Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Carduri de energie 2023: Ajutorul financiar pentru facturi și lemne de foc va fi virat beneficiarilor la începutul lunii septembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Carduri de energie 2023: Ajutorul financiar pentru facturi și lemne de foc va fi virat beneficiarilor la începutul lunii septembrie

Românii cu venituri mici vor primi noi vouchere de 700 de lei pe card, în luna septembrie pentru lemne de foc și pentru facturi la energie.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilorsă nu mai fie acordate de anul viitor.

Cert este că la începutul lunii septembrie se dau 700 de lei gratuiți de la stat direct pe cardurile de energie pentru românii cu venituri mici. Astfel, un număr total de aproximativ 4,1 milioane de persoane urmează să primească acești bani peste o perioadă de trei săptămâni în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Astfel, este vorba de cea de-a două tranșă de 700 de lei din acest an, deoarece oamenii au mai primit o dată, în luna februarie a acestui an, o primă parte din suma de 1.400 de lei.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Evoluția prețului la energie pentru consumurile energetice destinate populației și gospodăriilor individuale a dus la înregistrarea creșterii prețului final la consumator pentru energia electrică de peste 600% și la gazele naturale de peste 535%. Si în cazul energiei termice livrată populației în sistem centralizat, unde este racordată cea mai mare parte a consumatorilor din localitățile urbane, s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, fapt care afectează condițiile de trai ale gospodăriilor, pentru populația considerată vulnerabilă. Nivelul valoric al unei Gcal a ajuns în jurul valorii de peste 400 lei /Gcal, în condițiile în care autoritățile publice locale alocă subvenții pentru livrarea de energie termică destinată populației.

Vouchere facturi 2023: 30% din bugetul familiei se duce pe facturi

În aceste conditii, din bugetul unei gospodării cu un venit mediu lunar pe membru de familie de 2.000 lei/membru/lună, se alocă un procent de peste 30% pentru achitarea datoriilor la furnizorii de energie electrică, furnizorii de gaze naturale, furnizorii de energie termică și alte forme de energie necesare pentru locuire și asigurarea unor condiții de viață civilizate, iar în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar vulnerabiliza și mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta Ordonanță de urgență, prin creșterea riscului de sărăcire extremă De asemenea, ca urmare a creșterii prețurilor la energie au fost înregistrate creșteri ale prețurilor bunurilor de consum, alocările de buget ale familiilor pentru asigurarea hranei au crescut cu peste 50%, condiții în care majoritatea familiilor și persoanelor se confruntă cu serioase probleme de asigurare a subzistenței și a asigurării condițiilor de viață.

Sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane și familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 lei, la care se adaugă și condițiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă iar această vârstă este considerată 60 de ani, fiind îndeplinite astfel toate condițiile de vulnerabilitate pentru a considera o persoană/familie în situație de risc de sărăcie pentru a beneficia de sprijin din fonduri publice pentru a compensa prețurile la energie. La nivelul Comisiei Europene, la data adoptării prezentei ordonanțe de urgență, s-a luat inițiativa de a sprijini populația vulnerabilă pentru a compensa prețul la energie dar și pentru a sprijini mediul de afaceri cu granturi pentru capital de lucru în vederea compensării cheltuielilor cu utilitățile, iar aceste categorii de măsuri urmează a fi aprobate odată cu aprobarea Regulamentului de modificare a Mecanismului de Redresare și Reziliență până la sfârșitul anului 2023. În acest context s-a stabilit că din politica de coeziune pot fi utilizați maxim 10% din alocarea aferenta perioadei de programare 2014-2020 pentru aceste categorii de măsuri, iar pentru România bugetul disponibil este de maxim 2,4 mld euro, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În aceste conditii este necesar sa se acorde un sprijin temporar pentru sezonul rece al anului 2022/2023 și sezonul rece al anului 2023/2024, pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Având în vedere că, în prezent se constată pe de-o parte, insuficienţa fondurilor alocate Programului operaţional „Capital Uman”, Programului operațional regional și ale Programului operațional „Capacitate administrativă” pentru decontarea integrală a sprijinului menţionat mai sus și pe de altă parte, nevoia creșterii absorbției la nivel de program și evitarea pierderii alocărilor UE, se propune rambursarea din fonduri europene prin POIM 2014-2020 și prin POC 2014- 2020 a sumelor plătite de la bugetul de stat pentru gospodăriile vulnerabile, pentru compensarea prețului la energie, acordate conform prevederilor OUG nr. 166/2022.

Propunerea de modificare este în concordanță cu prevederile Regulamentului CE 1303/2013, cu modificările și completările ulterioare, art. 25b, și vine în sprijinirea gospodăriilor vulnerabile pentru a face față crizei energetice rezultate în urma impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se mai arată în document.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune extinderea programelor operaţionale în derulare care să contribuie la finanţarea măsurilor pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Totodată se solicita modificarea art.22 alin. (4) din OUG nr.166/2022, actualizata prin eliminarea sintagmei ” la care se adaugă un procent de 10% din valoarea acestora în vederea asigurării resurselor financiare necesare cardurilor de energie emise după verificările efectuate potrivit prevederilor art. 25 alin. (21)”, motivată de :

– faptul că alimentarea cardurilor de energie se efectuează pe baza cardurilor emise;

– marea majoritate a locurilor de consum eligibile în prima tranșă, pentru care au fost deja emise carduri de energie, au rămas în continuare eligibile pentru tranșa 2;

– obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele și obligațiile bugetare, ceea ce implică reducerea cheltuielor din bugetul MIPE.

Peste patru milioane de persoane beneficiază de banii de pe cardurile de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Vouchere energie 2023: Cine sunt beneficiarii acestor sume

Persoanele care sunt vizate pentru aceste vouchere sunt pensionarii care nu au o pensie mai mare de 2000 de lei, pentru a venit în sprijinul acestora și a-i ajuta să își achite facturile. Valoarea totală a banilor primiți este de 1.400 de lei, iar cea de-a doua tranșă se va emite în luna septembrie a acestui an. Banii se vor putea folosi până la sfârșitul acestui an, mai exact până la data de 31 decembrie 2023.

Cu toate că există o sugestie venită din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru a se întrerupe acest program, persoanele vulnerabile vor mai primi acești bani și în anul 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii Pacienții asigurați în sistemul de sănătate se vor bucura de un nou drept – terapia durerii, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea