Rămâi conectat

Societate

Cercetaşii albaiulieni, la a cincea Jamboree Naţională

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În perioada 11 – 21 august, în localitatea sibiană Sălişte, va avea loc cel mai mare eveniment din istoria postbelică a Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”: „RoJam 2011”, cea de-a cincea Jamboree Naţională, tradiţie reluată după 75 de ani. Judeţul Alba va fi reprezentat de un numeros contingent de cercetaşi din cadrul Centrului Local „Axente Sever” Alba Iulia. Obiectivele RoJAM sunt: implicarea a peste 1000 de copii şi tineri de 7 – 18 ani în activităţi de voluntariat, crearea de oportunităţi pentru dobândirea cunoştinţelor, abilităţilor, atitudinilor şi valorilor necesare implicării active în comunitate pentru sprijinirea dezvoltării durabile, promovarea metodei Scout ca un exemplu de succes pentru implicarea activă în societate şi dezvoltare personală, promovarea cercetăşiei ca o metodă de educaţie non-formală şi voluntariat deschisă tuturor tinerilor şi copiilor din România.
Pentru 10 zile, localitatea Sălişte se va transforma într-o aşezare cu peste 1000 de cetăţeni din toate colţurile ţării, pentru a găzdui „satul dezvoltării durabile”, cu ateliere, activităţi şi expoziţii interactive dedicate principiilor societăţii durabile: a economiei (impactul activităţii economice, comportamentul consumatorului, auditul ecologic, economia „verde”), a societăţii (pacea şi rezolvarea pe cale non-violentă a conflictelor, solidaritatea, implicarea în comunitatea locală, dialogul între generaţii), a ecologiei (energii alternative, calitatea apei, poluarea atmosferică, biodiversitatea). Programul mai cuprinde activităţi cercetăşeşti care presupun aventură (orientarea cu busola, geo-caching, treasure hunt, jocuri în natură), hike – uri (drumeţii în Munţii Cindrel), tehnici de supravieţuire, semnalizare, noduri, istorisiri despre cercetăşie, expediţii (activităţi de cunoaştere a zonei Mărginimii Sibiului, a tradiţiilor sale culturale şi a patrimoniului natural), concursuri şi activităţi educative, ateliere de creaţie, animaţie, dar şi activităţi la alegerea cercetaşilor.
De asemenea, fiecare cercetaş va petrece o zi în serviciul comunităţii, contribuind la proiecte sociale, economice sau de conservare. Pe lângă activităţile generale, toate filialele cerecetaşilor, inclusiv Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia, vor putea organiza şi un program propriu de subcamp.
lDecalogul cercetaşilor, bun şi pentru politicieni!
Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia este o filială a Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, asociaţie care se implică efectiv în viaţa copiilor şi a tinerilor, oferindu-le acestora şansa dezvoltării sociale, fizice, intelectuale, culturale, afective şi spirituale, pe baza Legii cercetaşului. Aceasta este un cod de viaţa individual şi colectiv care are la bază principiile cercetăşiei, stabilind, în 10 articole, un cadru de referinţă pentru comportamentul de zi cu zi al cercetaşului: 1. cercetaşul îşi iubeşte patria sa, România, şi pe toţi cei care trăiesc în ea, 2. cercetaşul este loial, îşi respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă şi în faptă, 3. cercetaşul este util şi îşi ajută semenii în orice situaţie; este un prieten pentru toţi şi frate cu toţi cercetaşii, 4. cercetaşul este econom şi cumpătat, este îngăduitor cu alţii şi sever cu sine, îşi îngrijeşte corpul şi duce o viaţa sănătoasă, 5. cercetaşul iubeşte şi ocroteşte natura şi este bun cu animalele, 6. cercetaşul îşi respectă şi îşi ascultă părinţii, şefii şi profesorii şi este disciplinat în tot ceea ce face, 7. cercetaşul este credincios şi respectă credinţa celorlalţi, 8. cercetaşul este curajos şi încrezător în puterile sale, vioi şi plin de însufleţire, 9. cercetaşul iubeşte învăţătura şi la rândul său învaţă şi pe alţii, 10. cercetaşul se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea. Pe cuvânt de cercetaş!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Monden-Clubbing

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 29 martie – 4 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 29 martie – 4 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall The First Omen / Întâia profeție Avanpremiera Regia: Arkasha Stevenson Cu: Bill Nighy, Ralph Ineson, Nell Tiger Free, Sonia Braga, Andrea Arcangeli Gen Film: Horror Durată: 125 min Rating: N 15 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea