Rămâi conectat

Curier Județean

Câștigătorii Festivalului de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca”, desfășurat la Sebeș – FOTO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca” desfășurată la Sebeș în perioada 15-17 aprilie 2016 a constituit o sărbătoare a performanței și a excelenței artistice, dar și un spațiu de întâlnire cu profesioniști de excepție care fac din teatru un ”modus vivendi”.

Festivitatea de deschidere ce a avut loc în prezența domnului primar Alexandru Dăncilă,  domnului viceprimar Adrian Bogdan, doamnei inspector școlar prof. Adriana Boghici, domnului prof. Eugen Bobar, directorul Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș și domnului prof. Constantin Șalapi, director al Centrului Cultural ”Lucian Blaga” a continuat cu concursul de interpretare dramatică a trupelor de elevi-actori ce au reprezentat școli de elită din București, Arad, Fălticeni, Mangalia, Roman și Sebeș.

Performanțele artistice ale liceenilor au fost evaluate de un juriu prezidat de distinsa actriță a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”  din București, doamna Adriana Trandafir. Alături de ea, s-au aflat doamna Manuella Popescu – realizator-Centru Cultural Media-Redacția Teatru București și criticul de teatru și film, Rareș Tileagă.

Jucate în registru comic sau grav, spectacolele prezentate de actorii care au lăsat uniforma pentru costumele de scenă au dezvăluit uimitoare resurse de talent și sensibilitate răsplătite generos cu aplauzele publicului-spectator.

Cele două zile de concurs au fost urmate de ”lecția de actorie” a invitatei de onoare a festivalului constituind un emoționant spectacol susținut de actrița Adriana Trandafir.

Festivitatea de premiere a încheiat solemn seria evenimentelor desfășurate pe scena Centrului Cultural ”Lucian Blaga” prin decernarea următoarelor premii:

MARELE PREMIU și TROFEUL FESTIVALULUI – trupa ”Thaliamar” coordonator Aura Stuparu (Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia) pentru spectacolul ”Manual de folosință al adolescentului”

PREMIUL I – trupa ”Birlic” coordonatori: pr. Liviu Mihăilă, prof. Gheorghe Dascălu (Colegiul Național ”Nicu Gane” Asociația ”Fălticeni Cultural”) pentru spectacolul ”Despre amor, umor și omor”

PREMIUL AL II-LEA – trupa COLB, coordonator: prof. Tereza Cândea (Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș) pentru spectacolul ”Romulus cel Mare”

PREMIUL AL III-LEA – trupa GONG, coordonator Cătălina Bostan (ROMAN) pentru spectacolul ”Cabaretul cuvintelor”

MENȚIUNE – trupa Theater AMG, coordonator Georgiana Maria (Liceul Teoretic ”A.M. Gȕtterbrunn” Arad) pentru spectacolul ”Bărbierul din Sevilla”

PREMIUL SPECIAL al juriului – trupa ”Arthesium”, coordonator: Cosmin Cornici (Liceul Teoretic ”Hiperyon” București) pentru spectacolul ”Omul cu patru fețe”.

PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE FEMININĂ – Denisa Todireanu (Thaliamar) – coordonator Aura Stuparu; Flavia Cristea (Arthesium) – coordonator: Cosmin Cornici

PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE MASCULINĂ – Alex Jitea (Thaliamar) – coordonator Aura Stuparu; Vlad Pânzaru (GONG) – coordonator Cătălina Bostan

PREMIUL SPECIAL PENTRU DIRECȚIA DE SCENĂ  – Trupa ”Birlic”

PREMIUL PUBLICULUI PENTRU CEL MAI BUN AFIȘ – Trupa ”Arthesium”

PREMIUL ASOCIAȚIEI ”GISAS” – Grupul de statui vivante (Raluca Pătrânjan, Delia Sărăcuț, Denisa Stan) – COLB

Succesul celei de-a șasea ediții a festivalului ”Radu Stanca” a fost asigurat nu numai de calitatea participanților și de profesionalismul invitaților, ci și de elevii voluntari coordonați de doamnele profesor Ana Fântână, Georgeta But, Lucia Dreghiciu, Mihaela Dobromir, Diana Ștefan și Mioara Bulbucan care s-au implicat în organizarea evenimentului. Editarea tehnică a elementelor vizuale (regulament, invitații, afișe, diplome, programe) a fost asigurată de domnul Vasile Spătariu, informatician al colegiului.

Atmosfera festivalului a fost animată de emoția și energia trupelor de dans coordonate de doamnele profesor   Cristina Candrea și Ema Șalapi – Fantasy Dance, dar și de micile folkiste pregătite de doamna Corina Corpodean. Toate evenimentele înscrise în programul festivalului au fost moderate cu grație de actrița Bianca Goadă.

Mai mult decât un eveniment cultural, cea de-a șasea ediție a festivalului a fost o întâlnire de suflet cu oameni de o extraordinară delicatețe, eleganță și profunzime dublate de o inepuizabilă energie care pot constitui modele de viață.

Inițiat de trupa COLB, Festivalul Național de Artă Dramatică ”Radu Stanca” organizat de Colegiul Național ”Lucian Blaga”, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba și Asociația ”Gisas” a instituit o tradiție a valorii axată pe valențele formative ale educației prin teatru.

Scriindu-și povestea din 2010, Festivalul Național de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca” se îmbogățește an de an cu experiențe de neuitat menite să-i inspire pe adolescenți în alegerea teatrului ca alternativă educațională ce cultivă atitudini și valori etern- valabile.

Director de festival, prof. Tereza Cândea

[nggallery id=1966]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea