Rămâi conectat

Curier Județean

Carne retrasă de la comercializare și amenzi de 12.000 de lei – Rezultatele controalelor DSVSA Alba, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inspectorii din cadrul DSVSA Alba au controlat, în perioada 1.03-15.04.2016, un număr de 85 unităţi din județ – supermarketuri, magazine alimentare, măcelării, carmangerii, depozite alimentare, restaurante, pieţe agroalimentare hale pentru desfacerea produselor lactate.

Pentru deficienţele constate în timpul controalelor au fost aplicate, 14 sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare în valoare de 11800 lei şi 20 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001. De asemenea a fost retrasa de la comercializare o cantitate de 155,6 kg carne de porc și mânzat în valoare de 1.700 lei improprie consumului uman.

Abaterile de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: neasigurarea tempreraturii de refrigerare pentru pentru carnea și produsele din carne, depozitarea ouălor fară respectarea regimului termic, depozitarea și expunerea la comercializare a produselor alimentare în afara spatiilor  pentru care  pentru care s-a emis inregistrarea sanitara veterinară, produse alimentare cu ambalaj deteriorat, cu elemende de identificare nelizibile și carne fară marca de sănătate publică veterinară.

Aceste actiuni de supraveghere si control vor continua împreuna cu alte instituţii competente de la nivel judeţean, ca urmare a ordinului 151/2016 emis de catre Institutia Prefectului jud.Alba ce vizeaza organizarea de acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală

*Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar din județul Alba

În cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă, bunăstarea animalelor și gestionarea subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza solicitarii din partea primariilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ. Până în prezent au fost înregistrate  solicitări din partrea unor primarii sau administratori ai unor centre de sacrificare a mieilor în localitățile: Aiud, Abrud, Teiuș, Sebeș, Ocna Mureș, Cîmpeni si,Alba Iulia. Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care sunt respectate cerințele sanitar veterinare.

Controlul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar se va face de către un medic veterinar, iar aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examenului ante şi post-mortem. Examenul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar este gratuit.

Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar veterinar  ar putea să fie un vector extrem de bun pentru câteva boli parazitare cum ar fi sarcocistoza, cisticercoza, sau boli infecțioase cum ar fi: salmoneloza, colibaciloza si campilobacterioza care pot produce la om toxiinfectii alimentare. Acestea sunt boli care se transmit ca urmare a sacrificarilor realizate în conditii negienice sau în care continutul intestinal vine în contact cu carnea mielului.

Recomandam consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar.

Reamintim consumatorilor că  pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel. 0258/835915; 0800.826.787,  fax.028/806235  precum și la adresele de e -mail: [email protected] si [email protected]

Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Performanță EXTRAORDINARĂ: Echipa de handbal a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, campioană pentru al doilea an consecutiv la Olimpiada sportului militar liceal

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță EXTRAORDINARĂ: Echipa de handbal a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, campioană pentru al doilea an consecutiv la Olimpiada sportului militar liceal Echipa de handbal a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia își păstrează titlul de campioană la Olimpiada sportului militar liceal, etapa a II-a, titlu obținut și anul trecut. Cu patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea