Rămâi conectat

Ştirea zilei

Care este localitatea din România cu cel mai scurt nume: Are două litere și a fost locul unui MASACRU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care este localitatea din România cu cel mai scurt nume: Are două litere și a fost locul unui MASACRU

Poporul român este recunoscut pentru creativitatea pe care o are și o folosește și în cele mai mici activități. Asta se poate vedea chiar și în numele pe care anumite sate sau orașe din România le poartă.

Numele ciudat pe care una dintre localitățile din România îl are. Conține doar două litere

Astfel, exisă în țara noastră o localitate care are doar două litere. Vorbim de localitatea Ip, care se află în județul Sălaj. Deși pare destul de banal numele la prima vedere, acesta poarte pe umeri o istorie greu de descris.

Această așezare se află în Vestul județului Sălaj și a luat naștere în anul 1208, când a fost și atestată documentar ca ”villa Ypu”. Specialiștii au menționat că ”toponimul Ip are drept atimon antroponimul Ipolit, care-şi are originea în vechiu nume grecesc Hippolytos, format din elementele -hippos-, care înseamnă cal şi -lyo- care însemna eliberare și se referea probabil la faptul că zona era una folosită la păşunatul cailor. Ip este un hipocoristic format prin scurtare de la Ipolit”, au menționat specialiștii.

De altfel, o tragedie sângeroasă a avut loc în satul cu cel mai scurt nume din țară. Totul a avut loc în luna septembrie a anului 1940 și s-a petrecut la câteva zile de la renumitul Dictat de la Viena. Aici, aproape 160 de români, inclusiv copii și bătrâni, au fost măcelăriți de armata horthystă.

De la ce a pornit întregul incident

Incidentul sângeros a pornit după ce horthyştii au invocat un presupus atentat al localnicilor asupra militarilor unguri.

Aceștia au explicat că o femeie care locuia acolo le-ar fi dat unor soldați un coș cu fructe. În coș s-ar fi aflat și o grenadă, iar în urma incidentului au murit militarii, dar a supraviețuit vizitiul. Acesta ar fi fost cel care a relatat întreaga situație. Abia mai târziu s- aflat că horthyştii, cu sprijinul unor localnici de etnie maghiară, au pus la cale întreaga operațiune pentru a-i extermina pe localnici.

„Pentru a nu apărea o epidemie, după două săptămâni de la masacru autorităţile au dezvelit groapa şi au turnat peste cadavre var nestins”, a declarat un profesor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea