Rămâi conectat

Cultură Educație

Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă

Publicat

în

Ieri, 27 ianuarie 2011, Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit un eveniment de mare impact social. Este vorba despre lansarea proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă- Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, proiect pentru care s-a făcut deja contractarea POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Acesta este finanţat din Fondul Social European prin POSDRU, pe Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii prin sprijinirea şi promovarea centrelor de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă. Beneficiarul direct al acestui proiect multiregional este Asociaţia PAKIV România, cu sediul în Alba Iulia, având ca parteneri naţionali Asociaţia Amare Phrala – Fraţii Noştri, din Cluj Napoca, Asociaţia Divers din Tg. Mureş şi Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate din Bucureşti, iar ca partener transnaţional Mesogeiako Symvouleftico Systema SA, din Atena (Grecia). Valoarea totală a proiectului este de 20.853.800,00 RON, din care 18.679.165,74 lei contribuţie comunitară nerambursabilă şi 1.757.558,26 RON contribuţie de la Bugetul Naţional, iar regiunile în care urmează să se constituie astfel de centre de incluziune socială sunt Bucureşti-Ilfov, Centru, Vest, Nord-Est, Nord-Vest şi Sud-Est.
După cum se arată în prezentarea acestui proiect de mare amploare şi, implicit, de mare impact pentru viaţa socială a minorităţii rome, prin activităţile desfăşurate în cadrul său se urmăreşte facilitarea incluziunii sociale şi profesionale, accesul la programe de pregătire şi la măsuri specifice de sprijin pentru 1.200 de persoane de etnie romă. Iată care sunt obiectivele specifice ale proiectului: ldezvoltarea şi consolidarea capacităţii de ocupare a 1.200 de persoane de etnie romă, sprijinind integrarea acestora pe piaţa muncii. lschimbarea atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile şi combaterea formelor de discriminare prin realizarea a peste 24 de evenimente de informare şi conştientizare în cele 6 regiuni de implementare; lasigurarea cadrului necesar pentru integrarea socială şi profesională a romilor, prin crearea unui mecanism interregional de asistenţă, care cuprinde 6 centre de incluziune socială, în vederea furnizării serviciilor integrate şi personalizate pentru romi: informare, consiliere, activităţi motivatoare, asistenţă în căutarea unui loc de mună. Grupul ţintă vizat de proiect cuprinde 1.400 de persoane de etnie romă, beneficiari ai acţiunilor de sprijin şi suport acordate prin centrele de incluziune, dintre care 500 sunt femei. În cadrul celor 6 centre de incluziune socială se vor dezvolta servicii de asistenţă -consiliere, informare, orientare – mediere, advocacy – participare, formare profesională şi de promovare a culturii rome.
La lansarea proiectului au participat atât reprezentanţii partenerilor, cât şi ai autorităţilor administrative locale şi ai unor instituţii publice: Gruia Bumbu, managerul proiectului şi preşedintele Asociaţiei PAKIV România (care a avut cuvântul de deschidere şi a amintit celor prezenţi că ieri s-au comemorat şi victimele de etnie romă ale Holocaustului), Anca Maria Enache, asistent manager (care a prezentat proiectul), Maria Koreck, preşedintele Asociaţiei Divers, Tg. Mureş, Claudiu Roman, reprezentantul ADRU Pro Diversitate, Bucureşti, Alexiou Vasso, reprezentantul legal al partenerului transnaţional din Grecia, precum şi directorul executiv al acestuia, Evengelia Sotiropoulou. Acestora li s-au adăugat Eugen Şuşu, reprezentant al Guvernului României, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi şi alţii. Sperăm să revenim cât mai curând cu date referitoare la realizările concrete înregistrate în cadrul acestui proiect generos.
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare