Politică Administrație
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: România va beneficia de peste 1,3 miliarde de euro pentru investiții în energie verde
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: România va beneficia de peste 1,3 miliarde de euro pentru investiții în energie verde
România va avea la dispoziție 1,39 miliarde euro pentru investiții în modernizarea sectorului energetic, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a putea atinge obiectivele în materie de climă și energie asumate la nivelul Uniunii, până în 2030.
Vorbim de o sumă importantă, pusă la dispoziție prin intermediul Fondului pentru modernizare, prin care Comisia Europeană sprijină un număr de 45 de propuneri de investiții. Dintre acestea, în România vor urma să fie construite 8 parcuri fotovoltaice și două turbine cu gaz cu ciclu combinat, ceea ce va face ca o partide din energia electrică obținută pe bază de cărbune să poată fi înlocuită cu energie verde. Avem nevoie de astfel de investiții, atât pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât mai ales pentru a crește gradul de independență energetică a României.
Mă bucur, totodată, să constat că sumele dislocate de Comisia Europeană, prin intermediul Fondului pentru modernizare, destinate unor astfel de proiecte a crescut semnificativ în acest al treilea ciclu de investiții. Chiar mai mult, mă bucur că România primește în acest ciclu cea mai mare parte din cei 2,4 miliarde destinați proiectelor, anume 1,39 miliarde, în comparație cu Cehia, unde valoarea proiectelor ajunge la peste jumătate de miliard de euro, ori Polonia, unde valoarea proiectelor se ridică la un sfert de miliard.
Mai departe de oportunitatea de neratat și necontestat pe care acești bani o reprezintă pentru România, proiectele finanțate prin intermediul Fondului pentru modernizare reprezintă un exemplu de solidaritate la nivelul Uniunii, de sprijin concret pentru țările membre cele mai afectate de tranziția energetică.
În plus, aceste investiții și proiecte dovedesc faptul că strategia RePowerEU, recent adoptată, funcționează.
Mircea Hava, europarlamentar PNL, Membru PPE

Politică Administrație
Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny
Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny
Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 RON, din care 503.137.000 RON pentru apă-canal și 670.850.000 RON pentru infrastructura rutieră.
Din această sumă, CJ Alba va primi 137 milioane, pentru proiectele:
1. Reabilitare DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – 31,1 mil. RON;
2. Modernizare și consolidare DJ 107 V Sânmiclăuș – Alecuș – 24,9 mil. RON;
3. Modernizare DJ 107 K Întregalde – Bârlești (Mogoș) – 24,9 mil. RON;
4. Modernizare DJ 106 K Vingard – Ohaba – 28,8 mil. lei;
5. Modernizare DJ 142 N Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – 3,8 mil. RON;
6. Modernizare DJ 704 A, DN 7 – Pianu de Jos – 15,3 mil. RON;
7. Pod peste DJ 107 la Colibi – 4,3 mil. RON;
8. Modernizare DJ 107 H Coșlariu Nou – DN 1 – 3,8 mil. RON.
Municipiului Alba Iulia îi revin 43 milioane RON:
1. Extindere rețea apă și canalizare zona Orizont – 6,947 mil. RON;
2. Extindere canalizare pluvială Micești – 3,837 mil. RON;
3. Extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță – 13,9 mil. RON;
4. Modernizare străzi zona Arex – 18,2 mil. RON.
Toate UAT-urile din județ vor primi finanțare prin intermediul acestui program.
Politică Administrație
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: UE are nevoie de o abordare care să păstreze și chiar să crească locurile de muncă
Săptămâna aceasta, în Parlamentul European, sperăm să ajungem la un compromis în privința a trei componente esențiale ale FIT for 55, proiectul european prin care Uniunea își propune să reducă, până în anul 2030, emisiile de dioxid de carbon cu 55%, comparativ cu anul 1990. E vorba despre Emissions Trading System, Carbon Border Adjustment Mechanism și Social Climate Fund, pentru care grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, speră să fie agreată o variantă prin care să păstrăm viabile țintele propuse prin programul FIT for 55 și, în același timp, să protejăm locurile de muncă la nivelul Uniunii.
Chiar dacă situația actuală a scos încălzirea globală din prim-planul agendei publice, asta nu înseamnă că problema nu este la fel de reală ori că angajamentele pe care le-am luat față de viitor pot sau trebuie să fie ignorate. În același timp, însă, Uniunea Europeană se află la un moment de răscruce, în care trebuie să privim spre viitor din toate unghiurile posibile, să anticipăm și să găsim soluții pentru toate problemele cu care ne vom confrunta.
Iar una dintre aceste probleme și provocări în același timp este reîntoarcerea producției în interiorul UE. Ne-am lovit cu toții de problema asta în timpul pandemiei de Covid, când ne-am fi dorit ca toate capacitățile de producție pentru vaccin, necesare cetățenilor Uniunii, să fie aici, în spațiul statelor membre. Ne lovim și acum de această problemă, a lanțurilor de distribuție globale, care pot fi perturbate de situații ce cu greu ar fi putut fi anticipate.
Uniunea Europeană trebuie să se asigure că economia statelor membre este pe cât de puțin dependentă posibil de lanțul de distribuție extra european.
Viitorul UE este unul în care piața comună interacționează liber, în baza unor reguli clare, cu toate piețele globale, însă cu o autonomie cât mai bine conturată. Iar pariul pe care trebuie să-l câștigăm pentru viitor este acela al întoarcerii facilităților de producție în interiorul Uniunii. Fie că vorbim de industrie, de hi-tech sau chiar de energie, pentru care trebuie să investim în soluții alternative combustibililor fosili, Uniunea Europeană are nevoie de un plan de investiții și recalibrare a întregii industrii și economii, astfel încât dependența de importuri să fie cât mai mică posibil.
Acest lucru poate fi o imensă oportunitate pentru România, cu condiția să fim pregătiți din timp. Mă refer aici atât la Guvern, care trebuie să vină cu măsuri care să atragă investitorii și companiile, dar mai ales la UAT-uri, care pot găsi formule punctuale prin care să convingă potențialii investitori. Această recalibrare a economiei europene, a unităților de producție, va avea loc fără dar și poate. Dacă știm să profităm de ea, România poate deveni una dintre cele mai viabile opțiuni pentru dezvoltarea acelor industrii pentru care, în prezent, Uniunea se bazează în principal pe importuri.
Mircea Hava, europarlamentar PNL, Membru PPE
Politică Administrație
Comunicat de presă| Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor
Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor
În contextul crizei alimentare preconizate, capacitatea României de a hrăni Europa reprezintă un real element de securitate şi stabilitate, iar Partidul Social Democrat a înţeles pe deplin valoarea fermierilor români, dovada de necontestat fiind reprezentată de investiţiile din agricultură şi subvenţiile alocate ori de câte ori PSD a fost la guvernare.
Și de această dată, în doar 6 luni de guvernare, Partidul Social Democrat a accelerat implementarea soluţiilor concrete destinate desfăşurării activităţii fermierilor. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a aprobat alocarea a 700 de milioane de lei proiectelor de investiţii pentru irigații, un element strategic care stă la baza unei agriculturi performante şi eficiente din punct de vedere al productivităţii.
Deşi foştii miniştri nu au acordat importanţa necesară extinderii şi modernizării sistemului naţional de irigaţii, în contextul secetei tot mai acute care se anunţă, actuala conducere a ministerului Agriculturii a anunţat că toţi fermierii care se află în zonele viabile de irigat vor avea acces la apă mai devreme faţă de alţi ani, asigurându-se astfel o producţie care să poată susţine cererea pieţei interne.
În acest moment, România poate iriga la nivel optim peste 1 milion de hectare de teren arabil, însă dacă s-ar fi putut beneficia şi de alocările din PNRR, atât de vitale pentru dezvoltarea ţării, toată suprafaţa agricolă a României ar fi putut fi irigată până la finalizarea noului cadru financiar multianual.
Chiar şi în aceste condiţii vitrege găsite la minister, ministrul Chesnoiu a găsit soluţii pentru a implementa măsuri de sprijin pentru asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigaţii şi suportarea a 50% din facturile la energie electrică pentru folosirea instalaţiilor de pompare de către fermieri. În acelaşi timp, continuă şi lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii, într-un ritm accelerat, până la atingerea suprafeţei totale de 2 milioane de hectare irigabile.
Trebuie să amintim faptul că actualul Guvern a majorat la 1,5 miliarde de euro bugetul alocat investiţiilor în infrastructura de irigaţii şi a inclus prin lege, la finanţare, sistemele de irigaţii de la nivelul fermelor. Practic, acolo unde nu este extinsă încă reţeaua naţională, fermierii pot accesa fonduri directe pentru soluţii moderne de irigat.
Toate aceste acţiuni şi măsuri adoptate de Partidul Social Democrat demonstrează faptul că cel mai mare partid al românilor rămâne încă o dată cel mai mare partener de dialog, cu o strategie solidă şi cu viziune pentru dezvoltarea fiecărui sector al societăţii.
Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD, Tuhuț Radu Marcel
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
ATENȚIE: DSP Alba va preda farmaciilor din județ pastile de iodură de potasiu, pentru populație. LISTA farmaciilor
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO VIDEO| Vernisajul expoziției Cetatea Dacică de la Căpâlna și Războaiele Daco-Romane, la Sala Unirii din Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO VIDEO| „RĂSPLATA” primită de oamenii prinși în Alba Iulia, aruncând gunoaiele pe stradă, de către camerele de supraveghere: Cât de mari au fost AMENZILE date
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Senatorul Călin Matieș, obligat de Judecătoria Alba Iulia să plăteasca 15.000 de lei daune morale primarului Gabriel Pleșa
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Medic legist din Alba condamnat pentru infracţiuni rutiere: Ce pedeapsă au decis magistrații
-
Actualitateacum 6 ore
O nouă eroină în Ucraina: O capră a declanșat o capcană explozivă care a rănit aproape 40 de ruși
-
Sportacum 5 ore
La Mangalia, Atomic Beach Volleyball Camp 2022 – tabără organizată de clubul din „Mica Romă”
-
Actualitateacum 16 ore
ANAF crește numărul echipelor de control pe teren: Peste 500.000 de contribuabili şi firme vor fi verificați
-
Actualitateacum 21 de ore
Aproape 180 de eutanasieri au fost realizate în Spania, în primul an de la intrarea în vigoare a legii în domeniu
-
Sportacum 5 ore
Juniorii de la LPS Sebeș, în atenția divizionarelor terțe Metalurgistul Cugir și CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 4 ore
LIVE VIDEO| Parada absolvenților și festivitatea de absolvire a promoției 2022 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Doi bărbați din Alba, cu mandate de executare pentru violență în familie și conducere fără permis, REȚINUȚI de polițiști. Au fost duși la Penitenciarul Aiud