Ziarul Unirea

Cinci ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Comemorarea celor două victime la locul tragediei, pe Vârful Petreasa

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

În, 20 ianuarie, se împlinesc 5 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, pe Vârful Petreasa din comuna Horea, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viața, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

Urcarea pe munte, la altitudinea de peste 1400 de metri, este îngreunată de stratul foarte gros de zăpadă, care depăşeşte un metru şi jumătate. Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, nu şi-a anunţat, încă, prezenţa la evenimentul de comemorare.

ELIT

Amatorii de drumeţii ”off road” din Bihor vor organiza, în schimb, o deplasare de peste 350 de km pe vârfurile Munţilor Apuseni, la o altitudine de aproximativ 1600 metri, cu scopul principal de a ajunge în punctul prăbuşirii avionului. Drumeţia se va desfăşura pe durata a două zile, cu plecare pe data de 19 ianuarie 2019.

Nici rudele studentei Aura Ion nu şi-au făcut publică intenţia de a fi prezente la eveniment. În memoria acesteia, a fost înfiinţată Asociaţia “Aura Ion” al cărei obiect de activitate este lupta împotriva neajunsurilor, a maladiilor de la faze incipiente, la ultimul stadiu, a violenţei domestice şi a degradării umane. Reprezentanţii Asociaţiei urcă, însă, periodic pe muntele Petreasa, la locul unde s-a prăbuşit avionul.

În accidentul aviatic care a avut loc în 20 ianuarie 2014, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În zona în care s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi au amplasat o cruce de mari dimensiuni și, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatice. În altar este realizată o pictură şi aici au fost puse fotografii din zborul regretatului pilot Iovan. În altarul numit “Lumea văzută din cer” este inclusă şi troiţă (foto arhivă) ridicată în memoria lui Iovan şi a studentei rezidente Aura Ion, chiar a doua zi după accident.

Tot în altarul ridicat la locul acidentului, a fost pusă de către Romanița Iovan, la un an de la tragicul eveniment, o machetă a unui avion BN 2, model pe care l-a pilotat Adrian Iovan în ziua accidentului, macheta despre care ea a spus că a fost realizată de Albert pentru tatăl său. La trei ani de zile de la durerosul moment, Romaniţa Iovan mărturisea că pierderea fostului soț a fost „cel mai dureros moment din viaţa mea“.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419