Rămâi conectat

Actualitate

Care sunt cauzele violenței în familie, în România. Psiholog: Traumele din copilărie joacă un rol important

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cursul dimineții de luni, o femeie din Târgul Frumos a fost găsită în stare gravă după ce a fost bătută și înjughiată de către propriul soț. Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU-SMURD Iași, a declarat faptul că femeia, de 49 de ani, este în comă din cauza traumatismului suferit la nivel cranio-cerebral, arată DCNEWS.ro.

Și acesta este doar unul din cazurile de astăzi.

Cu toate astea, psihologul Radu Leca spune că ambii parteneri dintr-un cuplu sunt vinovaţi în mod egal de violenţa domestică, mai ales la nivel emoţional. Şi afirmă că motivul este timpul petrecut împreună în pandemie.

„Mergem pe ideea egalităţii. Din informaţiile mele, violenţa în cuplu este împărţită în mod egal, ambii parteneri sunt violenţi. Nu se mai pune problema să facem o diferenţiere în cadrul violenţei în cuplu.

Ambii parteneri, şi bărbatul şi femeia, sunt egal vinovaţi de violenţa în interiorul cuplului. Asta se întâmplă din cauză că pandemia a afectat în mod direct ambii parteneri, din punct de vedere psiho-emoţional. Tipurile de reproşuri au un update, în conformitate cu timpul petrecut împreună de cei doi adulţi. Dacă până acum un an, reproşurile erau mai moi, de tipul ‘nu mă vezi’, ‘nu stai destul cu mine’, etc, astăzi acestea au legătură cu tipul de zgomote făcute de parteneri unul în prezenţa celuilalt, dar şi tipurile de mirosuri făcute de fiecare. Asta pentru că au stat prea mult împreună”, a declarat Radu Leca.

Întrebat de ce, totuşi, cazurile de violenţă fizică împotriva femeilor sunt mai dese decât cele împotriva bărbaţilor, psihologul face trimitere la istorie. În plus, specialistul afirmă că traumele din copilărie joacă un rol important:

„De peste 300 de ani, în societatea în curs de evoluţie, cât şi în cea prezentă astăzi, este absolut firesc ca bărbaţii să fie cei care realizează public cele mai mari atrocităţi. Dar realitatea din cabinet este una total diferită faţă de cea media. În interiorul unui cabinet psihologic, poţi vedea adevărata realitate a societăţii. Atât bărbaţii, cât şi femeile, sunt vinovaţi în egală măsură de violenţa în interiorul familiei, din punct de vedere emoţional.

Au preponderenţă cazurile bărbaţilor vinovaţi de violenţă fizică. Există posiblitatea ca anumiţi factori externi, cum ar fi trauma, bătăile, supărările din copilărie, să fie transformate în dorinţă de lovire de către adult.”

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii În căutare de bani pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul trimite ANAF-ul după contribuabilii suspectați că nu-și declară sursele de venit. Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat, din nou, la ochi pe românii care fac bani din chirii. „Autoritățile de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea