Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci dacă ai o poliță de asigurare de la Euroins

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce trebuie să faci dacă ai o poliță de asigurare de la Euroins

După falimentele Astra, din 2015, Carpatica, din 2016, și City Insurance, din 2021, vine rândul clienților Euroins România să se întrebe ce se întâmplă cu polițele lor de asigurare, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății. Pentru moment, polițele rămân valabile, iar procedura ASF, consultată de Gândul, include toți pașii în cazul în care consumatorii vor să depună cereri de plată sau de restituire a primelor.

Peste 2,8 milioane de clienți care au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul. Luând în calcul cuantumul Primelor Brute Subscrise (PBS), Euroins e pe primul loc cu aproape 2,6 miliarde de lei, respectiv 32,22% din totalul celor 7,94 de miliarde de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ce a decis ASF
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar, au anunțat, vineri, oficialii ASF.

Autoritatea de reglementare a detaliat pe 14 pagini toate neregulile descoperite – de bază fiind abateri în ceea ce privește constituirea rezervei de daune și a rezervei de prime, precum și nedeținerea de fonduri proprii eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR) și cerința de capital de solvabilitate (SCR), dar și numeroasele controale și sancțiuni aplicate înainte de luarea decizie finale.

La fel ca în cazul City Insurance, companie căreia i s-a retras autorizația de funcționare din septembrie 2021, apoi a intrat în faliment, clienții Euroins nu vor fi lăsați descoperiți. Conform legii, pentru a proteja consumatorii de produse și servicii de asigurare, în România există Fondul de garantare a asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor.

FGA are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător persoană juridică română. Destinația principală a sumelor aflate la dispoziția FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii și a primelor datorate de asigurător pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare.

Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată în termenul legal și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

FGA acoperă activitățile desfășurate pe teritoriul României, respectiv transfrontalier, pe teritoriul statelor membre gazdă, de către societatea de asigurare autorizată în România, se arată în ghidul întocmit de ASF și FGA în noiembrie 2021, pentru a ajuta consumatorii în cazul City Insurance, procedură ce este aplicată întocmai și în cazul Euroins.

Conform celor mai recente date raportate, începând cu 29 noiembrie 2021 și până la finele anului 2022, Fondul de garantare a asiguraților a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA, aproximativ 603 milioane de lei, pentru 64.568 de cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 de cereri de plată înregistrate.

Falimentul City Insurance a devenit definitiv în septembrie 2022, după ce procedura a fost deschisă în februarie 2022.

Care este procedura
În septembrie 2021, când i s-a retras autorizația companiei City Insurance, FGA anunța că poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai acestei companii, la deschiderea dosarelor de daună.

Cererea de deschidere a dosarului de daună se poate completa în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, în perioada cuprinsă între data retragerii autorizației de funcționare şi data denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, în instanță.

Potrivit legii, doar de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai societăţii de asigurare pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă. Cererile de plată se pot depune începând cu data publicării deciziei ASF și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată poate fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

Conform Deciziei ASF, Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.

În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei ASF, FGA este în drept să efectueze plăti din disponibilitățile sale, în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată, conform ghidului ASF.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face doar după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

La fel ca în cazul City Insurance, contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

 • titularul poliței denunță contractul de asigurare;
 • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept;
 • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

 

Potrivit FGA, în privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.

Evoluția pieței RCA în 2022
Încasările din vânzarea de RCA au crescut substanțial în 2022, cu aproximativ 34%, arată datele preliminare privind piața, consultate de Gândul. Astfel, pe fondul creșterii prețurilor, la finalul anului trecut, cuantumul total al Primelor Brute Subscrise (PBS) a ajuns la 7,94 de miliarde de lei, de la aproximativ 5,94 de miliarde de lei în 2021, conform cifrelor încă nepublicate de ASF.

Pe primul loc al vânzărilor RCA s-a plasat compania Euroins, dar cu o reducere de câteva procente, de la 35,39% în 2021 la 32,72% în 2021.

Pe locul secund a urcat foarte abrupt Groupama, de la 9,08% în 2021 la 20,43% în 2022, iar Allianz Țiriac, în creștere de la 12,68% la 18,72%.

La finalul anului 2021, City Insurance, căreia ASF îi retrăsese autorizația de funcționare, avea a doua cea mai mare cotă de piață, de 25,55%, în timp de cu un an înainte era lider al segmentului, cu 43,49%.

Per ansamblu, numărul de contracte încheiate în anul 2022 a scăzut semnificativ, de la 12,91 milioane în 2021 la 8,15 milioane în 2022.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2021 a fost de 7,53 milioane, în creștere cu 19% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce, la finalul lui 2022, numărul lor a scăzut, până la 7,15 milioane.

La sfârșitul anului trecut, numărul de contracte RCA în vigoare era de 7,1 milioane. În 2021, se înregistrase un record în ceea ce privește numărul de contracte RCA.

În 2021, erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe, cifră care include și cele peste 1,44 milioane de polițe emise de City Insurance S.A., valide la finele anului 2020. Prin comparație, la finalul anului 2020 erau în vigoare 6,5 milioane de polițe RCA, în 2019, puțin peste 6 milioane, iar la sfârșitul anului 2018, doar 5,5 milioane de polițe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| ”Raftul cu Bunătăți Locale”, inițiativa unui SUPERMARKET de a aduce produsele realizate în județul ALBA mai aproape de clienți

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO VIDEO| ”Raftul cu Bunătăți Locale”, inițiativa unui SUPERMARKET de a aduce produsele realizate în județul ALBA mai aproape de clienți

Profi a deschis la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment oficial ce a avut loc în selecta locație White Palace, Raftul cu Bunătăți Locale, unde gusturile bune vin din inimă.

În cadrul evenimentului mai mulți producători locali au luat cuvântul și au discutat despre importanța susținerii micilor afaceriști locali.

Elit - Gustul Desăvârșit

În fiecare săptămână, cele mai gustoase merinde, făcute cu suflet, după rețete ca pe vremuri, te îmbie să le iei acasă.

Raftul cu Bunătăți Locale aduce în magazinele PROFI selectate din Alba, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița și Cluj, produse de calitate, ieșite din mâinile și inimile producătorilor locali, făcute ca pe vremuri, fără grabă, cu multă dragoste și cu gustul desăvârșit de altădată.

De fiecare dată când cumperi de la Raftul cu Bunătăți Locale, te vei bucura de gustul autentic românesc al produselor tradiționale și în același timp vei susține priceperea și continuitatea tradițiilor culinare locale.

La Raftul cu Bunătăți Locale vei găsi o selecție de bucate alese, realizate după rețete tradiționale, de mici producători locali din zone precum: Alba Iulia, Aiud, Arieșeni, Blaj, Brănești, Braniștea, Cornești, Crevedia, Gârbova, Moțăieni, Ulmi, Târgoviște, Sântimbru, Sebeș, Sibiu, Cluj, Bistrița-Năsăud sau Turda:

 • Bunătăți din lapte făcute fără grabă, după rețete ca pe vremuri
 • Brânză din lapte provenit de la ferme locale, preparată și maturată manual, ca odinioară
 • Miere delicioasă, de la familii de albine fericite
 • Mezeluri și alte delicatese afumate, dar și preparate din pește, toate preparate cu migală după rețete autentice, de către gospodari adevărați
 • Condimente uscate natural, fără adaos de zahar sau aditivi, făurite cu drag
 • Pâine coaptă pe vatră, după rețete transmise din generație în generație, de sute de ani
 • Dulcețuri cu gustul copilăriei din casele bunicilor
 • Uleiuri sănătoase și delicioase, presate la rece
 • Compot, zacuscă la ceaun și alte delicatese conservate natural

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Calendar creștin Ortodox luna APRILIE 2023: Floriile, Sfintele Paști și Izvorul Tâmâduirii, sărbătorite acestă lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar creștin Ortodox luna APRILIE 2023: Floriile, Sfintele Paști și Izvorul Tâmâduirii, sărbătorite acestă lună

Conform calendarelor religioase, fiecare lună a anului are sărbători religioase importante, dar și zile trecute cu cruce neagră în calendar sau zile de post și dezlegări la pește.

Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

1 S- Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca- Dezlegare la ulei și vin
2 D- Sfântul Cuvios Tit, facatorul de minuni – Ap. Evrei IX, 11-14Galateni III, 23-29Ev. Marcu X, 32-45Luca VII, 36-50glas 1, voscr. 9

Elit - Gustul Desăvârșit

Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca – Ap. Evrei IX, 11-14Galateni III, 23-29Ev. Marcu X, 32-45Luca VII, 36-50glas 1, voscr. 9
Duminica nr: 1

Citește și: Duminica Floriilor • Obiceiuri de Florii •  Superstiţii de Florii • Tradiţii de Florii

3 L – Sfântul Nichita Mărturisitorul
4 M – Sfântul Iosif, scriitorul de cântări
5 M – Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul
6 J – † – Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului
7 V – Sfântul Mucenic Caliopie
8 S – Pomenirea Sfinților Apostoli Irodion, Agav și Ruf; Sâmbata lui Lazar – pomenirea morților – Dezlegare la ulei și vin
9 D – Sfântul Mucenic Eupsihie; Denie – Ap. Filipeni IV, 4-9Ev. Ioan XII, 1-18 – Dezlegare la pește

Predica la Duminica Floriilor – Ap. Filipeni IV, 4-9Ev. Ioan XII, 1-18
Duminica nr: 2

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

10 L – Săptămâna Patimilor – Lunea Mare (Denie); Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie
11 M – † Săptămâna Patimilor – Marțea Mare (Denie); Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie
12 M – † Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfântul Mucenic Sava de la Buzau
13 J – Joia din Săptămâna Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii); Sfântul Mucenic Artemon
14 V – † Vinerea Mare – moartea și îngroparea Domnului (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
15 S – Coborârea la iad a Mântuitorului; Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim
16 D – † Sfintele Paști – Învierea Domnului; Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia si Irina – Ap. Fapte I, 1-8Ev. Ioan I, 1-17

Predica la Învierea Domnului – Ap. Fapte I, 1-8Ev. Ioan I, 1-17
Duminica nr: 3

17 L – † Sfintele Paști ; Darul Învierii; Intrarea Domnului în Ierusalim; Sfântul Simeon, episcopul Persiei; (Denie)
18 M – † Sfintele Paști ; Învierea Domnului – sărbătoarea luminii și a bucuriei; Sfântul Cuvios loan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul
19 M – Sfântul Cuvios loan Paleolavritul
20 J – † Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului
21 V – † Izvorul Tămăduirii; Sfântul Mucenic Ianuarie
22 S – Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul
23 D – † Sfântul Mucenic Gheorghe – Ap. Fapte XII, 1-11Fapte V, 12-20Ev. Ioan XV, 17-27XVI, 1-2Ioan XX, 19-31glas 1, voscr. 1

Apostolul Toma a fost necredincios? – Ap. Fapte XII, 1-11Fapte V, 12-20Ev. Ioan XV, 17-27XVI, 1-2Ioan XX, 19-31glas 1, voscr. 1
Duminica nr: 4

Citește și: IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute

24 L – † Învierea Domnului – Sfintele Paști; Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramures; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
25 M – † Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu
26 M – Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis
27 J – Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului
28 V – † Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
29 S – Sfinții Nouă Mucenici din Cizic
30 D – Sfântul Apostol Iacov – Ap. Fapte VI, 1-7Ev. Marcu XV, 43-47XVI, 1-8glas 2, voscr. 3

Femeile Mironosite – Ap. Fapte VI, 1-7Ev. Marcu XV, 43-47XVI, 1-8glas 2, voscr. 3
Duminica nr: 5


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Flori, aranjamente florale și coroane pentru evenimente și amenajarea instituțiilor: Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Flori, aranjamente florale și coroane pentru evenimente și amenajarea instituțiilor: Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

Primăria  Municipiului Alba Iulia a lansat recent o achiziție publică pentru achiziția, pentru tot anul, pentru flori, aranjamente și coroane, care vor fi folosite pentru diverse evenimente sau pentru amenajările instituțiilor publice.

Aranjamentele florale, buchetele, coşurile cu flori, plantele naturale în glastră, jerbele şi coroanele de flori naturale sunt necesare pentru:

Elit - Gustul Desăvârșit

– diverse evenimente socio-culturale;
– premieri ale persoanelor cu rezultate deosebite în domeniul lor de activitate; ceremoniale militare şi religioase; aniversări; ceremonii funerare;
– vizite de protocol, delegaţii;
– amenajări ale sediilor instituţiei ş.a.

Toate florile care vor compune aranjamentele florale livrate trebuie să fie în stare proaspătă, cu flori de sezon şi frunze decorative, toate naturale, nefiind acceptate cele ofilite.

Aranjamentele florale trebuie să fie deosebite din punct de vedere cromatic şi structural, prin folosirea armonioasă a florilor de sezon, iar suportul în care vor fi realizate va fi de sticlă/ ceramic/ plastic. Vor fi realizate pe burete umed special ce poate avea dimensiuni diverse de tip con, cilindru, dreptunghi, pătrat, semicerc, inel sau sferă.

Materialele de lucru pentru realizarea buchetelor pot fi: plasă de iută colorată, plasă natur, plasă sizal, rafie colorată, rolă hârtie pentru coroane, alegerea acestuia va fi precizată de Beneficiar în momentul lansării comenzii.

Structura vizuală a aranjamentelor florale şi buchetelor este: 80% flori, 20% verdeaţă.

Autoritatea contractantă poate solicita şi aranjamente florale tip coroană sau jerbe pentru evenimentele unde se depun coroane/jerbe oficiale. Caracteristicile coroanei/jerbei vor fi: cadru de brad, panglică de culoare neagră/ albă/ tricoloră cu o lăţime 10 cm, lungime 2,5 ml şi vor fi conform modelelor din Anexa nr.l, în jurul florilor se pune verdeaţă, să fie plină, iar forma acesteia va fi stabilită de Beneficiar o data cu lansarea comenzii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare