Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce este TAXA DE CARBON: Cât de scumpi ar fi carburanții și cât de mari facturile și impozitele, dacă va fi adoptată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce este TAXA DE CARBON: Cât de scumpi ar fi carburanții și cât de mari facturile și impozitele, dacă va fi adoptată

Carburanţi mai scumpi, dar și facturi şi impozite mai mari. Introducerea taxei pe carbon, recomandată de FMI, ar putea pune o presiune şi mai mare pe bugetul românilor, şi aşa afectat de inflaţie.

Taxa ar trebui să se aplice atât celor care merg cu maşina, cât şi celor care se încălzesc cu sobe. Deci şi românii care trăiesc la sate, oameni care au oricum venituri mici.

FMI propune ca pentru a reduce deficitul bugetar să introducem o taxă pe carbon. Vorbim despre o taxă pe care o vom plăti pentru folosirea de combustibili poluanţi şi care s-ar putea regăsi în costul facturii, în costul impozitelor, dar şi în carburanţi mai scumpi.

Taxă de carbon pentru populaţie

Un imobil care foloseşte gaze naturale emite într-un an pentru fiecare kilowatt consumat 0,205 kg de carbon. Asta înseamnă că un apartament cu două camere ajunge să emită într-un an cam 2 tone de carbon, iar un apartament cu 4 camere emite într-un an 3 tone de carbon. Asta se va traduce automat în facturi mai mari sau poate în impozite mai mari.

Citește și: Se schimbă modul de etichetare a produselor, dar și cantitatea acestora: Reguli drastice de la Uniunea Europeană

Spre exemplu, la un apartament cu 2 camere, costul anual cu gazele ar fi în prezent de 3.100 de lei. Dacă se va introduce această taxă înseamnă un cost anual cu gazele de 3.900 de lei. Şi carburanţii ar putea să fie mai scumpi cu aproximativ 12 procente. Dacă ne uităm la o maşină Dacia Logan care parcurge într-un an 15.000 de km, asta înseamnă că într-un an ea produce cam 2 tone de carbon.

Sunt momentan nişte recomandări de la FMI, dar ar putea să se aplice în viitorul apropiat, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea