Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Câți oameni mai trebuie să ardă de vii în spitale? Câte unități medicale din Alba funcționează FĂRĂ autorizație de securitate la INCENDIU. Ce NEREGULI a descoperit ISU în urma controalelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Câți oameni mai trebuie să ardă de vii în spitale? Câte unități medicale din Alba funcționează FĂRĂ autorizație de securitate la INCENDIU. Ce NEREGULI a descoperit ISU în urma celor 9 controale efectuate de în județul nostru unde funcţionează secţii ATI, COVID şi non-COVID.

La numai două luni și jumătate de la incendiul izbucnit la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, soldat în final cu 10 morți – toți pacienți bolnavi de COVID-19 internați la Secția ATI – și 4 răniți din rândul medicilor și personalului medical, o tragedie asemănătoare s-a produs vineri, în jurul orei 5.00, la Spitalul „Matei Balș” din București, unde 4 pacienți COVID-19 au murit carbonizați, iar al cincilea, la scurt timp după ce fusese intubat. Cauza incendiului nu este deocamdată cunoscută.

În urma incendiului din seara zilei de 14 noiembrie 2020 de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus controale imediate la secțiile ATI din toată țara.

În baza unei cereri formulate conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ziarul „Unirea” a obținut, într-un final, rezultatele celor 9 controale efectuate de către ISU Alba la unităţile spitaliceşti în care funcţionează secţii ATI, COVID şi non-COVID, acestea fiind efectuate în echipe mixte, împreună cu ISCIR, sub coordonarea DSP Alba.

Obiectivele controalelor au fost următoarele:

-analizarea situaţiei din punct de vedere al avizării – autorizării clădirilor în care se află secţia ATI;
-verificarea respectării prevederilor legale privind modul de organizare a apărării împotriva incendiilor la locul de muncă;
-verificarea asigurării evacuării în condiţii de siguranţă a utilizatorilor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, respectarea condiţiilor de evacuare în deplină siguranţă a tuturor utilizatorilor (căi de evacuare: număr, dimensiuni, gabarite, lungimi şi timpi de evacuare), verificarea cunoaşterii de către personalul propriu a modului de acţiune în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, precum şi realizarea instruirii salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă;
-dotarea şi gradul de îndeplinire a obligaţiilor privind mentenanţa mijloacelor de primă intervenţie în caz de incendiu, precum şi a instalaţiilor sau sistemelor de protecţie împotriva incendiilor;
-verificarea documentelor care să ateste funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a instalaţiilor şi echipamentelor specifice activităţii din secţia ATI (substanţe anestezice inflamabile, butelii de oxigen, instalaţii aferente staţiilor de oxigen);
-funcţionarea şi exploatarea instalaţiilor de detectare, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor;
-dotarea cu stingătoare de incendiu a secţiilor ATI, precum şi modul de verificare a acestora, potrivit prevederilor legale.

Pompierii au constatat că din cele 26 de clădiri (autorizația PSI se emite pe clădire, nu pe unitate sanitară), 3 corpuri deţin autorizaţie (Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Clinica de Urologie Alba Iulia şi Centrul Medical Praxis Alba Iulia); 12 clădiri nu fac obiectul autorizării PSI, deoarece nu au suferit lucrări de investiţii, modernizare sau extindere care să impună obligaţia obţinerii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu: 3 construcții ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (TBC, Psihiatrie, Ambulatoriul de Specialitate); 6 corpuri ale Spitalului Municipal Sebeş (Ginecologie, Laborator, Fizioterapie, Neurologie, Pediatrie, Administrativ), două clădiri ale Spitalul Municipal Blaj; clădirea Contagioase a Spitalului Orăşenesc Abrud.

Alte 3 corpuri de clădire au obţinut aviz de securitate la incendiu în urma lucrărilor de investiţii sau modernizare la care au fost supuse, urmând ca la terminarea lucrărilor să fie solicitată emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba (corpul principal), Spitalul Orăşenesc Cugir (clădire ambulatoriu) și Spitalul Orăşenesc Abrud (clădire ambulatoriu).

În schimb, pentru 9 clădiri nu a fost solicitat sau nu a fost obţinut aviz – autorizaţie de securitate la incendiu, deși au fost efectuate lucrări de investiţii sau modernizare: la Spitalul Municipal Aiud (clădirea principală, Psihiatrie); la Spitalul Municipal Sebeş (Interne – Chirurgie, Infecţioase, Psihiatrie); la Spitalul Orăşenesc Cugir (clădire Chirurgie – Interne), la Spitalul Orăşenesc Abrud (clădirea principală, Pediatrie) și la Spitalul Orășenesc Câmpeni (clădirea principală).

Echipele mixte au identificat 109 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, două dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor. Pentru neconformităţile depistate la fața locului au fost aplicate 73 de sancţiuni, dintre care 6 amenzi, în cuantum de 7.000 de lei, celelalte 67 fiind avertismente.
Principalele deficienţe constatate au fost: nefuncţionarea, neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcţiilor cu astfel de sisteme de protecţie la incendiu; funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; lipsa dotării, neasigurarea mentenanţei ori nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori sau exteriori de incendiu; nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu); neverificarea instalaţiilor electrice de către personal atestat sau autorizat, utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii ori suprasolicitarea acestora.

„Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale, autorizaţia de securitate la incendiu certifică faptul că o construcţie respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Acest document conferă persoanelor fizice sau juridice deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei de securitate la incendiu. Autorizaţia trebuie solicitată după finalizarea recepţiei la terminarea lucrărilor şi înainte de a fi pus în funcţiune clădirea. Obligaţia solicitării şi obţinerii avizului şi autorizaţiei de securitate la incendiu revine investitorului, respectiv beneficiarului investiţiei”, se arată în răspunsul ISU Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea