în secolul al XVI-lea, castelul a trecut prin mâinile a peste 30 de principi, a fost donat, a fost pierdut la cărţi şi aproape distrus în perioada comunistă. Castelul a fost construit în jurul anului 1560, după modelul castelului Chambord din Franța şi a aparţinut mai multor familii de nobili maghiari, iar în timpul regimului comunist a fost trecut la IAS-ul din zonă şi transformat într-o secţie de şampanizare. În acea perioadă castelul a fost aproape distrus, au dispărut articolele de mobilier şi alte obiecte cu valoare istorică. În prezent, imaginea castelului este asociată cu vinurile de Jidvei, deoarece după 1989, castelul a fost retrocedat familiei Haller care l-a vândut familiei Necşulescu, cea care deţine compania de vinuri Jidvei. În anul 2003 castelul a intrat într-un proces de restaurare, fiind păstrate vechile trăsături şi încercându-se să se readucă totul la forma iniţială. Chiar dacă nu este inclus în circuitul turistic, Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă sau Castelul Jidvei, cum este cunoscut în ultima perioadă, găzduieşte frecvent acţiuni de promovare a podgoriilor din Alba şi degustări de vinuri. Clădirea se situează în cea mai bogată zonă viticolă a Transilvaniei, zona Târnavelor, ceea ce l-a transformat nu doar într-o emblemă a companiei Jidvei ci şi într-una a vinurilor transilvănene.

*Despre „Alba sub lumini de Oscar” – ediţia 2015

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” a debutat, luni, la Alba Iulia, urmând ca oraşul să se transforme timp de o săptămână într-o capitală românească a artelor vizuale moderne. Aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film din întreaga ţară „vor lua cu asalt” Alba Iulia şi judeţul Alba în încercarea de a descoperi prin obiectivul aparatului de fotografiat sau al camerei de filmat cele mai frumoase şi misterioase atracţii turistice din zonă. Chiar dacă este poate cel mai tânăr festival de gen din România, „Alba sub lumini de Oscar” este evenimentul cel mai promiţător care adună de la un an la altul tot mai mulţi participanţi.  „Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii oferite participanţilor, valoare lor fiind de 6.500 de euro. (Dan Lungu, coordonator PR „Alba sub lumini de Oscar”)

FOTO: Daniela STOIA

[nggallery id=536]

Publicitate

Curier Județean

ADMITERE LICEU 2021: A doua etapă de repartizari, în data de 6 august. LOCURILE rămase la liceele din Alba

Publicat

în

ADMITERE LICEU 2021: A doua etapă de repartizari, în data de 6 august. LOCURILE rămase la liceele din Alba

În acest an, repartizarea efectivă a elevilor care nu au fost repartizaţi după prima etapă va avea loc în 6 august.

Citește și: ADMITERE LICEU 2021: A DOUA etapă de repartizare computerizată

Potrivit Ministerului Educaţiei, 1.332 de elevi nu au fost repartizaţi în această etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni, însă acest număr este în scădere substanţială comparativ cu anul trecut (8.570 de elevi).

LOCURI LIBERE PENTRU ETAPA A DOUA DE ADMITERE LA LICEELE DIN ALBA, 2021-2022

Cei 1.332 de elevi vor intra în a doua etapă de repartizare computerizată şi vor completa, în perioada 29 iulie – 5 august, opţiuni în fişele de înscriere alături de candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen (25 – 28 iulie) şi de candidaţii care nu au participat în prima etapă de admitere. Completarea opţiunilor în fişe se realizează la unitatea de învăţământ sau prin formular transmis electronic.

Electrica Furnizare Discount

Pentru această etapă sunt disponibile 9.216 locuri.

În intervalul 9 – 11 august, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după cele două faze de repartizare computerizată.

Un număr de 89.983 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal de stat, în prima etapă de repartizare computerizată, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Au fost repartizaţi 89.983 de elevi (98,54%) în învăţământul liceal de stat din totalul elevilor cu opţiuni completate (91.315): 57.574 de candidaţi au fost repartizaţi la filiera teoretică, iar 32.409 – la filiera tehnologică.

348 de candidaţi au fost admişi cu media 10.

În total, au fost completate 1.760.684 de opţiuni, rezultând o medie de 19 opţiuni/elev. 54.060 (60,05%) dintre elevii cu opţiuni completate (91.315) au intrat la prima opţiune.

Citește mai mult

Curier Județean

Gabriel Pleșa a fost primit de Majestatea Sa Margareta la Castelul Săvârșin. Planuri pentru municipiu, alături de Casa Majestății Sale, în următorul deceniu

Publicat

în

Gabriel Pleșa a fost primit de Majestatea Sa Margareta la Castelul Săvârșin. Planuri pentru municipiu, alături de Casa Majestății Sale, în următorul deceniu

„Primarul municipiului Alba Iulia, dl. Gabriel Codru Pleșa, a fost primit de Majestatea Sa Margareta și de ASR Principele Radu la Castelul Săvârșin, miercuri, 4 august 2021. Au însoțit pe domnul primar dl. viceprimar Emil Popescu si dl. Robert Roman.

De un deceniu încoace, Casa Majestății Sale și primăria municipiului Alba Iulia, alături de Consiliul Județean Alba, au alcătuit programe legate de identitatea urbei și de actuala ei dezvoltare economică, educațională și culturală.

Domnule primar a invitat pe Majestatea Sa și pe Principele Radu să ia parte, anul viitor, la sărbătorirea Centenarului Încoronării de la Alba Iulia. De asemenea, dl primar a exprimat intenția ca primăria să continue, pentru deceniul următor, proiectele cu Casa Majestății Sale.” au transmis reprezentanții Familiei Regale a României pe mediul de socializare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Lions Club Alba Iulia: AJUTOR pentru comunitatea grea încercată din Apuseni. SPRIJIN pentru cei ce și-au pierdut agoniseala de o viață

Publicat

în

Lions Club Alba Iulia: AJUTOR pentru comunitatea grea încercată din Apuseni. SPRIJIN pentru cei ce și-au pierdut agoniseala de o viață

Lions Club Alba Iulia vine în sprijinul comunității greu încercate din Apuseni. Având în vedere precipitațiile abundente din ultima perioadă, care au provocat daune materiale în zona munților Apuseni din județul Alba, reprezentanți ai Lions Club Alba Iulia s-au deplasat în localitatea Gura Sohodol, care a fost afectată de viitură, pentru a distribui 12 aragaze și 12 frigidere noi, venind astfel în sprijinul gospodăriilor afectate.

Valoarea electrocasnicelor donate a fost de 15.034,00 lei, acestea fiind achiziționate cu sprijinul Lions Club Alba Iulia, Lions Club Decan București, Trans Prima SRL, Albatros Gold SRL și Farmaciei Eladerm, cărora le mulțumim pentru sprijin în numele celor care au beneficiat de acest important ajutor.

Pe această cale facem apel la toți cei care doresc sa vină în sprijinul celor care și-au pierdut agoniseala de-o viața, ajutându-i să revină cât mai repede la normalitate. Pentru a participa la acțiunile clubului nostru puteți să ne contactați pe e-mail la adresa [email protected] sau la telefon 0726267976 – Florin Florea, Președinte Lions Club Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare