Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Clauza de confidențialitate a salariului, desființată în UE. Angajatorii vor fi obligați să facă publice toate salariile

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Clauza de confidențialitate a salariului, desființată în UE. Angajatorii vor fi obligați să facă publice toate salariile

O nouă directivă a Uniunii Europene, adoptată în decembrie 2022, prevede desființarea clauzei de confidențialitate a salariului. Astfel, angajatorii vor avea obligația de a face publice toate salariile, pentru a fi respectat principiul egalității de plată pentru o muncă de aceeași valoare între femei și bărbați.

Termenul limită pentru implementarea directivei este data de 7 iunie 2026.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Obligațiile angajatorilor

Conform directivei, angajatorii vor avea următoarele obligații:

  • să furnizeze candidaților informații privind nivelul inițial al salariului sau intervalul aferent în cadrul căruia acesta se poate stabili;
  • să informeze salariații despre criteriile obiective care sunt utilizate pentru a determina leafa, evoluția acesteia și nivelurile salariale;
  • să raporteze date referitoare la discrepanțele salariale dintre femei și bărbați către organismele de monitorizare competente.

Noi drepturi pentru angajați

Angajații care se consideră nedreptățiți ca urmare a nerespectării principiului egalității de remunerare se vor putea adresa instanței de judecată.

Opinii ale avocaților

Avocata Anca Atanasiu, Senior Managing Associate la firma de avocatură Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, a analizat implicațiile noilor obligașții impuse angajatorilor.

„Transparența salarială înainte de angajare este o măsură importantă pentru a preveni discriminarea pe criterii de gen. Anunțurile de angajare trebuie să fie neutre din punct de vedere al genului, iar angajatorii nu vor mai putea împiedica candidații să solicite informații despre nivelul inițial al salariului”, a declarat avocata Anca Atanasiu.

„Transparența salarială după angajare va ajuta angajații să înțeleagă mai bine cum se determină salariul lor și să identifice eventualele diferențe salariale nejustificate. Angajatorii vor fi obligați să informeze salariații despre criteriile obiective care sunt utilizate pentru a determina leafa, evoluția acesteia și nivelurile salariale”, a mai spus avocata.

„Interzicerea clauzelor de confidențialitate a salariului este o măsură importantă pentru a promova egalitatea de remunerare între femei și bărbați. Salariații nu vor mai putea fi împiedicați să divulge informații despre remunerația lor, ceea ce va facilita identificarea eventualelor diferențe salariale nejustificate”, a încheiat avocata Anca Atanasiu.

Noua directivă a Uniunii Europene este o măsură importantă pentru promovarea egalității de remunerare între femei și bărbați. Prin interzicerea clauzelor de confidențialitate a salariului și prin obligarea angajatorilor să facă publice toate salariile, directiva va contribui la eliminarea discrepanțelor salariale nejustificate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea