Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cantități URIAȘE de aur din Turcia, aduse ilegal în România. Ce pedepse au primit infractorii din partea Tribunalului Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cantități URIAȘE de aur din Turcia, aduse ilegal în România. Ce pedepse au primit infractorii din partea Tribunalului Alba

Tribunalul Alba a condamnat la închisoare șase persoane judecate pentru contrabandă cu aur, pe ruta Turcia – România și alte țări ale Uniunii Europene. În cadrul perchezițiilor au fost confiscate 60 de kilograme de aur.

Patru dintre inculpați au primit condamnări cu executare, iar doi au fost condamnați cu suspendare. În cazul unui al șaptelea inculpat s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2018, iar prima sentință a fost pronunțată pe data de 29 noiembrie 2022.

Cercetările procurorilor DIICOT în acest dosar au durat aproape cinci ani, urmărirea penală fiind începută în decembrie 2013, când au avut loc 225 de percheziţii în 29 de judeţe, printre care şi Alba.

Gruparea a fost constituită la iniţiativa lui B.S., cetăţean turc care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale.

„Necesitatea constituirii acestei grupări, a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor la negru, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa”, se precizează în rechizitoriul DIICOT.

Bijuterii ascunse în spații speciale din autocare

Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetăţeanului turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia.

După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea