Cei asigurați pot solicita casei de sănătate o listă cu toate servicile medicale

Acest act normativ dă posibilitatea celor asigurați de a solicita casei de sănătate la care sunt înregistrați o listă ce conține toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent.

După cum este prevăzut în lege, autoritățile trebuie să răspundă la această solicitare în cel mult 45 de zile, în lista trimisă fiind obligatoriu să se regăsească, pe lângă serviciile medicale pe care le-a primit o persoană asigurată, contravaloarea acestora, furnizorii serviciilor, dar și data în care acestea au fost efectuate.

Lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care a beneficiat o persoană în urmă cu un an se va putea accesa și prin intermediul dosarului electronic de sănătate al respectivei persoane, adică online.

ELIT

Anterior, legislația stabilea că asigurații în sistemul de sănătate pot solicita (cel puțin o dată pe an) informații atât despre serviciile de care pot beneficia, cât și despre drepturile și obligațiile pe care le au, dar nu și lista serviciilor medicale decontate în numele lor.

Acest act normativ vizează reducerea numărului de decontări fictive, care, potrivit inițiatorilor proiectului, “reprezintă o practică frecventă de fraudare a sistemului medical”. Totodată, aceștia consideră că “fiecare decontare fictivă este un act criminal, deoarece afectează accesul la tratament și pune în pericol viața pacienților cu nevoi reale”.

Legea nr. 165/2019 pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, document ce a fost oficializat astăzi, prin publicarea în Monitorul Oficial, dă posibilitatea asiguraților din țara noastră să ceară un raport ce include deconturile făcute de CNAS în numele acestora. Măsura se va aplica începând de joi, dar cei interesați vor putea face solicitarea doar după ce Ministerul Sănătății elaborează și normele pentru implementarea acesteia (termenul legal este de 60 de zile).

Foto: arhivă , Sursa: avocatnet.ro

Gabriel IOANICIU

Tel. 0733948173
e-mail: ionutz_ioaniciu@yahoo.com

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...