Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cea mai simplă metodă de EVITARE a ”birului pe bacșiș” folosind prevederile legale – Inspectorii ANAF nu au ce să-ți facă!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noile prevederi fiscale privind înregistrarea bacșișului îi nemulțumesc deopotrivă pe patroni, angajați și chiar pe clienți, dar având în vedere faptul că, în România cele mai multe legi sunt făcute ”din vârful pixului”, se găsesc rapid metode pentru ocolirea lor. Cea mai simplă metodă pentru a evita plata noului bir, folosind chiar prevederile legale, a fost prezentată, la Nașul TV, de jurnalistul Radu Moraru. Singurul lucru necesar este să aveţi două buzunare sau, în cazul doamnelor, un buzunar şi portofelul în poşetă, iar când inspectorul ANAF vrea să vadă ce aveți în buzunare puteți ”cu maximum de delicateţe şi politeţe, să îi arătaţi degetul mijlociu”, spune acesta.

Iată metoda, prezentată pe site-ul citat:

”Să luăm prevederile legale. În momentul când ajungeţi la muncă trebuie să declaraţi ce sumă aveţi asupra dumneavoastră. Faceţi acest lucru, pentru a respecta legea. Banii pe care îi declaraţi îi ţineţi în portofel, pe care o să îl prezentaţi, tot cum spune legea, atunci când un minunat şi extraordinar de important inspector de la ANAF va solicita acest lucru. În caz că nu prezentaţi banii, vă expuneţi la o amendă de 1.250 lei, aşa că e mai bine să vă conformaţi. Ce trebuie reţinut este că vorbim de o amendă contravenţionala, şi o să vă explic imediat de ce.

Inspectorul ANAF poate să vă ceară să îi arătaţi ce aveţi în celelalte buzunare, moment în care, cu maxim de delicateţe şi politeţe, puteţi să îi arătaţi degetul mijlociu. Dacă nici aşa nu se potoleşte şi vă ameninţă cu amendă sau cu alte pedepse, apelaţi la un poliţist şi să îi cereţi să constate că respectivul săvârşeşte infracţiunile de abuz în serviciu (art.246 Noul Cod Penal) şi purtare abuzivă (art. 250 Noul Cod Penal).

Ordonanţa de urgenţă 8/22/04/2015, a guvernului Ponta, prevede ca „La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat să prezinte sumele de bani deţinute.” Oricât de idioţi sunt, nu au scris în ordonanţa ca inspectorul are şi dreptul să vă percheziţioneze, pentru că intrau în conflict direct cu Noul Cod de Procedura Penală, care are statut de lege organică. În plus, ar fi dat o mare palma Constituţiei.

Când a fost întrebat despre problema aceasta, cu imposibilitatea inspectorului ANAF de a percheziţiona angajaţii, ministrul de Finanţe a bălmăjit ceva despre ataşarea unui procuror la echipele de inspecţie ANAF (de parcă România ar avea un milion de procuri, gata să se ţină coadă după turma lui), care să dea mandat de percheziţie. Să spunem că nu este deloc de mirare că un sinistru care face parte din guvernul Ponta nu cunoaşte legile României, şi să ne uităm în ce condiţii puteţi fi percheziţionaţi.

Percheziţia corporală este legiferată în Noul Cod de Procedura Penală

Art. 165: Cazurile şi condiţiile în care se efectuează percheziţia corporală

(1)Percheziţia corporală presupune examinarea corporală externă a unei persoane, a cavităţii bucale, a nasului, a urechilor, a părului, a îmbrăcămintei, a obiectelor pe care o persoană le are asupra şa sau sub controlul sau, la momentul efectuării percheziţiei.

(2)În cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziţii corporale vor fi descoperite urme ale infracţiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză, organele judiciare sau orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice procedează la efectuarea acesteia.

Ceea ce ne interesează este faptul că articolul citat mai sus vorbeşte clar de o infracţiune. Acest fapt este subliniat şi la Art. 166 (Efectuarea percheziţiei corporale), litera f”: ”descrierea amănunţită a locului şi condiţiilor în care înscrisurile, obiectele sau urmele infracţiunii au fost descoperite şi ridicate, enumerarea şi descrierea lor amănunţită, pentru a putea fi recunoscute; menţiuni cu privire la locul şi condiţiile în care suspectul sau inculpatul a fost găsit.” Pentru a putea fi percheziţionat, prin urmare, un procuror, poliţist sau jandarm care, să spunem, însoţeşte inspectorii ANAF, trebuie să aibă o suspiciune rezonabilă că aţi săvârşit o infracţiune.

Primirea unui bacşiş nu este infracţiune, dimpotrivă, chiar prin ordonanţa lui Ponta este legiferata ca venit legal. Nici refuzul de va întoarce buzunarele pe dos, pentru că aşa vrea mujkii unui tâmpit de la ANAF nu este o infracţiune. În cel mai rău caz, poate fi interpretată, abuziv, drept contravenţia de care vorbeam mai sus, pedepsită cu amendă de 1.250 lei. Chiar şi aşa, nu comiteţi o infracţiune, deci nu are nimeni dreptul să vă percheziţioneze.

Dacă folosesc forţa şi vă percheziţionează oricum, eventualii bani găsiţi în plus la dumneavoastră sunt probe obţinute ilegal, prin abuz în serviciu, şi sunt inadmisibile în orice instanţă. Mai mult, dacă se întâmpla acest lucru, puteţi să faceţi plângere penală împotriva celor care v-au percheziţionat. Desigur, după ce treceţi pe la un psiholog care să certifice că aţi avut nevoie de tratament, pentru că aţi suferit un şoc grav, care va da coşmaruri şi vă afectează calitatea vieţii. Asta ca să puteţi cere despăgubiri cât mai mari, o sută de mii de euro, de exemplu, de la inspectorul ANAF şi eventualul poliţist, procuror sau jandarm, în solidar cu ANAF, Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor şi, neapărat, cu miniştri care le conduc, citaţi ca persoane.

Dacă nu vă percheziţionează, dar primiţi amendă pentru că aţi fi refuzat să prezentaţi sumele de bani deţinute, menţionaţi în procesul verbal că aţi prezentat banii şi că inspectorul a cerut, abuziv, să vă percheziţioneze. Dacă inspectorul refuza să consemneze obiecţiile dumneavoastră, e perfect, actul este lovit de nulitate. Dacă va consemna, contestaţi procesul verbal în instanţă, arătând că v-aţi conformat legii şi aţi arătat banii pe care îi aveaţi, dar inspectorul ANAF, încălcând dreptul dumneavoastră constituţional de a fi prezumat nevinovat, v-a amendat abuziv pentru că nu v-aţi lăsat supus unei percheziţii ilegale. Puteţi însoţi contestaţia şi de o plângere penală, tot pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă, ocazie cu care puteţi cere şi daune morale, pentru încălcarea drepturilor dumneavoastră”, spune Radu Moraru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea