Rămâi conectat

Curier Județean

Cartierul Racoviță va vedea canalizare… la primăvară! Primarul Gabriel Pleșa, luat la întrebari de localnici

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Cartierul Racoviță va vedea canalizare… la primăvară! Primarul Gabriel Pleșa, luat la întrebari de localnici

Edilul Gabriel Codru Pleșa a condus cea mai nouă întâlnire din seria ”Primarul pe strada ta” pe strada Emil Racoviță, unde s-a întâlnit cu locatarii zonei.

Întrebarea care stătea pe buzele tuturori a fost ”Când se încep mult așteptatele lucrări de modernizare ale cartierului? Când vom avea canalizarea mult promisă?”. Gabriel Pleșa a venit în sfârșit cu un răspuns exact: ” Am reușit să semnăm contractul de finanțare, acum totul e sigur. Am dat drumul la procedura de achiziție, dar aceste achiziții vor dura cam două luni. Categoric veți vedea utilajele pe drum cam din martie încolo”. Locatarii sunt în continuare rezervați asupra promisiunilor pe care primarul le întărește de fiecare dată când ajunge ”în vizită” pe strada cu pricina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul a fost ,totuși, luat prin surprindere de o problemă despre care el declară că ”nu a știut nimic”. În timpul discuțiilor despre canalizarea pe Emil Racoviță un locatar de pe strada anexă Petre Ispirescu a adus la suprafață problema străzii lor: ”Pe strada noastră există deja canalizare, dar este subdimensionată. Nu avem niciunul fosă septică. Ce vom face?”. Edilul a fost vizibil luat prin surprindere, încercând să gasească o soluție cât mai rapid, fără sorți de izbândă.

La capitolul ”asfaltare” situația e și mai rea. ”Proiectul de modernizare a străzii Emil Racoviță e cu finanțare în proporție de 70%, deci va trebui să mai găsim niște bănuți. Asta nu ar fi o problemă, să ajungem doar în faza aia. Această modernizare s-ar putea să dureze undeva la vreo doi ani de zile.

O altă problemă discutată a fost cea a exproprierilor. Reamintim că pe strada Emil Racoviță există, deja, proprietari care au cedat cei doi metri regulamentari, dar în continuare apar pe listele nominale cu proprietari care trebuie să își cedeze din teren. Fiecare proprietar a fost despăgubit cu 2 euro pe metru pătrat. Un locatar al zonei a fost extrem de nemulțumit de prețul oferit de Primărie: ”Domnule primar, eu când am cumpărat terenul aici, acum 8 ani, am dat 22 de euro pe metru pătrat. Acum primesc 2 euro! Atunci nu era considerat drum dar acum, dintr-o dată a devenit drum?”. Edilul nu a lăsat situația ”în coadă de pește ” și a răspuns locatarului: ”Exproprierile au fost făcute în interes public. Noi am făcut evaluare și am băgat hotărârea în Consiliul Local. Dacă nu sunteți mulțumit cu prețul oferit îl puteți ataca în instanță.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

5 decembrie| „Concert pe pod”: Podul Minciunilor de la Blaj va fi inaugurat cu un spectacol al trupei The Puzzles și Fanfara Județului Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

5 decembrie| „Concert pe pod”: Podul Minciunilor de la Blaj va fi inaugurat cu un spectacol al trupei The Puzzles și Fanfara Județului Alba

Blăjenii și locuitorii din zona Târnavelor sunt așteptați luni și marți, 5-6 decembrie 2022, la două evenimente care marchează startul sărbătorilor de iarnă în municipiul Blaj. Luni, de la ora 18:00, va avea loc inaugurarea oficială a Podului Minciunilor, printr-un „Concert pe pod”, o manifestare care va deveni tradițională în ajunul „Târgului Căciulilor”, organizat în data de 6 decembrie. 

Citește si: FOTO| Imagini SPECTACULOASE cu Podul Minciunilor din Blaj iluminat în culorile tricolorului: Circulația, deschisă de 1 Decembrie

Noul Pod al Minciunilor din Blaj, care a fost deschis circulației în data de 1 decembrie, va fi inaugurat oficial luni, 5 decembrie 2022, de la ora 18:00, printr-un „Concert pe pod”. Programul artistic va fi susținut de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, Robert Gavrilaș și Trupa The Puzzles. Atmosfera va fi întreținută de DJ George Vasinc. Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit
Citește și: FOTO| S-a deschis circulația pe Podul Minciunilor din Blaj, iluminat feeric în culorile tricolorului

Concertul de pe pod se află la prima ediție, pentru că autoritățile blăjene își propun ca această manifestare să fie organizată în fiecare an, în ajun de Moș Nicolae.

„Noul Pod al Minciunilor este o mare realizare, atât din punct de vedere al infrastructurii rutiere, deoarece rezolvă dificultățile create de traficul rutier din zonă, cât și din punct de vedere arhitectural, pentru că este una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu un aspect arhitectural modern și futurist, care îmbină vechiul și noul, respectând patrimoniul existent în zonă. Tocmai de aceea, îl inaugurăm oficial cu un concert pe pod, aflat la prima ediție, ce va deveni o manifestare tradițională, care va da startul, în fiecare an, sărbătorilor de iarnă la Blaj”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

După doi ani de pauză, perioadă în care a fost anulat din cauza măsurilor impuse de autoritățile sanitare naționale pe timpul pandemiei de coronavirus, la Blaj revine „Târgul Căciulilor”, organizat în mod tradițional în ziua de 6 decembrie. În acest an și-au anunțat participarea peste 350 de comercianți din toate colțurile țării, printre care se află și cei care vând articole din blană, denumiți în mod popular „căciulari”. Standurile acestora vor putea fi găsite ca de obicei în zona centrală, respectiv lângă coloana cu „Lupa Capitolina”.

„Târgul Căciulilor este o sărbătoare de suflet a Blajului, care ne-a lipsit în ultimii doi ani și ne bucurăm foarte mult că avem posibilitatea să o organizăm din nou. Îi invit pe vizitatori să petreacă o zi minunată la Blaj, să cumpere produse din târg și să simtă, așa cum se întâmplă de fiecare dată de Sfântul Nicolae, spiritul sărbătorilor de iarnă”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

La ultima ediție, cea din 2019, „Târgul Căciulilor” a fost vizitat de peste 5.000 de persoane.

Atestat documentar de peste 200 de ani, „Târgul Căciulilor” este organizat, în fiecare an, cu ocazia sărbatorii de Sfântul Nicolae. Pe vremuri, la „Târgul Căciulilor” se făceau majoritatea cumpărăturilor de iarnă, căciulile și articolele din blană fiind cele mai căutate, acest eveniment fiind și cel care stabilea, în mare măsură, prețul produselor, care era valabil pe tot parcursul anului. Astăzi, târgul de Moș Nicolae oferă o gamă mult mai amplă de produse, dar rămâne la fel de căutat de vizitatorii din toată zona Târnavelor.

Pentru buna organizare și desfașurare a celor două evenimente, în zona centrală a orașului vor fi instituite restricții de circulație.

Circulația rutieră pe Podul Minciunilor va fi restricționată începând de luni, 5 decembrie, în jurul orei 10:00, pentru montarea scenei și pentru probele de sunet. Circulația rutieră va fi reluată pe pod cel mai târziu luni seara, până la ora 23:00, după demontarea scenei pe care va avea loc concertul. Tot în zona Podului Minciunilor, pentru concert va fi restricționată circulația rutieră, începând cu ora 16:00, pe strada Tudor Vladimirescu, între bariera CFR Câmpul Libertății și Podul Minciunilor, și pe strada Avram Iancu, între Podul Minciunilor și intrarea în curtea Spitalului Vechi, aceasta urmând a fi reluată după eliberarea zonei de tarabele cu mâncare și băutură.

Pentru „Târgul Căciulilor”, circulația rutieră va fi restricționată începând de luni, 5 decembrie, ora 16:00, în zona centrală a orașului, respectiv pe Bulevardul Republicii, străzile Astra, Popa Șapcă, Timotei Cipariu, Nicolae Bălcescu, Mitropolit Andrei Șaguna, Episcop Ioan Lemeny și Tudor Vladimirescu (de la „Lupa Capitolina” până la Podul Minciunilor). Traficul rutier va fi reluat, pe aceste străzi, doar în seara zilei de marți, 6 decembrie, în jurul orei 21:00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 70 de persoane au donat sânge de 1 Decembrie, la Zlatna. Colecta mobilă a inițiat campania națională ”Avem același Sânge”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ieri, 1 Decembrie, s-a desfășurat la Zlatna o colectă mobilă de sânge. S-au prezentat 100 de persoane, dintre care au donat sânge 73.

”Considerăm că a fost pentru noi un succes, având în vedere faptul că la CTS Alba, media zilnică de donatori este de 30.

Elit - Gustul Desăvârșit

Colecta mobilă de sânge nu ar fi fost posibilă fără sprijinul, în primul rând a DIGI TV, care, cu această ocazie, a inițiat campania națională ”Avem același Sânge”.

De asemenea, trebuie să amintim de sprijinul și susținerea pe carea ne-au acordat-o: Primăria Zlatna, Consiliul Județean Alba, Protopopiatul Ortodox Alba Iulia și Serviciul Județean de Ambulanță Alba, cărora le mulțumim foarte mult. Dar, în primul rând, dorim să mulțumim locuitorilor din Zlatna și împrejurimi, care au donat sânge, dovedind că le pasă de suferința bolnavilor din spitale.

Sângele este un țesut VIU, format din celule și plasmă. Administrarea componentelor sanguine la un pacient aflat în stare gravă, produce efecte benefice imediate, ducând la îmbunătaățirea stării acestuia sau chiar la vindecare.

Sângele are în el VIAȚĂ. Astfel, donând sânge dăruiești viață. Ce poate fi mai frumos decât să dăruiești o mică parte din tine persoanelor aflate în suferință. Vă așteptăm la donare!”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Ziua Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Centrul de zi ”Sfântul Meletie” din Alba Iulia: Masă festivă și daruri pentru beneficiari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Persoanelor cu Dizabilități a fost sărbătorită la Centrul de zi ”Sfântul Meletie” din Alba Iulia cu masă festivă și daruri pentru beneficiari.

Vineri, 2 decembrie, echipa Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități ,,Sfântul Meletie” Alba Iulia împreună cu beneficiarii, au sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie s-a organizat o masă festivă și s-au oferit beneficiarilor daruri ca și prilej prin care ne exprimăm solidaritatea și respectul, dar și dorința de a fi ca o familie.

Această zi ne oferă oportunitatea de a fi solidari cu grupurile vulnerabile, de a încerca să înțelegem experiențele, să înțelegem situațiile, să lucrăm pentru construirea unei vieți accesibile.

Ne dorim să promovăm înțelegerea dizabilității și să mobilizăm pe toată lumea pentru a asigura o viață demnă a persoanele cu dizabilitati in ceea ce priveste bunastarea.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 in cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea