Codul muncii 2023: Cum sunt compensați românii care au muncit în minivacanța de Paște
Codul muncii 2023: Cum sunt compensați românii care au muncit în minivacanța de Paște
Românii care au muncit în cele trei zile de Paște, respectiv în Vinerea Mare, duminica Paștelui și luni, a doua zi de Paște, trebuie compensați de angajatori, potrivit Codului Muncii.
În aprilie, salariații și bugetarii beneficiază de o minivacanță de patru zile, din moment ce se sărbătoresc Vinerea Mare și primele două zile de Paște. Totodată, cei care sunt chemați la muncă în timpul acestei minivacanțe trebuie să primească anumite compensații legale de la angajatori.
Conform Codului muncii, Vinerea Mare și primele două zile de Paște sunt sărbători legale nelucrătoare pentru majoritatea salariaților și bugetarilor. În 2023, acestea pică pe 14, 16 și 17 aprilie, astfel că minivacanța acoperă perioada vineri – luni.
În cazul celor care beneficiază de două ori de liberele legale pentru Paște (adică pentru două culte religioase legale creștine), „dublurile” trebuie recuperate conform programului stabilit de angajator.
Cu toate acestea, există persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
După Paște, următoarea sărbătoare legală va fi în prima zi a lunii mai (Ziua Muncii), care va pica lunea.
Românii vor avea o nouă zi liberă în 2023
Numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră ar putea crește în următoarea perioadă. Proiectul legislativ care introduce această nouă zi liberă pentru calariați a primit recent raport favorabil la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Este vorba despre ziua de 6 ianuarie, dată la care se sărbătorește Boboteaza, care va deveni zi liberă legală.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 46 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii