Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Independența energetică a Uniunii Europene și, implicit, a României este o temă obligatorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Europarlamentarul Mircea Hava: Independența energetică a Uniunii Europene și, implicit, a României este o temă obligatorie

Independența energetică a Uniunii Europene și, implicit, a României este o temă obligatorie.

Una dintre cele mai importante provocări pentru țările membre ale UE o reprezintă dobândirea autonomiei energetice. Așa cum bine a punctat colegul meu, Christian Ehler, coordonatorul grupului PPE pentru Energie, Industrie și Cercetare, acest subiect era o chestiune urgentă încă dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, dar că acum a devenit o PRIORITATE ABSOLUTĂ.

E bine că avem soluții, dar reafirm că implementarea lor trebuie accelerată. Suntem forțați să regândim, pe termen mediu și lung, întregul sistem energetic al Uniunii și să investim în diversificarea surselor de energie, precum și într-o tranziție mai rapidă spre energiile regenerabile.

Avem nevoie, de asemenea, de capital pentru dezvoltarea și eficientizarea infrastructurii de transport dar și a logisticii de stocare.

Încă de la lansarea ei, acum mai bine de un an și jumătate, rețeaua EHB-European Hydrogen Backbone a crescut cu peste 110%. Iar ultimele date ne arată că intenția statelor membre este de a dezvolta infrastructura din sectorul energiei regenerabile prin construirea a până la 53.000 de kilometri de conducte, până în anul 2040.

Să nu uităm că UE are în derulare două programe extrem de importante, despre care, permanent, am vorbit: The European Green Deal și Fit for 55. Prin ele, vom obține tranziția către un model de economie circulară, spre surse de energii regenerabile, nepoluante și vom reduce amprenta de carbon a industriilor din țările membre. Desigur, în contextul unui set măsuri menit să atenueze schimbările climatice și încălzirea globală. Este clar că tranziția spre o industrie „curată”, nepoluantă, spre „verde”, necesită timp și investiții. Iar pentru că timpul ne presează, va trebui să acționăm eficient.

Legat de România, trebuie doar să acționăm firesc și pragmatic și să folosim resursele naturale de care dispunem. Exploatarea depozitelor de gaz din Marea Neagră, simultan cu dezvoltarea infrastructurii de transport și stocare a combustibililor, sunt o soluție care ne poate asigura independența și siguranța energetică pe termen scurt și mediu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea