Ciolaniadă şi restructurare

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Săptămâna politică românească a debutat ieri cu începerea noii sesiuni parlamentare. Înainte de aceasta, luni, toate conducerile  partidelor parlamentare, atât din rândul coaliţiei aflate la putere (PDL, UDMR, UNPR) cât şi cele din opoziţie (PSD, PNL) au intrat în şedinţe la vârf  pentru a-şi stabili  obiectivele şi strategiile de viitor  ale activităţii parlamentare, dar şi în ceea ce priveşte strategiile fiecăruia în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2012. Fiecare formaţiune vorbeşte în prezent mai mult despre posibilele alianţe pentru câştigarea viitoarelor alegeri, dar mai puţin despre programe sau strategii privind relansarea economică a ţării. Pentru că acestea ar trebui să fie prioritare pe agendele de lucru ale tuturor, având în vedere că din salarii şi din pensii s-a tot tăiat de câţiva ani buni, însă de creştere economică  şi a nivelului de trai n-am mai auzit …tot de ani buni.
Şi, în timp ce partidele politice îi dau  şi luptă pentru actualul şi viitorul ciolan al puterii, la Bucureşti, se află în plină desfăşurare negocierile Guvernului cu o delegaţie comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale pentru a pune la cale un nou acord, de această dată preventiv, în valoare de circa 6,5 miliarde de euro (3 miliarde de la FMI şi alte 3,5 miliarde de la CE). Deja au avut loc mai multe întâlniri la Guvern, cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor. Legat de aceste prime runde de convorbiri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că atât FMI cât şi Comisia Europeană apreciază rezultatele bune obţinute de ţara noastră în cadrul acordului stand-by, adăugând că încasările din TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar, de 6,5 la sută, la finalul anului 2010.
De cealaltă parte, oficialii FMI, deşi sunt în mare  mulţumiţi de modul în care au evoluat lucrurile în cadrul acordului, cu rezerva că nu s-a reuşit o minimă creştere economică, se arată hotărâţi ca, în perspectiva nolui acord, să pună piciorul în prag în ceea ce priveşte arieratele înregistrate de către marile companii de stat.  În acest context, FMI a declarat răspicat că vrea  ori reorganizarea, ori privatizarea sau lichidarea companiilor de stat care înregistreză mari pierderi. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că „viitorul acord cu România va trebui să conţină ţinte clare privind arieratele companiilor de stat, întrucât rezolvarea aceastei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice”. Potrivit FMI, arieratele cumulate doar ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridicau în noiembrie anul trecut la 7 miliarde de lei, inclusiv restanţe privind obligaţiile bugetare.
Ieri, în cadrul discuţiilor cu Ministerul Finanţelor, oficialii FMI au cerut, între altele, liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, restructurarea, respectiv reorganizarea sistemului energetic prin înfiinţarea companiilor naţionale Electra şi Hidroenergetica, precum şi restructurarea mineritului. În acest sens, doar trei din cele şapte mine din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani vor mai primi ajutor financiar de la stat, celelalte patru urmând să fie incluse în complexurile energetice. Un alt punct al discuţiilor cu FMI l-a constituit procesul de privatizare şi atragere de investiţii, care prevede vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz, precum şi iniţierea proceselor de privatizare la companii precum Oltchim Râmnicu Vâlcea sau Cuprirom Abrud. Aşadar, mai pe scurt, ne aşteaptă o nouă ciolaniadă politică şi restructurarea economică.
Tinu MATEŞ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

6 Comentarii

misu 2 februarie 2011 at 9:49

DE CE NU VORBESTI DOMNULE MATIS, CAND VORBESTI DESPRE DEBUTUL SESIUNII PARLAMENTARE, DESPRE INGERINTA GRAVA A SEFULUI STATULUI IN CONCEPEREA ‘ TACTICILOR POLITICE ” A PD-L SI UNPR. IN CE TARA SE MAI INTAMPLA ASA CEVA.
MULTI CRETINI CRED CA NE-A SCAZUT NIVELUL DE TRAI IN ULTIMII DOI ANI IN PRINCIPAL DIN CAUZA „CRIZEI MONDIALE „SI NU INTELEG FAPTUL CA ACEST TIP DE CONDUCERE A STATULUI ABUZIV , CU IMPUNEREA PRIN DIVERSE TERTIPURI PE FUNCTII CHEIE A TOT FELUL DE IMBECILI CARE SA „PRODUCA „PENTRU PARTID, CARE ISI FACE CAMPANIE ORGANIZAND UN REFERENDUM PE BANII STATULUI IN CARE INSTIGA POPULATIA IMPOTRIVA PARLAMENTULUI, INSTITUTIE FUNDAMENTALA A DEMOCRATIEI, FARA SA PATEASCA NIMIC, POLITIZAREA, CONTROLUL TUTUROR INSTITUTIILOR A AJUNS LA PAROXISM , CONTROLUL MASS-MEDIA ( CU EXCEPTIA ANTENA 1 SI 3 SI IN PARTE REALITATEA TV ), MANIPULAREA SUNT LA COTE MAXIME. DE ASTA AVEM NEVOIE SA IMPRUMUTAM ALTI BANI DE LA FMI, IAR INDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE FOND NU ESTE UN LUCRU CU CARE SA NE LAUDAM !

alexandru 3 februarie 2011 at 14:01

iti dau exemple de legi facute de parlamentul tau fundamental( cu speranta sincera ca ai avut o zi mai dificila si de fapt nu gandesti asa):constitutia, legile pensiilor speciale, legea care da dreptul chiriasilor sa ramana in proprietatiile altora si proprietariilor le da….nimic, legea imunitatii politicienilor, si as putea continua. si apropo referendumul e ceva perfect democratic IAR NOI POPORUL NE-AM PRONUNTAT PT DESFIINTAREA UNEI CAMERE.SI surpriza: nu e desfiintata.ci de control al mass mediei sa avem un pic de bun simt si sa recunoastem ca dai exemple elocvente.avem nevoie de bani de la fmi ca sa platim drepturile date de prietenii tai politici, drepturi pe care le platim NOI acum….si dupa ce ca platesc impozite peste impozite mai trebuie sa suport si aberatiile unor indivizi ca tine.

HOREA 2 februarie 2011 at 10:49

LA INCEPUT DE SESIUNE BASESCU DA FARA JENA ORDINUL DE ZI LA PD-L SI UNPR. DESPRE ASTA NU ATI SCRIS . DE CE OARE ??!

HOREA 2 februarie 2011 at 11:04

TU NU AI INTELEGE NIMIC NICI DACA AS SCRIE CAT TOT ECRANUL. CAT DESPRE DESTEPTACIUNE NU TE BANUIESC ” PORTOCALA MICA „.

vigilante 3 februarie 2011 at 10:47

Instigare impotriva parlamentului nenea misu? Uiti ca de curand cei pe care ii sustii domnia ta au instigat impotriva justitiei? Care nu e o institutie de baza..mai ales cand aresteaza PSD isti corupti. Ca sa nu mai vorbim de instigarea pensionarilor cu pensii nesimtite impotriva unei decizii corecte: de reducere a bugetelor pt acesti oameni care au primit bani grei de la stat neplatind nici contributiile cuvenite. Era corect sa fie ciuntite pensiile mici in viziunea lui ponta. Rusine lui si celor care mai cred in povesti frumoase cu iz de stanga. Ne meritam soarta.

silviabumb 3 februarie 2011 at 15:26

Trezitiva fratilor ati uitat ca din cauza PSD-ului am ajuns in coada Europei, au furat tot ce sa putut au privatizat pe nimica toata tot ce am avut mai de pret un fotbalist se vinde cu mai mult decat au dat ei o fabrica.Stateam si ma uitam cum pe toate posturile ii plangeau pe cei cu pensi speciale saracii pensionari bogati au uitat ca datorita lor si-au tras acele pensii nesimtite.Credeti ca daca vin iar la putere o sa ne fie mai bine eu nu cred si-au schimbat conducatorul dar naravul ba……

Comentariile sunt oprite