Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Comemorare ştearsă a marelui Ion I. C Bratianu la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu aproximativ o oră în urmă a luat sfârşit comemorarea a 85 de ani de la moartea marelui om de stat, liberalul Ion. I. C. Bratianu. Lângă statuia sa din faţa Prefecturii Judeţului Alba, din Alba Iulia, s-au strâns doar o mână de liberali printre care i-am remarcat pe fostul subprefect Dan Simedru şi deputatul Călin Potor, doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba – consilierul judeţean liberal Simion Creţu şi angajatul CJ Alba Cornel Tuhuţ, câţiva democrat-liberali printre care candidatul Dorin Nistor şi toată conducerea Primăriei municipiului Alba Iulia – primarul Mircea Hava, viceprimarii Voicu Paul şi Dorin Şerdean, precum şi reprezentanţi ai Fundaţiei „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României”.

De altfel instituţiile şi partidele enumerate mai sus sunt şi cele care au depus coroane de flori la statului lui Brătianu, după ce părintele protopop Niculiţă Pascu a oficiat o slujbă de pomenire şi după ce istoricul Dan Mazălu a rostit câteva cuvinte pentru a le reaminti celor prezenţi de ce Ion. I. C. Vrătianu este considerat uneori cel mai important liberal, dar şi unul dintre „părinţii patriei”. Comemorarea sa se face la 24 noiembrie la Alba Iulia şi pentru că 24 noiembrie 1927 este data la care Ion I. C. Brătianu a părăsit această lume, dar şi pentru că el a condus delegaţia României la Conferinţa de Pace de la Versailles unde a trebuit să susţină pretenţiile teritoriale ale României după Primul Război Mondial astfel încât actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 să fie recunoscut de Marile Puteri.

Din nefericire, marele liberal nu a avut parte de o comemorarea aşa cum s-ar fi cuvenit. Organizatorii, PNL Alba Iulia, fapt asumat de preşedintele organizaţiei Gabriel Pleşa, au uitat să aducă la cunoştinţa oamenilor din oraş că manifestarea are loc, au uitat să ceară poliţiei să ia măsuri pentru dirijarea traficului în zonă, pentru că pentru a ajunge la statuie participanţii au stat pe carosabil. Nu ştim dacă au trimis invitaţii celorlalte partide, instituţii sau organizaţii din oraş. „Noi ştim de comemorarea aceasta şi am venit pentru că este cuprinsă într-o hotărâre din 2009 a Consiliului Local Alba Iulia în care sunt comemorate mai multe personalităţi care au statui sau busturi pe teritoriul municipiului Alba Iulia. Nu ştiu de ce n-a venit prefectul de pildă, dar pot să presupun că i-o fi văzut pe domnii aceştia în galben şi s-a gândit probabil ca în calitatea lui de prefect apolitic e mai bine să stea deoparte de o manifestare ce poate fi uşor considerată politizată. Păcat de marele Brătianu!”, a comentat situaţia primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea