Rămâi conectat

Curier Județean

CNSLR Frăţia a bătut palma cu PSD Alba

Publicat

în

După ce a purtat discuţii şi a analizat mai multe oferte din partea partidelor politice, Marius Sepi, liderul CNSLR Frăţia, a anunţat miercuri că a bătut palma cu PSD Alba. „Au fost încheiate documentele necesare pentru ca totul să fie în regulă. E pentru prima oară când semnez o adeziune de partid. Venim cu gânduri mari şi dorim să ne implicăm activ în judeţul Alba. Pentru că tot ce am făcut în judeţ nu a fost recunoscut, la un moment dat, după 2008, am făcut un pas înapoi. În acţiunile mele voi da maximum posibil, ceea ce este corect pentru că reprezint marea masă a muncitorilor din România care susţin programele de stânga”, a spus Sepi. În perioada 2004 – 2008, Marius Sepi a fost consilier judeţean PSD, iar apoi fosta conducere a partidului nu a fost de acord cu colaborarea social democraţilor cu CNSLR Frăţia. Acum, noul lider al PSD, Victor Ponta, a dorit ca sindicaliştii din CNSLR Frăţia să lupte alături de PSD, astfel că în statutul partidului se prevede că liderul confederaţiei va prelua automat funcţia de vicepreşedinte al partidului, iar alţi 25 de colegi ai săi au posibilitatea de a face parte din Consiliul Naţional al PSD. Sepi a adăugat că se va folosi de sprijinul parlamentarilor pentru a ajuta cât mai mulţi colegi, amintind că primii cărora le va cere ajutorul vor fi parlamentarii de Alba. Preşedintele CNSLR Frăţia a vorbit şi despre situaţia în care se află Spitalul Judeţean Alba, precizând că dacă ar fi respectată la minimum legea ar mai fi nevoie de 348 angajări, dar de obicei se ţine seama de necesarul mediu de cadre. Prezent la conferinţa de presă organizată ieri, Ioan Dîrzu, preşedintele social democraţilor din Alba, a declarat că îşi doreşte ca PSD Alba, împreună cu CNSLR Frăţia, să devină o forţă în judeţul nostru: „Noi vom veni cu măsuri clare pentru susţinerea locurilor de muncă şi pentru redresarea economiei ţării. Tot ce taie acum Guvernul noi vom da înapoi oamenilor. Vedeţi ce se întâmplă, ce fac cei aflaţi la guvernare! După ei, potopul! Nu-i interesează ce rămâne în urma lor, au un singur ţel, să câştige iarăşi alegerile în 2012”. (A.D.T.)

Publicitate

Curier Județean

Certificatul verde devine OBLIGATORIU într-o comună din ALBA începând de astăzi

Publicat

în

Certificatul verde devine OBLIGATORIU într-o comună din ALBA începând de astăzi

Certificatul verde devine obligatoriu în comuna Sâncel, din județul Alba, după ce incidența cumulată în ultimele 14 zile a fost de 3,46 la mia de locuitori.

Începând de astăzi, certificatul verde devine obligatoriu la intrarea în restaurante, la nunți și la activități în spații închise în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Utilizarea documentului a fost aprobată vineri de Guvern, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul va fi folosit începând de astăzi în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie.

Electrica Furnizare Discount

În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Citește mai mult

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 20 – 24 septembrie 2021

Publicat

în

Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 20 – 24 septembrie 2021

Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Alba anunţă întreruperile programate pentru perioada 20.09.2021 – 24.09.2021. Motivul acestor întreruperi îl constituie lucrările de întreţinere, revizii, reparaţii efectuate în instalaţiile electrice din zonele respective.

Întreruperile programate sunt afişate şi pe site-ul  www.distributie-energie.ro; Call-Center: 0-800-500-929 (telverde), 0258-929 (taxabil)

 Luni, 20 septembrie 2021

Electrica Furnizare Discount

Localitatea: Aiud, str.Plugarilor, între orele 9.00-16.00

 Marți, 21 septembrie 2021

Localitatea: Sebeș, str.Nicolae Bǎlcescu, Grivița (parțial), Florilor, Cȃnepiști, Av.Iancu (parțial), înttre orele 8.00-10.00 și 15.00-17.00

Localitatea: Ocna Mureș, str.N.Iorga (parțial), Minerilor, Brazilor, Primǎria, între orele 9.00-15.00

Localitatea: Aiud, str.Plugarilor, între orele 9.00-16.00

Localitatea: Sebeș – SC Alcubro, SMA, între orele 9.00-17.00

Miercuri, 22 septembrie 2021

Joi, 23 septembrie 2021

Vineri, 24 septembrie 2021

Vă mulţumim pentru înţelegere.

Citește mai mult

Curier Județean

Astăzi a fost târnosită biserica„Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Geogel

Publicat

în

Astăzi a fost târnosită biserica„Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Geogel

Duminică, 19 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii monument istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Geogel, protopopiatul Aiud. În continuare, Arhipăstorul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Geogel, protopopiatul Aiud. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii monument istoric cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară al parohiei.

Citește și: Originea și semnificația numelor Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, numiți în tradiția românească și Sfinții Voievozi

În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Bisericile de lemn de pe plaiurile Ardealului pot fi socotite adevărate comori ale patrimoniului istoric, spiritual și cultural al poporului român. Cele aproximativ 600 de astfel de locașuri de închinare, din cuprinsul spațiului transilvan, au o valoare identitară inestimabilă. Ele reprezintă dovezi palpabile ale trecutului națiunii noastre, înzestrate cu geniu creator. Astăzi, ne revine datoria de a conserva aceste bijuterii arhitecturale și de a promova frumusețea lor artistică și istoricul lor bogat, care ne vorbesc despre iubirea jertfelnică a strămoșilor noștri pentru Dumnezeu și pentru patrie. Ne dorim ca tot mai multe edificii bisericești-monument istoric să beneficieze de proiecte de restaurare și valorificare, precum bisericuța aceasta din Geogel, pentru ca ele să rămână, pe mai departe, mărturii incontestabile ale Ortodoxiei românești”.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil. Felicitări pentru Mihail și Gavril care pot fi trimise prin SMS. Urări de Sf Mihail și Gavril

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Ion Desrobitu a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, primarul comunei Ponor, Petruț Bujor, dimpreună cu ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de închinare, au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Declarată monument istoric în anul 1955, biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Geogel, în care se slujește neîntrerupt de 260 de ani, a fost restaurată cu fonduri europene nerambursabile. Construcția din lemn are o structură unică în România, datorita altarului din piatră și a elementelor de arhitectură deosebită. Edificată în 1751 – an consemnat pe ancadramentul ușii de la intrarea de sud, spre naos –, biserica a suferit în timp transformări importante, din construcția inițială păstrându-se naosul – acoperit cu o boltă semicilindrică – și pronaosul.

Citește și: Nume sărbătorite de Sfinții Mihail și Gavriil. Nume derivate de la Mihail și Gavriil

În anul 2015, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a fost inițiat un proiect complex de conservare-restaurare a bisericii de lemn din localitatea Geogel și a cimitirului în care este amplasată. Proiectul, derulat între anii 2017-2020, a vizat punerea în evidență și explicarea complexității și valorii monumentului, rezultat al mai multor etape majore de edificare și transformare. Acest obiectiv a fost atins prin măsuri reținute de înlăturare a elementelor parazitare, remediere și restaurare a elementelor constructive și a suprafețelor arhitecturale, precum și prin menținerea cât mai discretă a elementelor și sistemelor tehnologice introduse.

Pictura interioară și icoanele mobile au făcut obiectul unui proiect amplu de conservare, fără operațiuni de repictare sau reconstituire. De asemenea, au fost necesare lucrări minuțioase specifice lucrărilor de conservare-restaurare a suprafețelor murale și a suprafețelor pictate pe lemn. Astfel, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Geogel este primul locaș de cult din Arhiepiscopia Alba Iuliei care a fost restaurat din fonduri europene. Proiectul de restaurare a locașului de cult a fost coordonat de către părintele Daniel Pașcanu, fost paroh al parohiei Geogel.

sursă: radioreintregirea.ro

foto: arhivă

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare