Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Codul muncii 2023: Cum sunt compensați românii care au muncit în minivacanța de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul muncii 2023: Cum sunt compensați românii care au muncit în minivacanța de Paște

Românii care au muncit în cele trei zile de Paște, respectiv în Vinerea Mare, duminica Paștelui și luni, a doua zi de Paște, trebuie compensați de angajatori, potrivit Codului Muncii.

În aprilie, salariații și bugetarii beneficiază de o minivacanță de patru zile, din moment ce se sărbătoresc Vinerea Mare și primele două zile de Paște. Totodată, cei care sunt chemați la muncă în timpul acestei minivacanțe trebuie să primească anumite compensații legale de la angajatori.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Conform Codului muncii, Vinerea Mare și primele două zile de Paște sunt sărbători legale nelucrătoare pentru majoritatea salariaților și bugetarilor. În 2023, acestea pică pe 14, 16 și 17 aprilie, astfel că minivacanța acoperă perioada vineri – luni.

În cazul celor care beneficiază de două ori de liberele legale pentru Paște (adică pentru două culte religioase legale creștine), „dublurile” trebuie recuperate conform programului stabilit de angajator.

Cu toate acestea, există persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

După Paște, următoarea sărbătoare legală va fi în prima zi a lunii mai (Ziua Muncii), care va pica lunea.

Românii vor avea o nouă zi liberă în 2023

Numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră ar putea crește în următoarea perioadă. Proiectul legislativ care introduce această nouă zi liberă pentru calariați a primit recent raport favorabil la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Este vorba despre ziua de 6 ianuarie, dată la care se sărbătorește Boboteaza, care va deveni zi liberă legală.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea