Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Cei condamnați definitiv la pedepse privative de libertate nu mai pot candida: Legea, promulgată de președintele Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Cei condamnați definitiv la pedepse privative de libertate nu mai pot candida: Legea, promulgată de președintele Iohannis

În cursul zilei de vineri, 4 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu pot candida la alegeri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.6 alin.(2) din Legea nr.115/2015, precum şi a art.2 alin.(6) din Legea nr.208/2015.

Demersul legislativ urmăreşte extinderea interdicţiei de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi pentru persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertății, integrității sexuale și de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

„Acum vreo 4-5 ani, strângeam, pe 10 august 2018, semnături, cu Diana, pentru ‘Fără penali’. Acum nu avem chiar forma ‘Fără penali în funcţii publice’, dar avem măcar fără penali pe buletinul de vot. Şi eu vă mulţumesc celor care aţi fost alături de noi în Piaţă, atunci, la 10 august.

Şi cred că e important, o dată, să nu mai avem abuzatori de copii în funcţii publice şi, apoi, să căutăm şi alte categorii de persoane care nu trebuie să mai fie în funcţiile publice”, spunea în timpul dezbaterilor deputatul Cătălin Teniță, inițiatorul proiectului.

Ulterior, Alina Gorghiu arăta, după ce Parlamentul a votat ca persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată candida la alegeri, că PNL a fost primul partid care a impus, încă din 2015, criteriile de integritate interne, .

„Cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele. Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. Uite că se poate!

Parlamentul a votat ca persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale. Dar, cum văd că toți de la mai toate partidele se laudă acum că listele pentru alegeri vor fi curate începând din 2024, sunt necesare câteva clarificări.

Saga acestei idei nu a început în 2017, când a fost depusă inițiativa, ci cu mult mai înainte. PNL a fost primul partid care a impus, încă din 2015, criteriile de integritate interne. A fost momentul în care am decis că legea pentru alegerile parlamentare și prezidențiale trebuie să conțină prevederi clare, astfel încât cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie, să nu poată candida”, afirmă Alina Gorghiu.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Continuă deszăpezirea pe Transfăgărăşan: Stratul de zăpadă depășește pe alocuri în continuare chiar si 3 metri. Când se va deschide circulația

Ziarul Unirea

Publicat

în

Continuă deszăpezirea pe Transfăgărăşan: Stratul de zăpadă depășește pe alocuri în continuare chiar si 3 metri. Când se va deschide circulația Continuă deszăpezirea pe Transfăgărăşan, a anunțat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov şi precizează că există posibilitatea redeschiderii traficului la mijlocul lunii iunie. Citește și: VIDEO | Zăpadă de peste 4 metri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea