Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Codex Aureus, manuscrisul medieval scris cu litere de aur și aflat la Alba Iulia, inclus pe lista UNESCO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codex Aureus, manuscrisul medieval scris cu litere de aur și aflat la Alba Iulia, inclus pe lista UNESCO

Celebrul manuscris Codex Aureus aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia și scris cu litere de aur a fost inclus joi, 18 mai 2023, în registrul „Memoria Lumii” al UNESCO..

„Astăzi, a fost înscris în Registrul Memoriei Lumii UNESCO primul element al patrimoniului cultural național și vă spun cu mândrie că provine din Alba Iulia.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Manuscrisul Codex Aureus, document de o valoare inestimabilă, realizat între anii 805-810, în timpul împăratului Carol cel Mare, se află în colecția filialei din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României și este parte a dosarului multinațional “The illuminated manuscripts of Charlemagne’s Court School”, alături de elemente din Germania, Franța, Marea Britanie și Austria.

În urmă cu câteva săptămâni am vizitat frumoasa noastră bibliotecă din Alba Iulia, în calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, împreună cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care se ocupă de relația cu UNESCO, Janina Sitaru, subprefectul Corneliu Mureșan și unul dintre cei mai activi colegi din legislativul european pe temele culturale. Ulterior fiecare dintre noi am discutat despre modul în care putem sprijini promovarea obiectivelor de patrimoniu din Alba Iulia, la nivel european, și chiar am vorbit personal cu ministrul culturii, Lucian Romașcanu, cu privire la acest dosar.

Îi felicit pe toți cei implicați și pe Cristian Mladin, șef interimar al Bibliotecii “Batthyaneum” din Alba Iulia, pentru toate demersurile întreprinse în vederea recunoașterii și promovării, la nivel internațional, a acestei piese deosebite de patrimoniu”, a scris europarlamentarul Victor Negrescu pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea