Ştirea zilei
Cinci ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Comemorarea celor două victime la locul tragediei, pe Vârful Petreasa
În, 20 ianuarie, se împlinesc 5 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, pe Vârful Petreasa din comuna Horea, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viața, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.
Urcarea pe munte, la altitudinea de peste 1400 de metri, este îngreunată de stratul foarte gros de zăpadă, care depăşeşte un metru şi jumătate. Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, nu şi-a anunţat, încă, prezenţa la evenimentul de comemorare.
Amatorii de drumeţii ”off road” din Bihor vor organiza, în schimb, o deplasare de peste 350 de km pe vârfurile Munţilor Apuseni, la o altitudine de aproximativ 1600 metri, cu scopul principal de a ajunge în punctul prăbuşirii avionului. Drumeţia se va desfăşura pe durata a două zile, cu plecare pe data de 19 ianuarie 2019.
Nici rudele studentei Aura Ion nu şi-au făcut publică intenţia de a fi prezente la eveniment. În memoria acesteia, a fost înfiinţată Asociaţia “Aura Ion” al cărei obiect de activitate este lupta împotriva neajunsurilor, a maladiilor de la faze incipiente, la ultimul stadiu, a violenţei domestice şi a degradării umane. Reprezentanţii Asociaţiei urcă, însă, periodic pe muntele Petreasa, la locul unde s-a prăbuşit avionul.
În accidentul aviatic care a avut loc în 20 ianuarie 2014, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
În zona în care s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi au amplasat o cruce de mari dimensiuni și, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatice. În altar este realizată o pictură şi aici au fost puse fotografii din zborul regretatului pilot Iovan. În altarul numit “Lumea văzută din cer” este inclusă şi troiţă (foto arhivă) ridicată în memoria lui Iovan şi a studentei rezidente Aura Ion, chiar a doua zi după accident.
Tot în altarul ridicat la locul acidentului, a fost pusă de către Romanița Iovan, la un an de la tragicul eveniment, o machetă a unui avion BN 2, model pe care l-a pilotat Adrian Iovan în ziua accidentului, macheta despre care ea a spus că a fost realizată de Albert pentru tatăl său. La trei ani de zile de la durerosul moment, Romaniţa Iovan mărturisea că pierderea fostului soț a fost „cel mai dureros moment din viaţa mea“.
Ştirea zilei
FOTO| Accident rutier în Sibiu: Un motociclist de 25 de ani, din ALBA, a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un autoturism
FOTO| Accident rutier în Sibiu: Un motociclist de 25 de ani, din ALBA, a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un autoturism
Un accident rutier a avut loc vineri, 31 martie, în Sibiu, unde un motociclist de 25 de ani, din județul Alba, a ajuns la spital, după ce a fost acroșat de către un autoturism.
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu intervin la un accident rutier produs în municipiul Sibiu, la intersecția străzilor Cernei – Porumbacului.
În accident sunt implicate un autoturism condus de un sibian in vârsta de 29 de ani și un motociclist, in vârsta de 25 de ani, din Blaj.
Accidentul rutier s-ar fi produs pe fondul neacordării de prioritate motociclistului.
Motociclistul a fost transportat la spital conștient.
Nu se înregistrează probleme de trafic.
Polițiștii rutieri continua cercetările.
Ştirea zilei
Renovarea a opt blocuri și construcția a opt stații de reîncărcare, la Blaj: Licitația de aproape 20 MILIOANE de lei, lansată în SEAP
Renovarea a opt blocuri și construcția a opt stații de reîncărcare, la Blaj: Licitația de aproape 20 MILIOANE de lei, lansată în SEAP
Primăria Municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru proiectare și execuție lucrări, în cadrul proiectului „Renovarea energetica a cladirilor rezidentiale multifamiliale din Municipiul Blaj”. Valoarea totală a investiției este de 18.779.102,05, fără TVA.
Obiectivul general al investiției
Proiectul vizeaza reabilitarea termica a cladirilor si implementarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile. Investitia face obiectul unui proiect integrat in cadrul Planului National de Redresare si rezilienta, Componenta C5 – VALUL RENOVARII, Operatiunea A3.1 – Renovare energetica moderata a cladirilor rezidentiale multifamiliale.
Cladirile care fac obiectul prezentului contract sunt:
1. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, STR EROILOR, NR. 41 ,
2. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, BD.REPUBLICII, BL.7
3. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, STR EROILOR, NR. 40
4. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, STR. GARII, NR. 2
5. BLOCUL DE LOCUINȚE COLECTIVE, STR. GĂRII, NR. 1
6. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, STR EROILOR, NR. 31
7. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, STR. CAMPUL LIBERTATII BL G1
8. BLOCUL DE LOCUINTE COLECTIVE, STR. GHEORGHE BARITIU, NR.5
Pentru sigurarea caracteristicilor energetice necesare pentru fiecare cladire in parte se propune, in principal, executarea urmatoarelor lucrari:
-Izolarea termică a părţii opace a faţadelor cu sistem termoizolant amplasat la exterior;
-Izolarea termică a spaleților golurilor de ferestre și uși cu sistem termoizolant;
-Izolarea termică a soclului cu sistem termoizolant de soclu;
-Înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată);
-Termoizolare planşeu subsol la partea inferioară cu polistiren expandat;
-Termoizolare planşeu peste ultimul nivel la partea superioară cu polistiren expandat;
-Lucrări de demontare a instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele imobilului, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică.
-Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei
-Statii de incarcare electrice cu 2 posturi conform DALI si audit energetic.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| „Fapte bune, plantăm în Sălciua”: 4.000 de puieți de molid și larice, plantați alături de artista Carmen de la Sălciua
FOTO VIDEO| „Fapte bune, plantăm în Sălciua”: 4.000 de puieți de molid și larice, plantați alături de artista Carmen de la Sălciua
În cursul zilei de vineri, 31 martie, în comuna Sălciua a avut loc o acțiune de plantare a 4.000 de puieți, la care a participat și cunoscuta artistă, originară din comună, Carmen de la Sălciua.
„Bine te-am găsit primare
Buna ziua dumitale
Lauda in sat ți mare
Cinste-ți fac faptele tale “
O mică introducere unui om care a făcut fapte mari pentru comuna mea Salciua !
Astăzi am participat cu onoare și drag unei activități frumoase care s-a desfășurat in comuna noastră, Sălciua!
S-au plantat peste 4000 de puieți de molid și larice in zona pâraul Fundata pe terenul comunei Salciua !
Natura a ținut cu noi și acțiunea “FAPTE BUNE, PLANTĂM IN SĂLCIUA“ a avut un parcurs extraordinar la care au participat:
ONG FAPTE BUNE ROMÂNIA
OCOLUL SILVIC „Muntele Mare”
PRIMĂRIA SĂLCIUA
LICEUL BAIA DE ARIES!!!
Domnul Albu, Prefectul de Alba Iulia, DOMNUL SENATOR-Sorin Bumb, Seful de Ocol-Mihai Negrea, angajații ocolului, profesori și peste 100 de elevi din cadrul Liceului Baia de Aries, Dl primar al comunei noastre, Vasile Lombrea, colegi de la Primaria Salciua și Directoarea Școlii Generale din Salciua!
Toată lumea s-a implicat cu atâta dragoste…
Toți cei care au muncit au fost serviți cu bucate traditionale din zona noastră, produse din vânat si sirop bun si gustos!
Am fost bucuroasa sa plantez primul puiet de molid si sper sa crească atât de mare așa cum am crescut si eu DINTR-UN SIMPLU OM, UN OM ȘI MAI SIMPLU!
Mereu mândră cu originile mele!”, a transmis Carmen de la Sălciua, prin intermediul paginii de socializare.
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2023: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Curier Județeanacum 17 ore
1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Obiceiuri, tradiții. Originea Zilei Păcălelilor
-
Opinii - Comentariiacum 39 de minute
1 aprilie: Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită încă din anul 1906. Curiozităţi despre păsări
-
Sportacum 18 ore
Pe „Cetate”, turneu zonal Liga Elitelor Under 15, cu Optimum Alba Iulia, „U” Cluj, UTA Arad și Minaur Baia Mare, în perioada 7-11 aprilie!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă