Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Când plantele se transformă în salon de cosmetică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    O veste bună, în prag de Sărbători: florile şi ierburile de leac sunt bune şi pentru frumuseţe. Natura nu oboseşte să ne surprindă cu tainele ei. Procese subtile, prea puţin cunoscute de medicină, fac ca leacul de sănătate să fie bun şi pentru obraz. Ba chiar şi pentru întregul corp. Multe probleme, cărora nici saloanele de frumuseţe şi nici chirurgia estetică nu le-au venit de hac, se pot rezolva cu plante. În unele cazuri, este vorba de o puternică acţiune la nivel hormonal, în altele, de o influenţare a metabolismului ori de o stimulare a funcţiilor de eliminare. Dar indiferent de subtilitatea proceselor puse în mişcare, important este faptul că o plantă se poate transforma într-un salon de cosmetică. Iar exemplele nu lipsesc.
Tenul
Există nu mai puţin de o sută cincizeci de plante în flora europeană care au, mai ales folosite extern, efecte favorabile asupra diferitelor tipuri de ten. Ceea ce nu s-a descoperit deocamdată este remediul universal care să rezolve toate deficienţele de la acest nivel. Există, totuşi, o iarbă de leac care se foloseşte intern şi care este foarte eficientă în majoritatea problemelor ce apar la nivelul tenului: panseluţă sălbatică (Viola tricolor). Plăpândă, fragilă, cu petalele colorate în galben şi mov, are o acţiune detoxifiantă foarte puternică. Le este recomandată femeilor cu tenul gras, încărcat, cu predispoziţie spre acnee, dar şi celor cu ten iritabil, cu sensibilitate alergică, celor cu pletora, precum şi celor care au un ten îmbătrânit prematur. Panseluţă sălbatică se foloseşte sub formă de infuzie combinată: se pun 3-4 linguri de plantă la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în altă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se bea pe parcursul unei zile. Se fac cure de minimum 30 de zile, ce au darul de a curăţa tenul, de a-l face mai luminos, de a-i reda elasticitatea şi strălucirea.
lAcneea rebelă, infecţii la nivelul feţei – se vindeca în maximum o lună cu următorul tratament: se macină frunze de mărul-lupului (Aristolochia clematitis) şi rădăcină de tătăneasă (Symphytum officinalis), cât mai fin, cu râşniţa electrică de cafea. Câte două linguri din fiecare plantă se pun într-un vas, în care se adăugă apoi apă călduţă, amestecând încontinuu până când se formează o pastă. Aceasta pastă se întinde printr-un tifon subţire pe locurile afectate şi se ţine vreme de minimum o oră. Aplicaţiile se fac zilnic, până la completa vindecare. Este un tratament cu care s-au vindecat cazuri de acnee ce nu au răspuns la nici un fel de alt tratament (nici măcar cel cu antibiotice).
lTenul foarte uscat şi sensibil la frig – se îngrijeşte pe timp de iarnă cu ulei de roiniţă (Melissa officinalis). Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de roiniţă, peste care se adăugă jumătate de litru de ulei de măsline. Se închide borcanul ermetic şi se lăsă să macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. Se ung zonele cu piele uscată dimineaţa şi seara, precum şi de fiecare dată înainte de a ieşi în frig.
lExcesul de sebum şi porii dilataţi – pentru combaterea lor se foloseşte extern oţetul de salvie (Salvia officinalis), care se obţine astfel: într-un litru de oţet natural de mere se adaugă 100 de grame de miere şi 150 de grame de frunze de salvie mărunţită. Se lăsă apoi la macerat vreme de două săptămâni, apoi se filtrează. Cu preparatul obţinut se fac spălaturi dimineaţa, iar seara se pun comprese pe zonele afectate. Este un tratament de îngrijire de lungă durată, care închide porii dilataţi, curăţă pielea de impurităţi şi înlătura secreţia de sebum pentru o perioadă lungă de timp.
lRidurile – se tratează cel mai eficient cu cremele pe bază de miere de albine polifloră. Deoarece cremele cosmetice sunt greu de preparat acasă, întrucât necesită susţinere cu mai multe substanţe active, vă recomandăm să recurgeţi la cremele din comerţ.
Tratamente interne
lCătina (Hippophae rhamnoides) este o plantă de leac cu administrare internă, care are efecte cu adevărat extraordinare asupra pielii. Boabele ei portocalii-translucide secretă un ulei cu proprietăţi miraculoase. În primul rând, acest ulei gras, care se extrage prin procedee industriale şi care este disponibil în Plafaruri şi farmacii, este substanţa naturală cea mai bogată în vitamina E din lume. Or, vitamina E este implicată activ în procesele trofice şi de regenerare ale pielii. Ea mai este numită şi „vitamina tinereţii”, pentru că ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor şi favorizează un ritm accelerat de înlocuire a celulelor îmbătrânite cu altele noi. Administrarea a 30-50 de picături din acest ulei, de trei ori pe zi, în cure de minimum o lună, ajută la reîntinerirea, la redobândirea tonsului, a elasticităţii şi a fermităţii pielii. Aplicat pe piele, uleiul de cătină este o protecţie excelentă iarna împotriva frigului, umezelii şi radiaţiilor ultraviolete.
lLemnul-dulce (Glyicyrrhiza glabra). Pentru femeile de vârsta a II-a şi a III-a el este o veritabilă plantă minune, care acţionează la nivel hormonal. Rădăcina de lemn-dulce este extraordinar de bogată în hormoni estrogeni, numiţi şi hormonii feminităţii, care favorizează dezvoltarea caracterelor specifice sexului frumos. Se administrează rădăcina mărunţită, sub formă de pulbere, din care se ia câte o jumătate de linguriţă, de 3-4 ori pe zi. O cură nu va dura mai mult de 21 de zile, urmată obligatoriu de 10-12 zile de pauză. Este un tratament care catifelează pielea, o întinereşte, o face mai strălucitoare, stimulează procesele de regenerare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea